Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARATE

Ivan Kvesić: 'Opušten sam, nemam osjećaj da dolazi nešto jako važno'

06.08.2021.
u 11:50

Kvesić je posljednji hrvatski sportaš koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju i posljednji koji Hrvatskoj može donijeti medalju.

Nakon što su vaterpolisti ispali već u četvrtfinalu, karataš Ivan Kvesić ostao je posljednji hrvatski medaljaški adut na ovim Olimpijskim igrama. Zapravo, on je i posljednji hrvatski sportaš koji će nastupiti na tokijskim Igrama i to tijekom pretposljednjeg dana (subota, 10.04)) najveće planetarne sportske smotre.

>>> Ivan Kvesić iz Tokija

S obzirom da će nastupiti u hibridnoj kategoriji, nastaloj iz poluteške i teške, prilično je značajno što je on kao poluteškaš uz sebe cijelo vrijeme imao brata Anđela. Jer on je teškaš s kojim je mogao sparirati, ali i vrlo bliska mu osoba koja se za njega i žrtvovala. Naime, kada se vidjelo da im se kategorije spajaju Anđelo je sve činio da pomogne bratu pa tako i pobjedama nad konkurentima u utrci za olimpijskom vizom.

- Ako Bog da da Ivan osvoji olimpijsku medalju, bit će kao da sam je ja osvojio - kazuje Anđelo koji je isprva trebao biti samo u kampu u Tokamachiju a onda je šef Hrvatske misije Damir Šegota pronašao načina da uđe u Olimpijsko selo kao sparing-partner.

- S obzirom da sam jedini kvalificirani hrvatski karataš, bilo bi dosta teško da sam morao raditi samo s trenerom. Tako bi bilo teško održati formu - kazuje Ivan kojeg ovom prilikom očekuje drugačiji sustav natjecanja no što je to na karataškim.

12.07.2021., Zagreb, hotel Westin - Svecanost ispracaja hrvatskih sportasa na Olimpijske igre u Tokio. Ivan Kvesic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Naime, njih desetorica podijeljeni su u dvije skupine po pet, a Ivanu će u skupini konkurenti za jedno od dva mjesta koja vode u polufinale biti Ganjzadeh iz Irana, Hamedi iz Saudijske Arabije, Gaysinksy iz Kanade i Irr iz SAD-a. Želja izrečena još u Hrvatskoj, prije polaska za Tokio, mu se ispunila. Nije u skupini s Japancem.

- S domaćim borcem uvijek je bolje raditi što kasnije, zbog prednosti domaćeg terena. Ja kao poluteškaš u skupini sam s teškašima, a ovo su borci koji rade puno tehnika i vode otvorene borbe što bi meni trebalo odgovarati za razliku od druge skupine u kojoj će biti puno taktičkih mečeva na malo bodova.

Da li mu je ovaj sustav natjecanja draži jer pruža mogućnost popravka?

- Ne razmišljam da ću doći u situaciju da nešto popravljam. Najbolje bi bilo kao na Europskim igrama u Minsku, sve dobiti da ne moram kalkulirati. Najbolje se postaviti tako da ideš u svim borbama na pobjedu.

Ono što je također drugačije u odnosu na karataška europska i svjetska prvenstva jest da će sve biti riješeno u jednom danu.

- Za medalju će trebati odraditi šest borbi u jednom danu. Bit će to psihički i fizički zahtjevno, a sve bi trebalo biti gotovo u četiri sata.

Da toliki broj borbi u tako malo vremena ne bi trebao biti problem kazao nam je i kondicijski trener iz Hercegovine Zagreb, Ivanova kluba, Stjepan Bešenić:

- Ivan je jako dobro energetski spreman, visok maksimalni primitak kisika omogućuje mu dobar oporavak. S obzirom da je on hipermobilan mi ne insistiramo na jutarnjem istezanju nego suprotno, na vježbama jakosti.

>>> Kvesićev brat Anđelo

Nippon Budokan arena, taj hram borilačkih sportova, Ivanu nije nepoznanica.

- Dvaput sam nastupao na turnirima u Japanu i dvaput osvoji broncu. Posljednji put je to bilo baš u ovoj areni.

Bez publike je sve to malo sterilno.

- Bilo bi ljepše da ima publike, posebno u situaciji da radim s Japancem, to bi bilo posebno iskustvo. No, medalja je ipak primaran cilj.

Kao i uvijek i ovom prilikom Ivan se držao svojih navika.

- Prije velikih natjecanja napišem na papiru svoj cilj, nešto iz reda motivacijskih citata koje čitam svaki dan. Početkom ove godine napisao sam da priželjkujem europsko i olimpijsko zlato. Europsko se dogodilo, doduše momčadsko, a u subotu ćemo vidjeti što će biti s ovom drugom željom.

Osim brata mu Anđela, čiji je zadatak bio da bratova oružja neprestano oštri, uz Ivana je i njegov dugogodišnji trener Danijel Vučić, čovjek koji ga je stvorio borcem koji je postao svjetskim poluteškaškim prvakom.

- U ovakovim prilikama najveći je teret na borcu, a ključ svega je da on pronađe izlaz iz svega a da mu mi u tome budemo vjetar u leđa.

>>> Trener Danijel Vučić

Trener je svjestan i posebnosti trenutka jer karate je prvi, a možda i posljednji, put na Olimpijskim igrama. U Parizu ga sigurno neće biti:

- Karate je kompleksan i lijep i on zaslužuje biti standardnim olimpijskim sportom, a ja se nadam da će ovaj turnir to i dokazati.

Nakon 13 dana provedenih u kampu u Tokamachiju, Kvesić je u Tokiju već pet dana i govori da mu nije bio problem zadržati usredotočenost, unatoč svom tom "muvingu" u Olimpijskom selu.

- Meni je najteži dio bio onaj izvan Sela. Sada više nemam ni toliko teške treninge i uživam. Cimer sam s bratom, a više nas i nije puno ostalo u Selu. Inače, nekako smo se najviše družili s hrvačima, ali i sa atletičarkama Sandrom Perković i Sarom Kolak.

S obzirom da se baš u njegovu sportu dogodilo da je ruska karatašica Černjiševa, inače aktualna prvakinja Europe, bila pozitivna i da nije mogla nastupiti, pitali smo ga da li ga to brine:

- Ne razmišljam da će se to i meni dogoditi. Kad bih se oko svega brinuo onda bih si nabio preveliki presing

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije