Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje Zdravlje

Očajna mama: Dijete mi se umalo ugušilo u vlastitoj bljuvotini! Što da radim?

opijanje, alkohol
Foto: Thinkstock
1/4
19.02.2014.
u 13:48

Ne ismijavajte dijete i ne potičite ga da pije jer je “frajer”

Ovaj vikend sin mi se umalo ugušio u vlastitoj bljuvotini. Pokušali smo pričati... kazne... zabrane, pa opet priče, ali tapkamo na mjestu. Bojim se kamo sve to vodi, ali ponekad više nemam snage, požalila se majka 15-godišnjeg dječaka koji je još prije nekoliko mjeseci bio krasan mladić.

No, sada je upao u loše društvo i redaju se kašnjenja kući i pijanke, a ona ne zna što bi učinila. Za pomoć se obratila psiholozima online savjetovališta koje je nedavno pokrenuto i to u sklopu projekta “Za odgovorno odrastanje mladih”.

Foto: pixabay

– Roditelji postavljaju mnogo pitanja o svojoj adolescentnoj djeci i alkoholu, obično o tome kako se postaviti u određenim situacijama ili što učiniti ako ono što su dosad pokušavali ne donosi uspjeh. Nažalost, često pomoć psihologa traže kada problemi već kulminiraju i kada je bitno teže riješiti situaciju – objasnila je Tanja Dejanović Šagadin, psihologinja i psihoterapeutkinja Psihološkog centra TESA koja je vrlo aktivna u online savjetovalištu.

Promišljeno roditeljstvo

Roditeljima preporučuje da se za savjet i pomoć obrate čim uoče promjene u djetetovu ponašanju, odnosno prije nego što dođe do problema. A problema ima! Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je 94 posto učenika i učenica barem jednom u životu pilo alkohol, a u posljednjih mjesec dana to je učinilo 85 posto školske djece.

– Nedavno je savjetovalište, u sklopu projekta “Za odgovorno odrastanje mladih”, dobilo upit roditelja u vezi s dopuštenjem za izlazak djeteta koje je tek počelo tražiti da se navečer sastaje s prijateljima. Roditelji su tražili savjet prije razgovora s djetetom, zanimalo ih je što je primjereno za dob njihova djeteta i što im mi, kao stručnjaci, možemo savjetovati s time u vezi. Ovakav pristup, rekla bih promišljeno roditeljstvo, otvoreno prema sugestijama, odličan je način za prevenciju svih nepoželjnih oblika ponašanja pa i zloporabe alkohola u mladih – smatra psihologinja dodajući da ipak ima i onih roditelja koji katkada puste da se sve takve situacije rješavaju same od sebe.

Foto: pixabay

Na neka pitanja uopće ne pokušaju potražiti odgovore prije nego što nastane problematična situacija. Psiholozi TESE putem interneta savjetuju roditelje u savjetovalištu kako komunicirati s adolescentima, kako postaviti granice, kakve su kazne su primjerene te koji postupci nisu primjereni i što treba očekivati od adolescenata te kako što efikasnije i na korist djeteta preuzeti roditeljsku odgovornost, a što je odgovornost djeteta.

Za roditelje je bitno da zadrže jasne i čvrste granice

Alkohol je problematičan jer je se mladi s njim često susreću, a ne pomaže ni to što je još uvijek moguće kupiti alkoholno piće u trgovini ili naručiti pivo u nekom kafiću unatoč zakonskoj zabrani služenja i prodavanja alkohola mlađima od 18 godina.

Strah od kazne

Psihologinja Šagadin napominje kako je za roditelje bitno da zadrže jasne i čvrste granice te da jasno iznesu i obrazlože svojoj djeci ono što misle i traže.

– S druge strane, važno je biti i emocionalno dostupan roditelj kojega zanima kako se njegovo dijete osjeća i od kojeg dijete može tražiti pomoć, podršku i savjet bez straha od osuđivanja i pretjeranog kažnjavanja. Ono što je vrlo važno jest dopustiti djeci da preuzmu svoju odgovornost, a to znači da ih se ne štiti od posljedica njihova ponašanja u području njihove odgovornosti – zaključuje psihologinja.

>>Iza mladenačkog pijenja stoje neodgovorni roditelji

>>Je li alkoholizam nasljedan?

>>Maloljetnički alkoholizam raširen i zbog neznanja roditelja

Komentara 26

Avatar Robinzon
Robinzon
14:31 19.02.2014.

Za odgoj djeteta su isključivo odgovorni roditelji.I sam psihijatar kaže da mu dolaze kada je neprihvatljivo ponašanje djece uzelo previše maha.Dakle, i roditelji su davno ranije primjetili takva ponašanja, a nisu ništa poduzeli. Česti su izgovori da nemaju vremena zaa vlastito dijete. Za što to imaju, a da je to važnije od vlastitog djeteta?

HO
hordubal
14:31 19.02.2014.

1. ne daj mu lovu da kupuje cigarete i alkohol, ako ga se to već nije naučilo tijekom odrastanja 2. ako se pobljuva, zamotat ga u tome da odspava (naravno ne ga zaroniti u bljuvotinu da se udavi!), nakon togaoga će mu se zgaditi alkohol da ga više neće piti, djeluje ružno ali djeluje, najgore je ignorirati problem, teško da će sam nestati

Avatar NJ Gladiators SC
NJ Gladiators SC
15:25 19.02.2014.

Ma udri......kakvi bozji psijihatri i gluposti....zatvori ga u sobu..skola-doma pa da vidis.....roditelji ne smije biti prijatelj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije