Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tinejdžeri u opasnosti

Konzumiranje energetskih pića povećava rizik od ovisnosti o drogama

energetsko pice
Foto: Thinkstock
07.02.2014.
u 16:24

Iako bi većina roditelja preferirala da njihova djeca, umjesto alkohola i droge, konzumiraju energetska pića, ovim istraživanjem pokazalo se da će tinejđeri rado pribjegnuti i drugim porocima...

Konzumiranje energetskih pića udostručuje šansu za kasnijim konzumiranjem droga, alkohola i cigareta, pokazalo je istraživanje sveučilišta u Michiganu na uzorku od 22 000 američkih srednjoškolaca, prenosi Daily Mail.

Iako bi većina roditelja preferirala da njihova djeca, umjesto alkohola i droge, konzumiraju energetska pića, ovim istraživanjem pokazalo se da će tinejđeri rado pribjegnuti i drugim porocima. Kao objašnjenje za takvo ponašanje, naveli su da su tinejđeri skloni rizicima i potrazi za 'osjećajem' koje im navedeni poroci pružaju.

Rezultati istraživanja pokazali su i da čak 30 % tinejđera pije energetska pića svaki dan, a najčešći su konzumenti dječaci. Djeca samohranih roditelja te onih lošijeg obrazovanja također pokazuju tendenciju za konzumiranjem kofeinskih proizvoda.

Osim droge i alkohola, za koje svi već znaju da više odmažu nego pomažu, smrtnih je slučajeva bilo i zbog konzumiranja samih energetskih pića. Mladi manchesterski ragbijaš, 19-godišnji Joshua Merrick, umro je u snu nakon što je konzumirao enegetsko piće Animal Rage da poboljša produktivnost na treninzima. Testovi nakon njegove smrti pokazali su da je imao povećano srce, no i dalje se ne zna da li je uzrok bio Animal Rage ili pretjerano vježbanje. Tragična smrt Joshue nije jedina, mnogi su tinejđeri umrli zbog pretjerane konzumacije energetskih pića, i to najčešće u kombinaciji s alkoholom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije