Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelena Veljača:

'Suze mi dolaze na oči kad pričam o ovome i imam knedlu u grlu'

Foto: Youtube screenshot
1/7
28.09.2019.
u 11:10

Gostujući u emisiji na Al Jazeeri Jelena je pričala o inicijativi #spasime te rezultatima koje je inicijativa postigla

Producentica i glumica Jelena Veljače zajedno s Nevom Tolle gostovala je na televiziji Al Jazeera. Tema razgovora bila je inicijativa #Spasime te koliko se toga u zakonu promijenilo otkako je inicijativa ukazala na probleme i potrebne izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama. 

Zahvaljujući inicijativi #spasime sada će se strože kažnjavati nasilje u obitelji. Jelena je istaknula kako ima mali otpor prema tome kada se govori kako će silovanje drastično više kažnjavati, jer ipak se radi o tome da se kazna povećala s minimalno jedne na tri godine. 

- Vjerojatno je to velika stvar u pravnom svijetu, pretpostavljam, koji ja do kraja ne razumijem i nije mi blizak jer nisam pravnica, no meni i dalje silovanje nije nešto za što možete dobiti samo tri godine zatvora. Naravno, to je vrlo kompleksna tema, nema mjesta u zatvorima i kad se kompleksnije uđe u neka pitanja shvati se da država na sve strane propušta i ima rupa. - rekla je Veljača.

Zadovoljna je što što ovaj put doista nešto pokrenulo i što se politička volja nije pretvorila u isprazni PR te što su se svi zahtjevi koje je inicijativa predočila premijeru i resornom ministru bili ispunjeni u roku koji je obećan. Glumica nije mogla sakriti emocije dok je govorila o žrtvama zlostavljanja te o njihovim mučnim i traumatičnim iskustvima. 

- Mnoge žrtve s kojima smo komunicirale osobno, a koje su u braku ili u vezi, pristaju na seks bez fizičkog otpora jer su im djeca spavaju u susjednoj sobi. Meni suze dolaze na oči kad pričam o ovome i knedla mi je u grlu. To se do sada nije smatralo silovanjem, a to jest silovanje. Simbolički u tome je naša najveća pobjeda, zato što ona nije samo pravna nego je stav da se u ovoj državi i društvu neće tolerirati takvo ponašanje prema ženama - istaknula je Jelena i jasno naglasila kako odnos bez privole u braku nije odnos bez privole nego silovanje. 

- Nije lako prijaviti obiteljsko nasilje, psihologija žrtve je nešto o čemu se mora govoriti i nešto što se mora razumjeti i uzimati u obzir kada se donose presude i kada se u postupku sudi nasilniku - rekla je Veljača i naglasila kako je važno govoriti o svim aspektima ovog problema.

 

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
11:19 28.09.2019.

Naravno, tebi je najteže.

MA
maximinimax
11:25 28.09.2019.

Zar nemate neku moralniju ženu od ove? Ako nabrojim njene vrline bit će ban.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:40 28.09.2019.

Zene vise nisu dame jer one ne zele biti dame. Prema tome, nema ni potrebe za dzentlmenima. Budite egoisti na isti nacin na koji su to i feministkinje. Ako je u danasnjem svjetu u redu biti feminist, onda je uu redu biti i sovinist. Kad govorimo o seksualiziranju drustva, samo se okrenite i pogledajte slike takozvanih "influencera" i biti ce vam jasno tko seksualizira drustvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije