Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve se mora znati

Britanci već rade plan za sprovod kralja Charlesa: Ovo je kodno ime za njegovu smrt

State funeral and burial of Queen Elizabeth
Foto: POOL/REUTERS
1/4
21.09.2022.
u 16:15

Kodno ime za smrt kralja Charlesa III. je Operacija Menai Most, a ime je dobila po prvom željeznom visećem mostu na svijetu u Angleseyju u Walesu. Iako je Charles tek postao kralj, planovi za nesretnu okolnost njegove smrti počeli su odmah nakon sprovoda kraljice Elizabete.

U ponedjeljak je održan državni sprovod kraljice Elizabete, a velik broj Britanaca kao i ljudi širom svijeta pratilo je ovaj povijesni događaj. Dok svi još govore o kraljičinom sprovodu, Britanci su već krenuli s pripremama za sprovod svog novog kralja Charlesa.

Plan nakon smrti kraljice zvao se Operacija Londonski most, a uključivao je objavu njezine smrti, razdoblje službene žalosti i detalje za njezin državni sprovod. Operacija London Bridge nastala je još 1960-ih, samo nekoliko godina nakon njezine krunidbe, a nekoliko puta tijekom godina se mijenjala.

Kodno ime za smrt kralja Charlesa III. je Operacija Menai Most, a ime je dobila po prvom željeznom visećem mostu na svijetu u Angleseyju u Walesu. Iako je Charles tek postao kralj, planovi za nesretnu okolnost njegove smrti počeli su odmah nakon sprovoda kraljice Elizabete. Bivši kraljevski časnik za zaštitu Simon Morgan to je potvrdio na dan sprovoda kraljice.

- Nažalost, od sutra ujutro počinje ozbiljno planiranje za operaciju Menai Bridge - rekao je u ponedjeljak. Sprovod kralja Charlesa trebao bi imati mnoge sličnosti s onim njegove majke prema očekivanjima.

Podsjetimo, operacija Londonski most pripremana je godinama, a posebno se ističe to da je kraljica imala spreman lijes više od 30 godina te da je bila obaviještena o svemu što se planiralo nakon njezine smrti.

Najdugovječnija vladarica Velike Britanije preminula je u četvrtak 8. rujna u svojoj vikendici u Balmoralu u 97. godini života. Njezinu smrt objavio je BBC nešto kasnije toga dana, a državni sprovod odvio se u ponedjeljak. U međuvremenu njezino je tijelo dopraćeno u London, a let tog aviona pratio je velik broj ljudi. Kraljičin lijes pet je dana ležao u Westminster Hallu gdje su joj brojni građani došli odati počast.

VIDEO Kako je izgledalo posljednjih 12 dana nakon smrti kraljice Elizabete?

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
16:23 21.09.2022.

Meni na ovoj slici Charles djeluje da je još uvijek živ.

Avatar drug Joža
drug Joža
22:58 23.09.2022.

Nakon 5 dana to je negdje smrdilo, uf

WW
wwwcro
17:03 21.09.2022.

Ovi svoje sahranjuju (ili pripremaju sahrane) istom brzinom kao i Putin svoje prijatelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije