Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Ima singl “I Found”, uglazbio je Kovačićevu “Jamu”, a Ionescove “Stolice” pretvorio u mjuzikl

Hudulin je sjajan autor i izvođač po svjetskim mjerilima. Nakon Rolin Humesa nastavlja samostalno, pod pseudonimom Hoodooleen objavio je pjesmu “I Found” koja je među najboljim što možete čuti na domaćoj sceni
02. svibnja 2019. u 11:37 1 komentara 779 prikaza

Unazad nekoliko godina nekoliko sjajnih domaćih rock-imena uspijevalo je na engleskom jeziku zvučati prirodno i uvjerljivo da bi im odmah prognozirali međunarodne karijere. Pored šire poznatih The Strange, Jonathan i My Buddy Moose, bili su tu i Rolin Humes, J.R. August, Luka Belani, Lovely Quinces, Irena Žilić, Mary May i na kraju Kensington Lima.

hrvoje horvat Na album “Portofon” grupe Porto Morto treba zvoniti što više

Kad sam pred nekoliko godina upalio televizor, a na ekranu se pojavio sjajan bend koji je pjevao na engleskom, mislio sam da sam na nekom inozemnom programu. No, bila je to emisija Garaža HTV-a, a u studiju Rolin Humes, s pjevačem i klavijaturistom Robertom Jamesom Hudulinom u prvom planu. Gledao sam ih nekoliko puta uživo, albumi su im redom bili izvanserijski, putovali su i u Memphis na Blues Challenge, jer je upravo zvuk diskografske etikete Stax i njihova soul i rhythm and blues infekcija jasno kolala venama Rolin Humesa i Roberta Hudulina.

Maestralna balada

Prije nekoliko tjedana pojavila se pjesma “I Found”, solistička klavirska izvedba Hoodooleena koja je pod pseudonimom, bez imena autora i redatelj videospota, puštena na internetu i do sada ima 1600 pregleda. Iako je objavljena 1. travnja, nije bila šala, nego maestralna balada i početak samostalne priče Roberta Hudulina koji pored svih projekata na kojima radi planira objavljivati samostalne pjesme dok se ne saberu u album. – Dok ne berem i ne kosim oko maslina, usput i izbacim još koju pjesmu ovako, neobavezno – kaže autor rođen na Korčuli, a s prebivalištem u Sisku, čija pjesma pokazuje ono što smo znali i prije. Da jedan klavir, glas i fenomenalna interpretacija mogu reći i pokazati sve što treba karizmatičnom autoru.

hrvoje horvat ZET bi trebao postati doživotni (i izdašni) sponzor Tram 11

Kraće rečeno, Hoodooleen zvuči jednako dobro kao i irski Hozier, a i nedavna dobitnica Oscara “Shallow” uklapa se u tu perspektivu pjesama koje iskoče kao intimističke ispovijesti i postignu veliki uspjeh. No, za razliku od njih Robert Hudulin iza i ispred sebe ima nekoliko ambicioznih projekata koji pokazuju da se vrhunski muzikalan autor jednako dobro snalazi solistički za tipkama klavira, s nekadašnjim bendom Rolin Humes koji više ne postoji, ali i u međužanrovskim suradnjama koje gaze nekim drugim stazama.

Primjerice, lanjski projekt RQM (Rock Requiem) bio je suradnja Rolin Humesa i ženskog Vokalnog ansambla L.I.P.E., s tekstom na latinskom jeziku, za koji je Hudulin napisao glazbu, a izveden je na povijesnoj lokaciji Siscia in situ. Prije toga su s ansamblom Moreška s Korčule izveli rock Morešku u luci Sisak. “Ono što bih izdvojio ovih zadnjih godina je projekt ‘Živi Rasti Cvjetaj’ koji sam pokrenuo 2016.”, govori Hudulin. “Nakon silnih koncerata i na tisuće prijeđenih kilometara s Rolin Humesima činilo mi se da treba napraviti nešto posebnije. Sve je krenulo od želje da održavamo koncerte na mjestima gdje ih nitko ne održava. Na kraju je došlo do toga da udruga kroz projekte ima cilj, suradnju s raznim umjetnicima, skupinama i folklornim ansamblima, prenamjenu i revitalizaciju napuštenih industrijskih prostora i suvremen, atraktivan pristup bogatoj hrvatskoj kulturnoj baštini te da oživljavanje lokalne zajednice kroz radionice i edukacije.”

ozbiljne poslastice Raritetni albumi Pink Floyda i Boba Dylana vrh su ponude Dana prodavaonice ploča

Nova faza karijere

Do sada su održali pet koncerata, prvi 2016. u luci Sisak, mjestu za koje ni mnogi Siščani nisu znali. “Fenomenalan prostor uz ogroman silos, dva krana, most, rijeku Kupu i željezničku prugu. Uz naš koncert pridružili su nam se i posebni gosti iz Siska, The Bambi Molesters. Godine 2017. održali smo dva koncerta, jedan u luci Sisak gdje nam se u drugom dijelu koncerta pridružio vokalni ansambl L.I.P.E. s kojima smo u poprilično drukčijem aranžmanu zajedno izveli folklorne napjeve iz raznih dijelova Balkana, a drugi smo održali ispred bivše termoelektrane u Korčuli. To je ujedno bila i premijera Rock Moreške”, nastavlja Hudulin.

“To mi je i jedna od najdražih suradnji koje smo ostvarili i zahvalan sam što je KUD Moreška pristala na ovaj eksperiment, izvoditi svoj mačevalački ples uz muziku koju sam napisao i uz pratnju benda Rolin Humes. Bio je to poprilično riskantan eksperiment, ali uspjelo je.”

hrvoje horvat Moćan zvuk i raznovrsne pjesme na najkompletnijem albumu Gatuza

Robert Hudulin priprema još jedno djelo koje će premijerno izvesti 18. svibnja u Sisku. Riječ je o “Jami” Ivana Gorana Kovačića koju je u cijelosti uglazbio. “Otkad sam prvi put pročitao ‘Jamu’, imao sam želju i potrebu uglazbiti je i trebalo mi je dosta. Ovo će ujedno biti i moj prvi solistički nastup nakon dugo godina sviranja u bendu, odnosno samo klavir i glas. Djelo ću izvesti na istom mjestu gdje i “Requiem” godinu prije, u Siscia in situ”. Osim “Jame” radi i na djelu “Stolice”, Ionescovoj drami za koju je također napisao glazbu i pretvorio u neku vrstu mjuzikla. “Djelo će izvesti zbor sisačke gimnazije koji vodim i dramska skupina gimnazije pod vodstvom Natalije Miletić. A djelo planiramo premijerno izvesti početkom lipnja u prekrasnom atriju sisačke gimnazije”, završava Robert Hudulin. I počinje novu fazu samostalne karijere s novim projektima i prvim singlom “I Found” koji spadaju među najbolje što trenutačno možete poslušati od domaće glazbe. 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Avatar patkovic
    patkovic:

    to je njima ko kad mi slušamo japance što izvode slavonski bećarac