Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorno odrastanje

Otvorenim razgovorom protiv opijanja mladih

Opijanje, alkohol
Foto: Thinkstock
1/3
08.09.2014.
u 20:00

Online savjetovalište projekta 'Za odgovorno odrastanje mladih' pruža besplatnu stručnu pomoć i daje savjete roditeljima

Konzumiranje alkohola među maloljetnicima gorući je problem iz godine u godinu.

Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, čak 93 posto djece do 18 godina bar je jednom konzumiralo alkohol, a jedna četvrtina dječaka i nešto više od 20 posto djevojčica konzumiralo je nekoliko alkoholnih pića zaredom, i to više puta mjesečno.

Hrvatski su učenici u 2013. godini bili uključeni i u ESPAD-ovo istraživanje konzumiranja alkohola i droga u školama, a ono je pokazalo da je tijekom 12 mjeseci 85 posto učenika barem jednom pilo alkohol, dok ih je čak 66 posto pilo u posljednjih 30 dana istraživanja.

Kućni odgoj

Uz navedeno, osobito zabrinjava podatak da je neumjereno, odnosno pet ili više pića zaredom, u posljednjih 30 dana istraživanja pilo čak 59 posto mladića i 48 posto djevojaka. Iako će se mnogi složiti da na prevenciju alkoholiziranja djece i maloljetnika najviše utječe kućni odgoj, puno može pomoći i društvo pa je iz tog razloga i pokrenut projekt Za odgovorno odrastanje mladih partnera Karlovačke pivovare, psihološkog savjetovališta Tesa i portala žena.hr.

– Porast broja djevojčica koje konzumiraju alkohol mogao bi se nazvati negativnim benefitom izjednačavanja spolova. U tinejdžerskoj dobi najčešće je riječ o želji za eksperimentiranjem ili želji da budu prihvaćeni u društvu, zato je nužno da na vrijeme znaju koje su im granice – objasnila je psihologinja Tanja Dejanović Šagadin iz psihološkog savjetovališta Tesa, dodavši da roditelji mogu napraviti puno više nego što misle jer ih djeca oponašaju.

Valja napomenuti kako je u mlađoj dobi alkoholizam češće povezan i s drugim ovisnostima pa je ključno, navodi psihologinja, ne zatvarati oči pred problemom. – Nekad roditelji i vide da se nešto događa pa odluče ne reagirati, kako bi izbjegli svađe, a možda misle i da će problem s vremenom nestati – smatra psihologinja.

Da dio problema leži u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj smatra dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. rehabilitator sa Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu.

– Od najmanjih nogu, od predškolske dobi djecu treba učiti i socijalnim vještinama, jer ako su takoreći zakinuti za njih, teže će se oduprijeti kada se, primjerice, nađu u situaciji da su u društvu nekoliko djece koja piju. Može se primijetiti da kod nas velik broj učenika nema razvijene socijalne vještine te bi u tome mogao biti dio problema s konzumiranjem alkohola – navodi dr. sc. Dubravka Šimunović.

Ciljani potrošači

U sklopu projekta "Za odgovorno odrastanje mladih" održana je i panel-rasprava, koju je moderirala voditeljica Daniela Trbović, i sama majka tinejdžera, a iz Karlovačke pivovare istaknuli su kako puno rade na edukaciji potrošača, zaposlenika i promicanju odgovornog konzumiranja.

– Svjesni smo naše odgovornosti kao proizvođača piva, a naši ciljani potrošači nisu maloljetnici niti osobe koje prekomjerno piju alkohol – navodi Ljudmila Bratko Gašpić, voditeljica korporativnih komunikacija Karlovačke pivovare.

Roditelji koji žele potražiti stručnu pomoć sve do studenog mogu se javiti na portalu žena.hr. Karlovačka pivovara dosad je provela brojne aktivnosti kako bi se podigla svijest o odgovornoj konzumaciji.

– Jedan je primjer aktivnost Ja sam 18+, koju provodimo na našim većim događajima, Dani piva i Karlovačko Korner, s ciljem podizanja svijesti o tome da maloljetnici ne bi smjeli piti alkohol. Dijelili smo narukvice s porukom "Ja sam 18+" punoljetnim osobama. Tako smo pomogli konobarima da budu sigurni da ne toče pivo maloljetnicima – kazala je Ljudmila Bratko Gašpić iz Karlovačke pivovare.

>>Očajna mama: Dijete mi se umalo ugušilo u vlastitoj bljuvotini! Što da radim?

Komentara 5

DU
Deleted user
20:18 08.09.2014.

Kakva je ovo glupost od istraživanja. Što to znači? Ako je netko konzumirao pivo prije osamnaeste godine dolazi na listu srama ili što!?!? Alkohol u pivu i vinu nije nikakav problem. Problem je način konzumacije. Odgoj.....svakako odgoj. Svoju djecu odgajam da je pivo i vino sastavni dio ljudske prehrane i da ne služi za oblokavanje nego za razumnu konzumaciju, a vino smatram dodatak ukusnom jelu. Uz objed uvijek dobiju malo piva ili gutljaj, dva vina tako da upoznaju okus, shvate da to nije nikakvo "zabranjeno voće" i da nemaju kasnije u životu potrebu s time eksperimentirati s time. Jednako sam i sam odgojen i ne pamtim kad sam se zadnji put nacvrcao, a kamo li napio. Ova amerikanizacija ograničenja konzumacije su odraz nedostatka odgoja u kući i pokušaj da država svojom krutom regulacijom taj odgoj nadomjesti. Jasno da je to od starta osuđeno na propast i zato nam se mladi sve više opijaju. Žalosno je da struka ne prepoznaje u čemu je problem i onda se rade ovakva nakaradna istraživanja samo zato da bi netko nešto negdje objavio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije