Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO: YANIS VAROUFAKIS

'Je li kapitalizam mrtav? Kad je 2008. skoro sve umrlo Merkel je smislila pokvareni plan...'

06.11.2021.
u 17:39

Bivši grčki ministar financija, karizmatični ekonomist i autor ekskluzivno za Večernji list govori o vrućim političkim temama: Uvođenju eura u Hrvatskoj, razočaranju njemačkim izborima i na kraju kapitalizma koji se već dogodio - profit i tržišta zamijenio je novac Središnje banke i Big Tech. Ključno je za tezu da se tehnofeudalizam razlikuje od kapitalizma zapažanje da, nakon 2008., uspona digitalnih platformi, a nedavno i pandemije, dva glavna pokretača kapitalizma – profiti i tržišta – više nisu središnja u gospodarskom sustavu. Utrka za profitom, naravno, nastavlja pokretati većinu ljudi. A tržišta su posvuda. Međutim, široki sustav u kojem živimo više nije vođen privatnim profitom. Niti je, ovih dana, tržište glavni mehanizam za izvlačenje ili stvaranje bogatstva. - Što je zamijenilo profit i tržišta? Kratak odgovor glasi: novac središnje banke zamijenio je kapitalističke profite kao pogonsko gorivo sustava, a digitalne platforme Big Techa zamijenile su tržišta kao mehanizam za izvlačenje vrijednosti.

Komentara 34

Avatar Bongozg
Bongozg
17:55 06.11.2021.

Nije umro kapitalizam, nego se otkrilo kako ste kuhali knjige i zaduzivali se preko svake mjere. Trebalo vas je izbaciti iz EUa, pa da Putinu i Erdoganu pjevate borbene i ljubite prsten

Avatar jeremija1
jeremija1
18:43 06.11.2021.

Gluposti. Još ko klinac sam čul uzrečicu :"Dužan je ko Grčka." Svi su oni znali da ovi friziraju podatke i da žive iznad svojih mogućnosti. Pun svijet je obavještajaca i svi su znali na čemu su. Naravno, zapad je iskoristil priliku i Grke stisnul, i sad ovi cvile. A tko je na kraju njemačkim bankama platil propuštene zarade od bankrotirane Grčke : njemački porezni obveznik ! Samo kaj banke isplaćenu dobit nisu podijelile s obveznikom. Merkelica je hladno rekla kak se ne smije dopustiti krah banki, jer bi to kao uništilo sustav. I opet je zadužila državu kod tih istih banki...

DU
Deleted user
18:14 06.11.2021.

ljevak ko ljevak, sve bi sve bi samo radio nebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?