Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SERIJA

Kreće 'Rat prije rata': Režim je mjesecima tajio Titovo zdravstveno stanje

Tito u bolničkom krevetu
Foto: Screenshot
1/12
17.09.2018.
u 14:05

Prije večerašnje premijere donosimo kadrove iz dugoočekivane serije HRT-a

Prva epizoda igrano-dokumentarne serija "Rat prije rata" emitirat će se večeras na HTV 1 od 20.05. Podsjetimo, riječ je o seriji koja se bavi raspadom Jugoslavije, najdramatičnijim razdobljem nakon Drugog svjetskog rata koje je okončano posljednjim ratom u Europi. Arhivska i memoarska građa nedvojbeno otkriva da je prekrajanje Jugoslavije pomno planirano, baš kao i rat bez kojeg se prekrajanje nije moglo provesti. Osvajačkim planovima srpskih unitarista prethodile su i obavještajno-političke pripreme koje su intenzivno trajale čitavo desetljeće.

Brojni politički procesi i događaji iz tog razdoblja ostali su nerasvijetljeni zbog ratova koji su poslije uslijedili. Serija "Rat prije rata" rasvjetljava te događaje. 

Serija snažno naglašenih dramaturških elemenata na trenutke ima obilježja političkog trilera. Serija se ne bavi samo evidentiranjem ključnih događaja, od kojih su neki postali i povijesni, nego nastoji rasvijetliti pozadinu političkih, diplomatskih, obavještajno-operativnih, policijskih i vojnih aktivnosti.

U deset epizoda vidjet ćemo i dvadesetak filmskih rekonstrukcija događaja. Sudionike događaja, od kojih su mnogi povijesne osobe, tumači sedamdesetak poznatih hrvatskih glumaca. U dokumentarnom dijelu serije pojavljuje se i približno toliko sugovornika – neposrednih sudionika, istraživača, znanstvenika i publicista.

Pogledajte video iz prve epizode "Rata prije rata":

Neke od tema koje su filmski rekonstruirane: uz čiju je pomoć Tuđman putovao Europom s lažnom putovnicom; je li HDZ osnovan na Plešivici, a ne u NK Borcu na Jarunu; kako je Ivica Račan odbio prijedlog generala JNA da lažira izbore i uvede izvanredno stanje; kako je Josip Perković izbjegao KOS-ovu zamku i uvezao prvi kontingent oružja u Hrvatsku; zašto je Branimir Glavaš u zadnji čas predložio Tuđmana, a ne Šeksa za šefa HDZ-a; kako je hrvatska služba uoči izbora 1990. tražila od Beograda da silom obračuna s oporbom; kako je elitna postrojba iz Lučkog otela generala JNA bez znanja nadređenih; zašto je zaustavljen proboj za Vukovar i tko je Žuti mrav koji je ušao u napuštene Marince; sadržaj plana čiji je cilj potpuno poraziti Hrvatsku vojsku, a državni vrh prisiliti na prihvaćanje uvjeta.

U prvoj epizodi vidjet ćemo zbivanja prije i poslije smrti Josipa Broza Tita. Dok se konzilij liječnika grčevito bori za njegov život, režim skriva od javnosti da je Tito već gotovo tri mjeseca na aparatima. Otkriva to dosje Operativne akcije ''Centar'', zavedene netom nakon što Tito dolazi u ljubljanski Klinički centar. Dio partijskog i obavještajnog vrha, koji jedini zna da je predsjednik na aparatima i da se više neće probuditi, prisvaja sve veću vlast. Netom prije smrti na adresu ljubljanskog nadbiskupa Alojza Šostara stiže brzojav da Tito traži sveti sakrament bolesničkog pomazanja. Istodobno, jaka intelektualna opozicijska jezgra, uz izravnu pomoć neprijatelja iz inozemstva, pokušat će doći do vlasti. Jezgru čine – dr. Franjo Tuđman i još petorica hrvatskih nacionalista: Marko Veselica, Petar Šegedin, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić i Ivan Zvonimir Čičak. Otkriva to OA "Most". Nakon pada komunizma otkriti će se da su najmanje dvojica iz te grupe godinama surađivala s tajnim službama.

Scenarist i redatelj serije je Miljenko Manjkas, a za HRT je producira Intermedia grupa. 

Ključne riječi

Komentara 60

Avatar Django
Django
14:42 17.09.2018.

Kladim se da je serija rađena u duhu izreke “ma ‘ko nas bre zavadi”. Za sve su sigurno krivi SAD kao masonska tvorevina, protestantska Njemačka, Židovsko-vatikanski lobi, Saudijska Arabija i Vanzemaljci. A lijepo smo mogli i dalje zajedno, Slobo doživotni predsjednik države, Milorad predsjednik CK SKH, Moca i Radovan glavni u BiH, vojnici svih naših naroda i narodnosti na braniku mira i slobode na Kosovu, centralna banka u Begešu, ma milina jedna.

GV
golub Vaso
14:57 17.09.2018.

hoće li nam manjkas otkriti tko je njegov šef tzv. peti ortak

DU
Deleted user
14:59 17.09.2018.

Bolje da se istrazi istina tko je u stvari bio Tito covjek koji je navodno na Sutjesci naucio svirati klavir? itd. pa tek da onda gledamo seriju.Znam da bi to za oprane mozgove bio veliki udarac i prevelike dusevne bolii zato je bolje nista ne cackati nek drugovima jos traje lijepi san.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije