Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Priprema za školu – roditelj ne može preuzeti djetetove obveze

prvašići
Foto: Ilustracija - Davor Javorović/Pixsell
19.08.2014.
u 12:01

Darujemo – Mentalnu mapu za lakše učenje za sve školarce

Svaka životna promjena zahtijeva prilagodbu, a time izaziva i stres. Polazak u školu stres je i za djecu i za roditelje, samo što tu situaciju djeca i roditelji doživljavaju na različite načine i na nju različito reagiraju. Roditelji su s jedne strane zabrinuti za to kako će se dijete snaći u novim okolnostima, koliko će biti uspješno i kako će biti prihvaćeno u novoj sredini, a s druge strane brine ih drugačija organizacija obiteljskog života i nove obveze. Jako je važno da to razdoblje prođe u pozitivnom tonu, bez neprestanog ponavljanja uputa, upozoravanja ili iskazivanja zabrinutosti pred djetetom. Svaki roditelj treba upamtiti da djetetu može olakšati snalaženje u nekim situacijama, ali ne može preuzeti njegove obveze, upozorava prof. psihologije i školska psihologinja Ana Ribarić Gruber.

U novom broju magazina Moje zdravlje donosimo veliki specijal kako se pripremiti za početak školske godine bez stresa, kako pomoći djetetu u procesu osamostaljivanja te kako uskladiti školske i kućne obaveze.

– Mala pomoć koju dijete može pružiti roditeljima prva je i neposredna prilika za učenje novih aktivnosti i participaciju u kućnim obavezama. Zamolba majke da dijete pospremi igračke nakon druženja s prijateljima samo je jedna od kućnih obveza kojom će se moći procijeniti je li dijete psihofizički zrelo – ističe za Moje zdravlje dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. v. šk. i prof. rehabilitator.

Tim stručnjaka koji smo okupili savjetuje roditelje i djecu kako uspješno započeti novu školsku godinu. Logos-učiteljica Ana Kralj napravila je mentalnu mapu za lakše učenje koja će pomoći i osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Nutricionistica Mirela Marić pripremila je jelovnik za bolju koncentraciju te otkriva koja poslastica jača mozak, a fizioterapeut Kristian Nasteski savjetuje kakvu školsku torbu odabrati...

Foto: VLm

U novom broju Mojeg zdravlja čitajte o novoj uspješnoj metodi liječenja srčanog zatajenja koja je dostupna i u Hrvatskoj, a naučite i kako duboko disanje može očistiti organizam. Jeste li znali da se 70% detoksikacije izvršava disanjem, 20% kroz kožu te 10% kroz mokraću i stolicu?

Donosimo i savjete kako se nakon odmora vratiti u svakodnevicu bez tuge i stresa, priču kako uspješno učiti iz vlastitih pogrešaka te kako je anksioznost postala obilježje modernog čovjeka.

Unatoč svim dostupnim kozmetičkim proizvodima, njega kože nije potpuna bez njege iznutra – one pravilnom i kvalitetnom prehranom. Nakon sunčanja koža tijela zaslužuje oporavak, zato joj priuštite dubinsku hidrataciju i dobro je nahranite. Stres je jedan od velikih uzročnika problema s kožom, a psihodermatologija je noviji pristup u dermatologiji čiji je cilj uspostaviti vezu između psiholoških čimbenika i bolesti kože. U Mojem zdravlju pročitajte sve o poveznici uma i kože.

Sve ovo i još mnogo više čitajte u magazinu Moje zdravlje koje možete nabaviti za samo 9,90 kuna uz Večernji list na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije