Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Zračenje solarija jače je i od jakoga podnevnog sunca

solarij
Arhiv VL
07.07.2010.
u 08:00

Solariji ove godine imaju manje posla zbog praznih novčanika.

Štetnost solarija nikada nije bila upitna, a premda su u nekim europskim zemljama i zabranjeni mlađima od 18 godina, solariji ni ove godine nemaju ništa manje posla zbog štetnosti. Manje novca inkasiraju samo zbog praznih novčanika građana. Preplanuo i osunčan ten već je godinama imperativ, mnogo veći od zdravlja.

Kriza utjecala na solarije

– Imamo manje klijentica, ali to je zbog recesije. To se najbolje vidi po prometu jer kada se štedi, prvo se štedi na luksuzu bez kojega se može. Ljudi se malo obaziru na štetnost solarija jer svaki aparat mora proći provjere Ministarstva zdravstva. Cijene solarija kod nas su od 3,50 do 5 kuna, ovisno o snazi aparata, dodatnoj opremi i sličnom – objasnili su u salonu Mexico sun.

U studiju za sunčanje Megasun nisu pak zabilježili manji broj posjeta.

– Cijene su nam iste kao i prije, a to je tri kune za minutu. U odnosu na prošlu godinu imamo jednak broj klijenata – kažu iz Megasuna.

Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) zaključila je da postoje činjenice kojima se može potvrditi povezanost uporabe solarija i karcinoma kože, osobito u mlađih od 35 godina. Na opasnost od pretjeranog sunčanja u solarijima upozoravaju i brojni stručnjaci.

Solarij gori od sunca

– Preporučujem da osobe sa svijetlim tipom kože, pjegama i većim brojem madeža na koži te osobe koje su operirale karcinom kože, imaju člana obitelji koji je operirao melanom ili uzimaju lijekove koji povećavaju fotoosjetljivost ne koriste solarij. Solarij se povezuje s različitim zdravstvenim poremećajima kao što su oštećenje oka, fotodermatoze, fotoosjetljivost, preuranjeno starenje i karcinom kože. UV-zračenje solarija jače je od podnevnoga sunca – kaže dermatologinja dr. Ivana Manola iz poliklinike Vili.

Solarij isto tako nije sigurna alternativa vanjskom sunčanju.

– Boja dobivena u solariju predstavlja ograničenu zaštitu od Sunčeva zračenja te je zapravo ekvivalent SPF 2 do 4, što je nedovoljno da bi se zaštitilo od sunca – dodaje doktorica Manola.

Ključne riječi

Komentara 1

TU
Tupislav
10:26 07.07.2010.

Ja se uvijek sunčam u solariju, ono gore mi je sestra \'|•!•|\'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije