Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
književnica i profesorica

Julijana Matanović otkrila kolika joj je mirovina: 'Nije mi neugodno izgovoriti tu brojku'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
10.10.2021.
u 12:08

- Imam 62 i znam da ću još neko vrijeme slušati kako je šteta da ne predajem studentima, a onda će priča postajati sve tiša i tiša, dok ne utihne. Prirodan proces - kaže Julijana Matanović.

Književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović nedavno je nakon 35 godina staža otišla u mirovinu. Radila je uvijek najmanje dva posla, pogotovo nakon što je u 43. godini života rodila kći Magdicu i nakon što je godinama bila samohrana majka koja je pokrivala sve troškove života. Danas smatra da joj je mirovina kao sveučilišnoj profesorici s dva posla i svim uplaćenim doprinosima mala.

– Nije mi neugodno izgovoriti i drugu brojku, iznos moje mirovine, a to je 4.200 kuna. Pri odlasku u mirovinu, u Tvrtkovoj sam se morala odreći uplate iz II. stupa mirovine. Nisam morala, ali bih da nisam, imala manju mirovinu – rekla je Matanović za portal Mirovina.hr. Svjesna je, kaže, i da netko tko ima upola manju mirovinu sada može reći i da od toga mora živjeti. 

Otkrila je i kolika je zarada od knjiga.  – Što se tiče honorara za knjige, to je lako izračunati. Ako je naklada 1000 primjeraka, cijena knjige sto kuna, a ja kao autor dobijem deset kuna bruto, iz toga slijedi da za knjigu dobijem 8000 kuna  – govori Julijana svoj raniji odlazak u mirovinu naziva nepromišljenom i jako neodgovornom odlukom. Danas žali što nije nastavila predavati na fakultetu. 

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
- Imam 62 i znam da ću još neko vrijeme slušati kako je šteta da ne predajem studentima, a onda će priča postajati sve tiša i tiša, dok ne utihne. Prirodan proces - kaže Matanović koja je u skladnom braku s Pavlom Pavičićem.  Vjenčali su se kada je njoj bilo 58, a njemu 71 godina. Život dvoje književnika, kaže, izgleda lijepo, ugodno, smireno… Puno razgovaraju o književnosti, književnom životu, a ono što joj smeta su komentari s kojima se često susreće, a glase: "da joj je lako jer joj je suprug akademik i na svoju mirovinu prima dodatak". Prije godinu dana pokrenula je i Umjetničku organizaciju u kojoj objavljujem neke Pavlove i neke svoje knjige  i svjedoči, napominje, kako su u pravu oni koji kažu da u mirovini ništa ne stižu.

VIDEO Sanja Doležal otkrila istinu o Dini Jelusiću i 'pogledu i njezin dekolte'

 

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar Sand_dan_Glokta
Sand_dan_Glokta
12:32 10.10.2021.

Ne kužim? Otišla u prijevremenu.mirovinu. Živi s mužem koji ima dobru mirovinu i dodatak. Tu i tamo ubere nešto malo od knjiga (ne bih njene pričitala mukte, akamoli kupila) i sad nešto kuka?! U životu nije digla ništa teže od laptopa, niti se pribudila u zoru, osim da podoji bebu!? ..... evo suze mi šibaju što joj nije "bolje"!

Avatar Asterix
Asterix
12:39 10.10.2021.

Nije da joj je nešto jeftin namještaj u stanu a ni slike sigurno nisu iz Bauhausa.

JM
juretic.milan
13:21 10.10.2021.

Draga mi je kao spisateljica, ali, da sere, brate, sere. Ima proporcionalno uplatama tijekom radnog vijeka, umanjeno za penalizaciju radi prijevremenog odlaska u mirovinu. Nije točno da se morala odreći uplata u II stup, nego je odabrala povoljniju varijantu, baš poput svih ostalih. A, da su mirovine niske, jesu. Niske su za 95% ljudi koji nemaju mirovine po posebnim uvjetima, poput njenog supruga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije