Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Jelena Veljača: 'Ovo je naša velika pobjeda, pozivamo žrtve da nam se jave'

- Ono što je predsjednik Vlade rekao, a ministar pravosuđa potvrdio je da bi datum implementacije bio 1. siječnja iduće godine. Naravno, prvo Sabor treba potvrditi te zakonske promjene, no ne vjerujemo da postoji mogućnost da netko neće dići za ove povijesne napretke u borbi protiv obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja - kazala nam je Veljača
11. rujna 2019. u 22:41 30 komentara 3282 prikaza
Jelena Veljača na sastanku u Vladi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Jelena Veljača, jedna od inicijatorica akcije #spasime emotivno je primila današnji sastanak u Vladi na kojem je najavljeno kako će se u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama. 

Andrej Plenković na sastanku s predstavnicima inicijative #spasime IZMJENA ZAKONA Vlada pooštrava kazne: Spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja

- Ono što je predsjednik Vlade rekao, a ministar pravosuđa potvrdio je da bi datum implementacije bio 1. siječnja iduće godine. Naravno, prvo Sabor treba potvrditi te zakonske promjene, no ne vjerujemo da postoji mogućnost da netko neće dići za ove povijesne napretke u borbi protiv obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja - kazala nam je Veljača, dodajući kako je najbitnije da se ukida bizarna odredba spolnog odnosa bez pristanka. 

- Veliku stvar napravile su odvjetnice Una Zečević Šeparović i Sanja Bezbradica, koje se obiteljskim nasiljem bave desetljećima. One su nam predočile izmjene zakona prije nego odu u savjetovanje i dale nam mogućnost da se očitujemo. Dakako, izmjene će proći javno savjetovanje i onda idu u Sabor.  - kazala je Veljača i dodala da je inicijativa već sad puno napravila. Na prosvjednom skupu u Zagrebu bilo je između 5000 i 10000 ljudi, a došao je i predsjednik Vlade.

- Doista je postojao strah da će se sve završiti samo na prosvjednom skupu, no zahvaljujući nevjerojatnoj potpori pionirki za prava žena, ne bismo imali tu snagu ni sadržaj da nas se shvati ozbiljno. Tu su pomogle i Neva Tolle i Sanja Sarnavka, Maja Mamula i druge žene iz Ženske sobe. Zato je Vladi odmah bilo jasno da smo jako dobro pripremljene za temu - kazala je Veljača. Članice inicijative razgovarale su i s ministricom  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković, koja je obećala kako će se u šest županija koje nemaju skloništa ona otvoriti do kraja godine. 

#spasime Veljača revolucijom rasplakala čak i ministra policije: 'Vide se konkretni pomaci, a ovo je naš novi cilj'

- U Fondu smo prikupili 400 tisuća kuna za žrtve nasilja. Svaka žrtva koja prijavi nasilje može dobiti pravnu, psihološku ili pomoć oko stanarine. Dosta žena bi otišlo od nasilnika, ali nemaju gdje jer imaju mala primanja. Vijeće Fonda je nezavisno, i pozivamo sve žene koje misle da nemaju pomoć da nam se slobodno jave, jer sredstava koja su prikupljana na donatorskoj večeri prikupljana su upravo za njih. 

Tamara Boroš
Neponovljiva Boroš
Otkrivamo gdje je danas heroina koja je ispisala hrvatsku povijest i potom teško oboljela
PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
  • debelikonj:

    Gdje ste bili kad je SDP-ov ministar Lalovac zlostavljao suprugu? On je vaš, pa vrijede druga pravila?

  • Killerčina:

    Nekakva Veljača i nekakav Pupovac sviraju a Plenković igra. Inače, ni jedno zlo se u Hrvatskog ne događa bez znanja i barem prešutnog blagoslova HDZ-a.

  • bruna_bruna:

    Ooo jadna državo kad ti sponzoruše kroje zakone.