Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK "MAYORA NEW YORKA"

Sam Cohn (1929. - 2009.): najmoćniji agent showbiza

07.05.2009.
u 12:16

Nakon što se u veljači povukao u mirovinu iz agencije ICM u kojoj je bio od njezina osnivanja, pet dana prije svog 80. rođendana u New Yorku je u srijedu nakon kratke bolesti preminuo Sam Cohn, jedno od najvećih imena među showbiz-menadžerima.

Cijelog je života radio u New Yorku, uporno se odbijajući preseliti u Hollywood, i bio je poznat kao čovjek "kojeg je od svih Amerikanaca najteže dobiti na telefon", ali je poslove sklapao sjajno: samo 1981. je, izračunali su u New Yorkeru, bilo "10 premijerno prikazanih filmova i devet broadwayskih ili off-broadwayskih kazališnih predstava koje je napisao, režirao i/ili producirao netko od Cohnovih klijenata ili u kojima je neki od Cohnovih klijenata imao jednu od glavnih uloga".

To Cohnu i nije bilo baš teško postići, budući da je imao široko rasprostranjenu mrežu zastupanja: među njegovim klijentima bili su pisci Arthur Miller, Steve Tesich, E. L. Doctorow i mnogi drugi, a među redateljima i glumcima koje je zastupao su i Woody Allen, Robert Altman, Nora Ephron, Bob Fosse, Jackie Gleason, Paul Newman, Mike Nichols, Arthur Penn, Vanessa Redgrave, Susan Sarandon, Meryl Streep, Lily Tomlin, Kathleen Turner, Sigourney Weaver...

Cohn je bio jedan od najživopisnijih likova showbiza, nazvan "gradonačelnikom New Yorka" zbog svojeg utjecaja na Broadwayu; sedam dana u tjednu išao je svake večeri u kino ili kazalište, a mrzio se micati od osam ulica oko Broadwaya u kojima je proveo većinu života. Pamte ga po njegovim obveznim vestama pastelnih boja, bijelim sportskim čarapama preko kojih je obuvao mokasine Gucci, s kojih bi uvijek žiletom skinuo pločicu s markom. Njegovi poslovni uspjesi ušli su u legendu; on je bio taj koji je isposlovao da Columbia Pictures plati tada rekordnih 9,5 milijuna dolara za prava ekraniziranja broadwayskog mjuzikla "Annie" (koji je kao film režirao John Huston). Dogovorio je da se u 10 filmova Woodyja Allena studio Orion nimalo ne miješa pod samo jednim uvjetom, da se Allen drži fiksnog proračuna za svaki od filmova, čime je Allenu dao nezapamćenu kreativnu slobodu.

Samo u zadnjih desetak godina ime Sama Cohna kao čovjeka kojem "duguju posebnu zahvalu" našlo se na špici filmova u rasponu od "Gosford Parka" i "Chicaga" do neovisne uspješnice "Punoglavac" i dokumentarca "Čuvari raja". Jedan od njegovih naijstaknutijih klijenata, slavni književnik E. L. Doctorow, opisao je strast kojom se Cohn bavio poslom o kojem je posjedovao enciklopedijsko znanje: "Za njega se nikad nije radilo samo o novcu. Uvijek se brinuo za kvalitetu produkcije i njezin potencijal. Obožavao je kreativne ljude, kreativnost je kod njega izazivala strahopoštovanje."

Želite prijaviti greške?