Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijske tajne

Pandorini dokumenti otkrili koje zvijezde su utajile porez, među njima su Shakira i Claudia Schiffer

Shakira
Foto: DPA/Pixsell
1/7
04.10.2021.
u 22:20

Kolumbijska pjevačica Shakira (44) i model Claudia Schiffer (51) samo su neke od mnogobrojnih poznatih osoba čija su se imena našla u središtu pozornosti nakon curenja financijskih dokumenata nazvanim Pandora, a koji prikazuju kako su mnoge poznate i bogate osobe koristile offshore račune kako bi utajili porez.

Kolumbijska pjevačica Shakira (44) i model Claudia Schiffer (51) samo su neke od mnogobrojnih poznatih osoba čija su se imena našla u središtu pozornosti nakon curenja financijskih dokumenata nazvanim Pandora, a koji prikazuju kako su mnoge poznate i bogate osobe koristile offshore račune kako bi utajili porez.

Razotkrivene su financijske tajne sadašnjih i bivših svjetskih čelnika, dužnosnika iz preko 90 zemalja, a među imenima su i neke poznate osobe. Najviše se ističu imena legendarnog igrača kriketa Sachina Tendulkara, pjevačice Shakire, modela Claudije Schiffer i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema informacijama koje su dostupne u dokumentima, Shakira je osnovala offshore tvrtku na Britanskim Djevičanskim otocima kako bi prikrila imovinu, a ove optužbe dolaze nakon što se nedavno našla u problemima u Španjolskoj zbog utaje poreza. Naime španjolski sudac ocijenio da vidi "dovoljno indicija" za suđenje planetarno popularnoj pjevačici zbog porezne prijevare, objavili su u četvrtak mediji. Državno odvjetništvo u Barceloni optužuje pjevačicu za neplaćanje ukupno 14,5 milijuna eura poreza u Španjolskoj između 2012. i 2014. godine.

Shakira odbacuje krivnju, a ako ne uspije postići izvansudsku nagodbu mogla bi završiti na optuženičkoj klupi. Kako tvrdi državno odvjetništvo, Shakira je u Španjolskoj živjela više od 183 dana zbog čega bi trebala platiti porez na svoj prihod u toj zemlji no ona ističe da je u razdoblju od 2012. do 2014. godine bila porezni obveznik Bahama te da je samo povremeno putovala u Španjolsku. Inače, u vezi je s nogometašem Barcelone Gerardom Piqueom već više od 10 godina, a zajedno imaju dvoje djece, no pjevačica tvrdi da službeno u Španjolskoj živi tek od 2016. godine.

O cijeloj situaciji oglasili su se i odvjetnici njemačkog modela Claudije Schiffer koji su naveli kako ona trenutno plaća porez u Velikoj Britaniji gdje i živi.

Pandora papiri sadrže više od 12 milijuna dokumenata koje su prikupile financijske kompanije s Britanskih Djevičanskih otoka, Paname, Belizea, Cipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švicarske, a koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Među imenima su i ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši britanski premijer Tony Blair te češki premijer Andrej Babiš. Mnoge transakcije koje su obavljali nisu legalne, a otkrivena je i praksa bogatih- osnivanje kompanija pomoću kojih kupuju imovinu. Ovo je već drugo curenje dokumenata unazad pet godina, nakon što su 2016. godine također objavljeni takozvani Panama "dokumenti" zbog koji su mnoge zemlje promijenile zakone, a mnogi političari morali su napustiti svoje fotelje.

VIDEO Petar Grašo nakon prekida s Danijelom ljubi 15 godina mlađu Hanu Huljić  

Ključne riječi

Komentara 8

KA
kakamarko
09:57 05.10.2021.

Nase vlasti stvaraju neprovedive zakone, dzunglu prenormiranosti sto pogoduje kriminalu i korupciji.

Avatar Bill Carson
Bill Carson
23:09 04.10.2021.

Shakira... nogometno utajivanje poreza. Muž joj je bio Piquet. A u Barci i Realu svi imaju offshore račune u Andori i slično.

MK
MKinkognito60
00:41 05.10.2021.

Prije dvadest godina provalili su jednu firmu koja je imala kancelarije u Bumpešti, Ljubljani i Zagrebu. Osnovno poslovanje firme je bilo posredovanje za offshore registaracije i offshore rčuni. Zaplijenjena je sva dokumentacija i računala sa puno externih diskova. Istražitelji su bili strašno veseli jer su vjerovali kako imaju izvor informacija u prljavim poslovima ali, nezgodni ali. I danas kad bezuspješno istražuju utaje, pranje novca pa korupcijske poslove zavire u tu dokumentaciju i nađu zapise ali ih nikuda ne vode. Puno dokumentacije, dokazano su lažni tragovi osobito sa velikim facama. Pravi poslovi su dobro sakriveni, po odrađenom poslu i plaćenim provizijama, ako je posao mutan ilii mora ostati tajan sva dokumentacija i informacije koje so dovele do dovršetka posla se uništavaju. Kompjuterski diskovi ako ja njima nešto zabilježeno se fizički uništavaju, papir se reže i pali. Pandora je samo mamac kako bi se uskoro dovršili neki veliki veliki državni poslovi. Toliko veliki ako se ijalove da mogli dovesti do svjetske nestabilnosti. Osobno takozvano istraživačko naovinarstvo ne cijenim niti koliko je crno ispod nokta jer mu je najčešće cilj nekoga osramotiti i sve pod izgovorom interesa javnosti pa makar ne bila istina. Istinu dopune svojim komentarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije