Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trubači Mećave iz Surdulice razveselili Našičane

Uz romsku glazbu lakše zaboravite brige u doba krize

romi
Foto: Slobodan Kadić
1/8
27.09.2009.
u 14:40

Mećava, romski trubački sastav iz Surdulice u Srbiji, s jedanaestero trubača koji su svi rodbinski povezani, održala je koncert na obilježavanju petogodišnjice diskoteke No limit u Našicama i tradicionalno stvorila užarenu atmosferu.

Mećava, romski trubački sastav iz Surdulice u Srbiji, s jedanaestero trubača koji su svi rodbinski povezani, održala je koncert na obilježavanju petogodišnjice diskoteke No limit u Našicama i tradicionalno stvorila užarenu atmosferu.

- U Hrvatskoj vole romsku glazbu jer se uz nju mogu opustiti i zaboraviti na brige, posebice sada u vrijeme krize - kaže Agron Tahiri, menadžer puhačkog sastava koji je u Našicama sa svojim trubačima već treći put naglasivši da Mećava postoji više od pedesetak godina. Često nastupaju u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj i drugim europskim zemljama, a u Našicama ih odlično znaju i cijene.

- Već treći put sam na njihovoj svirci i znaju sve razveseliti. Došla sam s kolegicama iz četrdesetak kilometara udaljenog Donjeg Miholjca koje su se također oduševile njihovim izborom pjesama, a posebice im se svidjela pjesma Đurđevdan - kaže devetnaestogodišnja Ana koja obožava romsku muziku.

Nema sumnje, Našice su opet bile središte romske glazbe u Hrvatskoj koja se, dokazuje prepun No limit, dosta sluša, a tome je posebice pridonio Šaban Bajramović, kralj romske muzike.
 - Ljudi s područja bivše Jugoslavije obožavaju romsku muziku, a posebice smo popularni u Zagrebu. Dečki nastupaju i na festivalu u Guči, a u Surdulici, odakle dolazimo, svi uglavnom sviraju trube. Mi Romi volimo muziku i trubu i bez njih ne možemo živjeti - kaže Batica Lazarević, vođa jedanaesteročlanog benda.

Već ovoga tjedna, očekuje ih nastup u Zagrebu, a često nastupaju i na kulturnim događanjima poput promocije prvog Romsko-hrvatskog rječnika Veljka Kajtazija koju je izdala Udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara".
 
- Uspješnih i velikih pet godina je iza No limita. Koncert nije bio samo za Našičane, već i za goste iz cijele Slavonije kojih je svaki vikend sve više. Trudimo se pratiti trendove velikih sredina i pokušavamo ih „uvesti" u našički No limit pa smatram da smo organiziranjem ovog koncerta za kojeg se tražila karta više ugodno iznenadili naše posjetitelje. Nudimo ljudima ono što oni žele - dodaje Danijel Čačić, vlasnik kluba No limit koji je upravo jedinstven u Slavoniji po organiziranju ovakvih vrsta koncerata.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije