Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOV IZBOR

Čitatelji odabrali 5 najboljih albuma u proteklih 25 godina: Donosimo rezultate

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/5
26.04.2024.
u 16:57

Vjerni čitatelji Večernjeg lista odabrali su pet najboljih albuma u proteklih 25 godina, a njihov izbor su: Gibonni s albumom Mirakul, Pips, Chips & Videoclips - Bog, Goran Bare & Majke - Teške boje, Kawasaki 3p s albumom Idu Bugari te Hladno pivo s albumom Šamar zauzeo je peto mjesto naše ankete.

U povodu 25 godina web portala Večernjeg lista čitatelji su imali priliku odabrati pet najboljih domaćih albuma od njih pedeset. Od 16. travnja sve do danas, 26. travnja čitatelji su svakog dana glasali, a sada vam donosimo i rezultate ankete. Uvjerljivo prvo mjesto s čak 486 glasova odnio je splitski pjevač Gibonni s albumom Mirakul iz 2001. godine. Gibonnijev mediteranski mirakul za globalnu utakmicu bio je pažljivo skockani diskografski proizvod koji je podjednako plijenio visokoprofesionalnom egzekucijom i proširivanjem mogućnosti rječnika domaće pop glazbe. A on nakon „Mirakula“ više nije bio isti. Nakon „Judi, zviri i beštimje“, „Mirakul“ je bio drugi album za redom kojim je Gibonni krupnim koracima odmicao estradnoj konkurenciji, što radi i danas.

Hrvatski pop-rock sastav Pips, Chips & Videoclips s albumom Bog iz 1999. godine prikupio je 243 vaših glasova. Nakon „Freda Astairea“ stiglo je još jedno remek-djelo, „Bog“, a oba albuma ostala su upisana na vrhu najboljih radova domaćeg rocka devedesetih. S klasičnim pjesmama koje se i danas nalaze u koncertnom repertoaru grupe, novi rock-bogovi na Zemlji i u zemlji posvjedočili su velikim kreativnim mogućnostima Dubravka Ivaniša-Rippera, grupe i Denykena, te radikalnoj izmjeni zvučne slike s prvih albuma Pipsa. Nedavno su reizdani na vinilima.

Rock grupa Goran Bare & Majke, s albumom iz 2011. godine Teške boje osvojio je 134 glasa. Najavni single „Teške boje“ pokazao je da Goran Bare još može razviti visoko svoju emocionalno razapetu figuru (videospot s raspelom nije bio nimalo slučajan) i s par rečenica, bolno istinitih i prodornih, prodrmati stvari i reći ono za što drugima treba puno više riječi. Upravo ta osob(e)nost ključna je u shvaćanju Bareta i Majki, koji su na „Teškim bojama“ povezali garažni rock, hard rock i psihodeliju, ispovjedne tekstove i sugestivne vokale u dobitnu retro-mješavinu uglavljenu u sadašnjost.

 

1/5

VEZANI ČLANCI:

 

Zagrebački punk sastav Kawasaki 3p s albumom Idu Bugari ugledao je svjetlo dana 2007., a prikupio je 100 vaših glasova. Kawasaki 3p osnovan je 1993. i nakon Psihomodo popa u osamdesetima vjerojatno je sastav koji je najdulje čekao na diskografsku šansu. Izvrsni koncerti u Tvornici i Močvari bili su neki od najboljih rock fešti u Zagrebu, a kao jedini domaći headliner nastupili su na INmusicu i oduševili tisuće ljudi na Jarunu. Nakon prvog albuma „Kawasaki 3p“ iz 2003., „Idu Bugari“ zacementirali su vodeću poziciju, a njihovu „Antoniju“ s Dore trebalo je poslati na Eurosong.

Hladno pivo s albumom Šamar iz 2003. godine osvojio je 82 glasa te se pronašao na petom mjestu naše ankete. Kao dragocjeni primjer rocka svijesti i savjesti, „Šamar“ ostaje stožerna ploča domaćeg rocka s „jajima“ s početka dvijetisućitih. Osim što su davno stali na stranu istučenih žena, Pivo je hladilo vruće glave iako je ispod svega kuljala vruća svirka i strasna dosljednost. Dobitnici nagrade HHO-a te godine govorili su o zlostavljanju žena puno prije nego je to kod nas postalo uobičajeno, a pjesma i danas ima odjeka s obzirom na događanja zadnjih godina.

 

VIDEO: Švedska veleposlanica u Hrvatskoj ugostila Baby Lasagnu uoči Eurovizije

Komentara 8

Avatar nisam..robot
nisam..robot
22:00 26.04.2024.

Ok za H Pivo nije nitko glasao zbog mjuze već zbog jugoideolgije.

Avatar Asterix
Asterix
18:04 26.04.2024.

Velikog li broja glasova. Ideja nije polučila očekivani uspjeh.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
20:40 26.04.2024.

Bare baš dobro izgleda na ovoj (naslovnoj) slici. Štoviše, odlično!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije