Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stormtrooperi

Od plastičnih vojnika do 
ikona mode

stormtrooper
Reuters/PIXSELL
21.11.2015.
u 17:00

Vojnici lorda Palpatinea doživjeli su promjenu u odnosu na originalnu trilogiju pa sad nose prave oklope i lakše kacige

Manje od mjesec dana dijeli nas od svjetske premijere jednog od najiščekivanijih filmova godine, ali i desetljeća. Sedmi dio legendarnog serijala Ratovi zvijezda. Fanovi znaju sve o glavnim junacima – Lukeu, princezi Leiji ili Hanu Solu, no svijet Ratova zvijezda pun je sporednih likova koji najpoznatijem filmskom serijalu daju dodatnu draž. Od prvog dijela susrećemo se i s elitnim postrojbama glavnog negativca Palpatinea, odnosno Darth Sidiousa. Stormtrooperi ili carski vojnici nastali su kloniranjem lovca na ucjene Janga Fetta, u drugoj epizodi “Klonovi napadaju”, a Palpatine ih je pretvorio u svoje vojnike u trećem dijelu.

Originalni dizajn ovih vojnika djelo je dvojice Engleza – Nicka Pembletona, uspješnog lutkara i umjetnika, te njegova kolege i susjeda dizajnera Andrewa Ainswortha. S njima je 1976. kontaktirao George Lucas osobno, sa željom da naprave vojnike za njegov novi film. Pembleton se prisjeća kako je bio pomalo skeptičan u vezi s tim filmom, no Andrew i on svejedno napravili puno modela, koje su prezentirali Lucasu. – To je izgledalo kao modna revija. Lucas je tek nakon nekoliko mjeseci odlučio kako će izgledati Stormtrooperi – rekao je Pembleton. Zanimljivo je kako su kacige, koje su se radile ručno, bile užasno komplicirane pa je prva serija od 50 kaciga Stormtroopera koja je išla na snimanje filma bila raznih veličina i oblika. Poslije je proizvodnja kaciga bila puno lakša i stabilnija pa se danas proizvode od termoplastičnog polimera. Osim klasičnih Stormtroopera, postoje i varijante za različite svjetove, koji se razlikuju u izgledu. To su Sandtroopers, koji su prilagođeni pijesku Tattoinea, Snowtroopers za snježna područja oko baze Echo, te Imperial Scout troopers, prilagodljivi za sve vrste terena.

Stormtroopere ćemo gledati i u novom nastavku, a u odnosu na prvi dio, danas izgledaju drugačije. Upravo je najveća razlika u kacigi, koja je manje komplicirana, s jednim ventilom za disanje i jedinstvenim vizirom za bolji pogled. Odijelo danas konačno izgleda kao pravi oklop kakav bi nosio carski vojnik, a ne kao kostim iz prvog dijela.

Opći je dojam da novi Stormtrooperi izgledaju više iskonski nego oni iz originalne trilogije, kao da i sami prate modu 21. stoljeća. No nove Stormtroopere dosad smo vidjeli samo na fotografijama, a za konačnu ocjenu pričekat ćemo do 17. prosinca, kada ćemo ih prvi put vidjeti u pokretu. A da su Stormtrooperi popularni kod fanova, najbolje govori podatak da originalna kaciga na aukciji dostiže cijenu od 650 tisuća kuna.

>> Smrtno bolesni obožavatelj Ratova zvijezda prvi pogledao 'Sila se budi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije