Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
detoksikacija

Tko je pojeo previše? Donosimo savjete kako se oporaviti

čajevi
Foto: Thinkstock
26.12.2013.
u 08:59

Ako osjećate umor i pospanost, vrijeme je za detoksikaciju.

Vrijeme je blagdana i u naš ćemo organizam unijeti  veće količine kalorične i nezdrave hrane. Ako ste među onima koji neće previše paziti na unos kalorija, detoksikacija organizma ili „čišćenje“ može se činiti kao dobra odluka. Posebice ako se ne bavite nikakvom tjelovježbom. Postoji jako puno načina za detoksikaciju organizma i raznih dijeta, ali u ovo hladno i zimsko vrijeme zadržat ćemo se na ispijanju čajeva koji će pomoći vratiti energiju, poboljšati metabolizam i ojačati imunitet. Ako osjećate umor i pospanost, vrijeme je za detoksikaciju.

Đumbir

Ovaj gomoljasti korijen pravi je eliksir za želudac. Osim što je davnina poznat kao dodatak jelima te kao „čuvar organizma“, đumbir blagotvorno djeluje na želudac i cijeli probavni sustav. Neka vam đumbir bude prvi izbor ako ste ovih blagdana pojeli „previše“. Možete ga dodati jelima kao začin, a osim jačanja imuniteta, pomoći će u ubrzavanju probave i prerade hrane u želucu. Ako niste ljubitelj ovog začina u jelima, možete napraviti čaj. Možete ga jednostavno pripremiti.

Za dvije šalice čaja bit će vam potreban jedan korijen od 5 centimetara debljine. Ogulite ga i narežite na ploške te kuhajte na laganoj vatri u otprilike pola litre vode 15 - ak minuta. Procijedite i začinite limunom i medom po želji. Napominjemo da trudnice i osobe koje pate od poremećaja zgrušavanja krvi đumbir ne smiju konzumirati ni u kojem obliku.

Metvica

Metvica je od davnina poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a u vrijeme blagdana posebno će vam biti od pomoći jer ubrzava metabolizam i uklanja višak nakupljene tekućine i naslage oko trbuha. Ako ste u mogućnosti koristite domaću, ne prerađenu, sušenu metvicu.  Za jednu šalicu čaja dovoljna vam je mala žličica sušene metvice koju ćete preliti kipućom vodom. Ostavite deset minuta, a zatim procijedite i pijte svježe pripremljeno. Ovaj čaj najbolje je piti prije glavnog obroka ili dvaput na dan.

Morske alge

Morske alge poznate su kao odličan izbor ako želite skinuti višak kilograma. Bogate su vitaminima i mineralima, antioksidansima, mineralima koji sudjeluju u razgradnji masnoće oko trbuha i pomažu u izbacivanju viška vode,  ali i jodom  koji je potreban za stvaranje hormona štitnjače. Štitnjača putem hormona regulira metabolizam i brzinu kojom tijelo sagorijeva masnoće. Sadrži i minerale koji sudjeluju u razgradnji masnoće oko trbuha i pomažu u izbacivanju viška vode.

Komorač

Ovo korjenasto povrće odlično djeluje na probavu, smanjuje oticanje u tijelu i pomaže u izbacivanju toksina i viška tekućine. Čaj od komorača pomoći će u zadržavanju osjećaja sitosti i pomoći da u organizam unesete manje kalorija. 

>>Tradicionalna zimska jela na svečani način

Komentara 2

CA
capto a parva
09:27 26.12.2013.

Svi pojedu previše ... samo kod večine želudac nije naviknut da je popunjen i onda nastaje problem ... pogotovo kod nezaposlenih,penzića ...

Avatar insideout
insideout
16:58 26.12.2013.

ahahaa u hrvatskoj cisto sumnjam da je neko pojeo previse ovih dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije