Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMETNA LP

Bravo Zagrebe, klube malog budžeta, ali velikog srca

PPD Zagreb - Rhein Neckar Löwen
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/8
29.03.2016.
u 09:05

– Imamo najmanji budžet, ali najveće srce od svih klubova – rekao je jednom prilikom Božidar Jović, glavni menadžer kuba.

Rukometaši PPD Zagreba plasirali su se u svoje 16. četvrtfinale Lige prvaka. Po tome su najuspješniji hrvatski klub u loptačkim sportovima od samostalnosti države. Odmah do njih su, po plasmanu među osam najboljih u najelitnijem europskim klupskim natjecanjima, vaterpolisti Mladosti (12) i Juga (11). A zagrebaši su se u četvrtfinale plasirali na sjajan način, pobijedivši u gostima njemački RN Löwen sa 31:29, nadoknadivši tako minus jedan iz zagrebačke Arene. Drugi put zaredom Veselin Vujović izborio je četvrtfinale. Lani je ispao od Barcelone, a sada ga krajem travnja čeka moćni PSG s Karabatićem i Hansenom.

Malo dobrih a jeftinih igrača

Ne treba ni pogađati da plinari imaju najmanji budžet među osam preostalih momčadi Lige prvaka. Ostalih sedam (PSG, Veszprem, Kiel, Flensburg, Vardar, Kielce i Barcelona) imaju od četiri do šest puta veće budžete, imaju roster prepun najboljih europskih i svjetskih igrača.

– Imamo najmanji budžet, ali najveće srce od svih klubova – rekao je jednom prilikom Božidar Jović, glavni menadžer kuba.

Zagrebaši su izabrali dobar put kako uspjeti s malo novca. U klubu su okupili sve najbolje mlade igrače Hrvatske, doveli su dobrog trenera, i to zasad sve lijepo štima. Što se tiče pojačanja, i tu su pogodili. Doveli su igrače koje nitko nije htio (Marković, Markoski) ili za koje nitko nije čuo (Kontrec).

– Malo ima dobrih a jeftinih igrača na tržištu, nakon što oni najveće pokupe najbolje. Na klubu je da sad na vrijeme dovede te koji vrijede, a ne koštaju puno – rekao je Veselin Vujović, trener PPD Zagreba, koji je odmah dodao:

– Bez obzira na ovu veliku pobjedu, stojim čvrsto na zemlji. I opet su nas stigli problemi uoči uzvratne utakmice. Ne samo što smo već duže vrijeme bez ozlijeđenih Obranovića i Stepančića, nego smo prije utakmice ostali i bez Josipa Valčića koji se žalio na bolove u leđima. Ostao sam na samo četiri vanjska igrača – rekao je Veselin Vujović.

Nije trener na početku znao ni da se na zagrijavanju ozlijedio i Leon Šušnja, koji je u jednom trenutku došao do fizioterapeuta Damira Kajbe i rekao da ga boli rame i da uopće ne može šutnuti loptu. I dok se Kajba premišljao što da napravi, Leon mu je rekao da ništa ne govori i da ga „zakrpa“. Kasnije je postigao dva bitna pogotka. I tu opet dolazimo do priče kako zagrebaši imaju veliko srce. Karabatić sigurno ne bi igrao ozlijeđen.

– Imali smo teške trenutke u prvom poluvremenu kada smo gubili s pet razlike i kada su svi u dvorani mislili da je gotovo. No, uspjeli smo se vratiti iz „mrtvih“ i, kada smo došli u egal završnicu, domaćin je postao sve nervozniji i nervozniji. Ovog puta nismo upali u „crne rupe“ po kojima smo poznati – rekao je Vujović.

Zagrebaši u Njemačkoj nisu baš dobro prolazili tijekom povijesti igranja u Ligi prvaka. Od 23 gostujuće utakmice uspjeli su pobijediti samo jednom, i to Kiel u skupini.

– Nismo se predavali ni kada smo uvjerljivo gubili jer sam vidio da igramo dobro, a da gubimo samo zato što smo napravili nekoliko vezanih gluposti u napadu. Znao sam, ako ih rezultatski uhvatimo, da će nam biti puno lakše, a njima puno teže. Na kraju utakmice Stevanović je sjajno obranio dvije, tri lopte, a Marković je s krila čudesno pogodio dva šuta – istaknuo je Vujović.

Slijedi mjesec travanj, mjesec rukometa. Za početak tu je završni turnir SEHA Gazprom lige u Varaždinu od 1. do 3. travnja, na kojem sudjeluju tri četvrtfinalista Lige prvaka – Vardar, Veszprem i PPD Zagreb. Potom slijedi kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Rio, od 8. do 10. travnja, a onda krajem mjeseca četvrtfinale Lige prvaka.

Kazna za “izgubljene” tenisice

– Nadam se da će se uskoro oporaviti Obranović i Josip Valčić i da ćemo biti kompletni u mjesecu velikih odluka – rekao je Vujović.

Prošle godine uoči uzvrata s Koldingom Josip Valčić zaboravio je tenisice u hotelu. Zagreb je prošao. U nedjelju je tenisice zaboravio Ivan Stevanović. Zagreb je prošao. Možda da netko iz kluba uoči PSG-a skrije nekoliko pari tenisica?

– Ja samo znam da ovi koji zaborave opremu za utakmicu plaćaju novčanu kaznu. Pa onda neka zaboravljaju i dalje – zaključio je Vujović.

Ivan Stevanović sada zaista može reći kako je sretan čovjek što nije otišao braniti na kraju prošle sezone u njemačkog drugoligaša. Prvo mu se otvorilo mjesto u reprezentaciji. U 33. godini je debitirao za Hrvatsku. I bio je naš junak na Europskom prvenstvu jer su nas njegove obrane prvo odvele u polufinale, a onda je sjajno branio i u susretu za broncu. Sada je jedan od zaslužnijih za prolaz Zagreba u četvrtfinale.

– Dobrih 55 minuta lovili smo rezultat, a kada smo prvi put poveli s dva gola razlike, znao sam da je gotovo – rekao je Stiv.

Stefan Vujić dobio je priliku da bude starter jer Josip Valčić nije mogao igrati.

– Došli smo hladne glave, nismo imali što izgubiti. Ušli smo u susret s puno emocija. Nevjerojatno kako smo zadnjih pet minuta bili mirni. Čak je i trener bio miran, što je iznenađujuće. Nećemo se zadovoljiti plasmanom u četvrtfinale. Ako smo mogli izbaciti RN Löwen, onda možemo i PSG. Znate što, sada nam je samo nebo granica – zaključio je Vujić.

>>Pogledajte što su igrači Zagreba u euforiji zapjevali u svlačionici!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije