Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SVOM FILMU

Dalić otkrio zašto mu teško padaju porazi, kao i kome sve duguje

Zlatko Dalić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
29.05.2018.
u 21:06

- Otišao sam u Saudijsku Arabiju. Bilo je to nešto sasvim novo za mene. Tada nisam znao ni engleski. Sad s odmakom vremena mogu reći da je to bila jako dobra odluka.

U emisiji Tončice Čeljuske 'U svom filmu' večeras je gostovao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

- Pritisak je velik i dobrodošao. Jedan čekam da počne Svjetsko prvenstvo. Znamo da se očekuje veliki rezultat, mi smo spremni, dat ćemo sve od sebe da ostvarimo rezultat Oni trenuci, more kockica, svi žive za Hrvatsku, to je nešto neopisivo, zato čekam da to sve počne - započeo je Dalić pa nastavio:

- Znamo da imamo četiri milijuna izbornika. Ja svakog saslušam, znam koliko to ljudima znači. Zato mi je drago to sve čuti, svako ima svoju ideju, svoj način razmišljanja, ja to ne odbacujem. Uvijek ima dobrih ideja.

- Ja za sve u karijeri dugujem Varteksu i Varaždinu. Da nije bilo tog kluba, ne bi bilo i mene. Ja sam otišao od kuće s 15 godina, a baš u tom gradu se skrasio već posljednjih 25 godina.

Vrijeme s Ćirom neprocjenjivo

- Imam bilježnice svih trenera koje sam vodio, odbacio sam ono što nisam mislio da je dobro i prihvatio što sam vidio da bi mi moglo koristiti. Dvije godine s Ćirom u Varaždinu su mi neprocjenjive, on me u sve to uveo i zato sam mu zahvalan.

Zlatko Dalić
1/16

Dalić je sedam godina proveo u Aziji.

- Nisam bio spreman otići u Aziju, no vidio sam to kao šansu. Uzeo sam veliki rizik u to vrijeme. Otišao sam u Saudijsku Arabiju. Bilo je to nešto sasvim novo za mene. Tada nisam znao ni engleski. Sad s odmakom vremena mogu reći da je to bila jako dobra odluka. Prve dvije godine u Saudijskoj Arabiji bile su jako teške - vrućina, novi ljudi, nisam napravio neke stvari kako sam zamislio.

- Ja sam došao tamo napraviti rezultat i to je bilo jedino bitno, a ja sam to uspio.

- Ja sam naučio arapski, čak i zadnju godinu vodio treninge na arapskom, no i njih sam naučio pjesmu 'Ja sam Varaždinec'.

- Hrvatska ima sjajna trenere. Imamo problem da nemamo dobar lobi, logistiku koja nas gura. Ja sam Arapima znao reći da često rade grešku što dovode velika imena. Takvi su se zadržavali tri mjeseca i pobrali novce. Mi Hrvati smo radišni, nakon mene puno naših trenera je došlo, meni je drago da sam otvorio vrata. 

- Ponavljam da se ne mislim još puno baviti trenerskim poslom. No, vidjet ćemo što će biti. No, jedan pravi europski klub bi me usrećio, ako do toga dođe.

- Porazi mi teško padaju. Posebice jutro nakon. Baš zbog toga se ne vidim da ću se dugo baviti ovim poslom.

Na red je opet došla reprezentacija i SP u Rusiji.

- Ja znam da ne mogu ove igrače učiti nogomet. Moj posao je izabrati taktiku, napraviti da budu psihološki jaki. Ovo je sjajna generacija, svi su gotovo u velikim klubovima. To je njihov posao. No reprezentacija je nešto posebno, to je pitanje časti. Klub je posao, novac, karijera, a reprezentacija je sasvim nešto drugo jer igraš za svoju državu.

- Najbitnije je napraviti novu atmosferu. Teška sezona je na njima ostavila trag, no tu ih je dočekalo poznato okruženje. Nema mjesta velikom treningu, no moramo se pripremiti najbolje. Nekima će ovo biti zadnje svjetsko prvenstvo, mislim da im ne treba neki posebni motiv.

- Rusija je velika i od ponuđena tri kampa izabrali smo najbolji. Putovanja će uzeti danak, no o tome ne smijemo razmišljati.

Dan utakmice...

- Krećemo doručkom, pa imamo sastanak prije ručka. Nakon ručka puštam igrače na miru, da se pripreme, da na utakmicu dođe čiste glave. Nije ih dobro opterećivati na dan utakmice. Nema smisla imati neke velike razgovore na dan utakmice.

- Najvažnije da trener reagirao u samom trenutku. Nekad promjene nisu dobre, nekad jesu. Ja sam se dosta promijenio u odnosu na svoje početke, kada sam dosta vikao. Teško je ući u glave igrača dok igraju. Zato je najbitnije reagirati pravovremeno na utakmici, nekom promjenom pozicija, nekom zamjenom.

- Puno vremena provodim u razgovoru s igračima, da ih pitam što im najviše odgovara. Jako je važno da igrači znaju moje ideje. Nije dobro raditi neke neočekivane preinake, pogotovo na ovakvom nivou.

- Autoritet povjerenja i znanja je najvažniji. Mislim da je najvažnije da to igrači vide. Prošla su vremena kada su treneri bili bič božji. Zato igrače možeš privući razgovorom, da im pokažeš da si prijatelj.

- Burne reakcije mi nikad nisu donijele ništa dobro. Zato nikad nije dobro reagirati u sekundi. Nekad treba nešto pregristi i sve kroz razgovor riješiti.

- Pojedinac ne može biti ispred ekipa, uvijek smo kao tim. Ako pojedinac iskače, nema rezultata.

Od prvog dana ja sam taj koji odlučuje

- Svaki od njih ima način života, rada i stil. Oni igraju jedni protiv drugih, no kada su u reprezentaciji oni su tim, i to je najvažnije. Nekad nisi dobar s nekim, no to se ne smije vidjeti na terenu.

- Normalno je da ja sam odlučujem tko će ići na Svjetsko prvenstvo, odlučujem o ljudima koji će biti uz mene. Ja sam odlučujem, to sam si rekao još prvog dana karijere. Ako tebi netko slaže momčadi, opet ti odgovoraš. Ja ću uvijek biti samostalan.

- Nakon povratka iz UAE-a sam donio odluku da ću uzeti odmor koji mi trebao da se maknem od nogometa. Onda mi treba mir, tada volim biti sam, na miru.

Rezultat u Rusiji...

- Prvo želim da prođemo grupu, što nismo napravili od Francuske '98. Onda je dalje sve otvoreno...

- Mi živimo u sjeni Vatreni, i to zasluženo. Daj Bože da ga ova generacija ponovi. Teško je uspoređivati igrače, kvalitetu. Gledamo li gdje igraju naši igrači, onda smo bolji.

- Puno se mora stvari poklopiti. Najvažnije je da svi budu zdravi. Tu su sve najkvalitetnije momčadi svijeta, imamo Argentinu u skupini koja ima najbolje igrača svijeta Messija. Bitno je imati sreće u važnim trenucima. Sreća je jako bitna, treba ju znati zaslužiti.


 

 

Komentara 6

MA
Marsijanac
01:36 30.05.2018.

"Zato je najbitnije reagirati pravovremeno na utakmici, nekom promjenom pozicija, nekom zamjenom." .......Imamo podosta mladih nadarenih trenera ali nemamo onigh koji osjecaju sto u danom trenutku treba uciniti i kada treba promjeniti kemiju tima. Cacic je bio katastrofa sto sese toga tice. No i Kovac isto tako. U Brazilu je on morao znati da ce suci biti pristrani. Morao je u toj tekmi postavidi Sammira i Dudua od prve minute. Padali bi oni na glavu da se dokazu. Dodatno je Kovac trebao sokirati igrace postavljanjem Subasica umjesto Pletikose. No takvih je trenera ,koji osjecaju dusu igraca, jako malo na ovom svijetu. Nadam se da je Dalic tu.......Vamos Croatia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RO
Rosstin
22:54 29.05.2018.

Idemo Vatreni do kraja. 🔥

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije