Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Skelin:

Vratio sam se u Split jer nisam htio biti Skype-tata

Ivica Skelin
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
21.09.2017.
u 15:00

Odrastao sam u susjedstvu Gripa, 100 m od dvorane u koju sam dolazio gledati treninge još kao vrtićanac.

Košarkaškom miljeu Skela je poznat kao stručnjak koji je prošle sezone preporodio Split i ponovno napunio Gripe, no oni koji površno prate košarku o njemu puno manje znaju nego o trenerima koji su također aspirirali na to mjesto poput Dražena Anzulovića ili Veljka Mršića.

Dakle, tko je Ivica Skelin, novi kormilar naše reprezentacije, stručnjak koji je po imenu puno manje poznat od svih svojih prethodnika (Skansi, Novosel, Giergia, Pepsi Božić, Spahija, Repeša, Vranković, Perasović, Petrović)?

Sa 16 postao pomoćni trener

S upoznavanjem Skelina počeli smo od njegova prethodnika i njegova šefa u protekla dva ljeta, od Aleksandra Petrovića, koji je u svojem izvješću nakon uspješnog olimpijskog ljeta Stručnom savjetu prošlo ljeto prenio sljedeće:

– Skelin je ugodno iznenađenje, čovjek s golemim košarkaškim znanjem. Shvatio je kad i kako mi prenijeti svoja razmišljanja vezana za taktiku.

A Ivica je Petroviću doista bio lojalan suradnik, baš kao i Joki Vrankoviću (2011.) i Jasminu Repeši (2012.-2014.), što se vidi i po tome da je Aco bio prvi kojeg je nazvao kada mu je ponuđeno da on bude novi izbornik. O svojoj lojalnosti glavnim trenerima jednom nam je kazao:

– Ja kažem svoje mišljenje, onoliko koliko je potrebno, ali biram trenutak. Ne smijem glavnom treneru stalno visjeti na uhu jer onda neće moći razmišljati. Ako izbornik kaže da idemo glavom kroz zid, ja ću reći da bi bilo bolje kroz vrata, no ako on ne odustaje, i ja ću glavom kroz zid. Izbornikov stres puno je veći nego moj i ja mogu mirnije gledati utakmicu i primijetiti neke stvari koje kao glavni ne stignete vidjeti.

No, od sada će Skelinov stres biti puno veći s obzirom na to da mu je zadatak da, bez NBA i euroligaških igrača, kao glavni trener Hrvatsku uspješno provede kroz kvalifikacije za SP i to u konkurenciji Nizozemske, Italije i Rumunjske te potom Litve, Poljske i Mađarske.

– Za prvu utakmicu protiv Nizozemaca imat ćemo samo tri treninga i neće biti nimalo lako učiniti da ta momčad tako brzo profunkcionira. Riječ je o sastavu koji će prvi put biti skupa i mi taktički moramo početi od nule. Sretna je okolnost što sam ja radio u Nizozemskoj pa znam te igrače, a nekima sam bio i trener.

Otkako je imenovan izbornikom, život mu se prilično ubrzao.

– Budući da sam istodobno i trener Splita, dan mi je posve rasprodan i ja se samo nadam da će ova medijska pažnja uskoro prestati jer ovakvim tempom neću dugo izdržati.

Za potrebe ove priče Ivica je film svoje košarkaške karijere odvrtio do samih početaka:

– Kuća mojih roditelja bila je sto metara od Gripa koje su za mene bile “dvor”, to jest dvorište u kojem sam se ja igrao. Ja sam na Gripe počeo odlaziti još i prije nego što sam krenuo u osnovnu školu, kao vrtićanac, jer je legendarna čistačica teta Stana bila moja susjeda. Kada ne bih imao što raditi, ja bih prešao cestu i gledao što se zbiva u dvorani, a tamo je uvijek bilo zanimljivo. Košarku je organizirano počeo trenirati tek s 13 godina, a prestao već sa 16.

– Nakon tri godine treniranja trener Nikša Bavčević kazao mi je da ne mogu upasti u selekciju za Prvenstvo Dalmacije, ali da postoji jedno mjesto za mene, a to je ono pomoćnog trenera. Ja sam to prihvatio jer su to sve bili moji prijatelji od kojih se nisam htio odvojiti, a i shvatio sam da imam neke nedostatke koji će mi onemogućiti da budem dobar igrač pa nisam htio tražiti drugi klub. Na koncu sam u KK Split trenerski prošao sve uzraste, od škole košarke do prve momčadi.

S 27 trbuhom za kruhom

Nažalost, s 27 godina morao je otići trbuhom za kruhom pa je svoj trenerski zanat do kraja ispekao u Belgiji (Pepinster, Lueven) i Nizozemskoj (Groningen).

– Meni je smiješno kada danas čujem da se u kuloarima priča da je neki splitski lobi mene izgurao na mjesto izbornika. Ako je tako, zašto sam s 27 godina morao otići u inozemstvo gdje sam, izuzev jedne sezone, proveo razdoblje između 2001. i 2014.? Gdje je tada bio taj splitski lobi? Ja ne pripadam nikakvoj struji jer volim biti neovisan pa me valjda zato nitko nikad i nije gurao. Iz Nizozemske se vratio jer je poželio kvalitetniji obiteljski život.

– Vratio sam se u Split jer nisam više htio biti Skype-tata, no tada se dogodilo da mi je Split ponudio posao pa sam mogao biti kući i raditi. Poklopilo se i to da je supruga Marina, koja je defektologinja, dobila posao mjesec dana prije mene pa smo sada svi na okupu, mi roditelji i naše kćeri 14-godišnja Luna i 10-godišnja Maša.

Skelin je na KIF-u u Splitu završio višu trenersku, no i prije toga postao je akademski građanin.

– Diplomirani sam ekonomist, no kako sam na četvrtoj godini studija dobio stalan posao u klubu, za ekonomiju se nisam odlučio. Uostalom, mislim da hrvatska ekonomija sa mnom ne bi ni profitirala. No, zato bi mogla profitirati hrvatska košarka, a s njom i muška reprezentacija. Jer, Skela je potpuni fanatik koji, kako nam je rekao njegov prijatelj novinar Marin Mrduljaš, “zapisuje sve svoje treninge od stoljeća sedmog”.

Sve to skupa dojmilo se i šefa Stručnog savjeta HKS-a Dinu Rađu, koji mu je i neformalni klupski šef:

– Skelin je izniman radnik, košarka mu je u krvi i o njoj stalno govori. On nije neki trenerski “razbijač”, dosta je miran čovjek, što ne znači da ne zna podviknuti na igrače kad treba. No, najvažnije je njegovo veliko znanje. 

Komentara 2

Avatar Diavolo
Diavolo
20:16 21.09.2017.

Daj Boze da je Rađa donio dobru odluku za Skelu

SS
sokac sa drave
10:36 22.09.2017.

Aha bio je pomocnik Vrankovic Josipu kada je on pokupio sve igrace iz svog kamenitog sela i uze okolice.Rezultat je bio najlosiji rezultat HR kosarke svih vremena.Znaci opet nam kosarka juri bez kocnica u ponor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije