Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
broj recepata samo raste

Znate li koja se jela najviše pretražuju na internetu? Ovo su najpopularniji recepti Googlea!

Shutterstock
25.06.2023.
u 14:36

Najguglaniji recept na svijetu je paneer ili indijska verzija mekog sira. Među najpretraživanijim jelima već godinama su i pileća prsa te tiramisu, dok Hrvati najviše pretražuju recept za sataraš

Na svijetu ima gotovo 7,9 milijardi ljudi, a prema Googleovim procjenama, toliko ima i objavljenih recepata na internetu. Mnogi među njima se ponavljaju, slični su ili tek minimalno različiti, no iz godine u godinu njihov broj raste, a mijenja se i ono što se najviše pretražuje na internetu. Google tvrdi da je najpopularnija hrana na svijetu – sushi. Međutim, kada dolazimo do najguglanijeg recepta na svijetu, prošlogodišnje je apsolutni pobjednik paneer ili indijska verzija mekog sira. Njegova popularnost sigurno leži i u činjenici da je indijska prehrana sve popularnija, ali i da Indijci čine oko 20% svjetske populacije. Paneer je popularni indijski svježi sir koji se tradicionalno koristi u mnogim indijskim jelima. Poznat po svojoj svježini i nježnoj teksturi koja se topi u ustima, nema izražen okus pa je dobar dodatak svakom jelu. Može se koristiti u raznim jelima poput curryja, tikki, salata, sendviča i prženih jela, a popularan je među vegetarijancima.

Foto: Shutterstock

Među “Google klasicima” već godinama su pak pizza, pileća prsa te tiramisu. Ta tri jela redovito se nalaze u top pet najpretraživanijih jela na internetu. Sva tri jela relativno su jednostavna za pripremu. Najkompliciraniji recept vjerojatno je onaj za tiramisu, no, zanimljivo, talijanske delicije redovito su među najpopularnijima na svijetu.

Inače, tiramisu je talijanski desert čija je točna povijest malo nejasna i postoji nekoliko teorija o tome tko ga je izmislio. Jedna je od najprihvaćenijih priča ta da je tiramisu nastao u talijanskoj regiji Veneto u 17. ili 18. stoljeću. Prema toj priči, tiramisu je izvorno bio posluživan u caffe barovima kao energetski napitak za putnike namjernike. Što se tiče specifičnog autora, mnogi talijanski gradovi – među ostalim Venecija, Siena i Treviso – tvrde da su dom tiramisua, no tko je stvarni autor, zapravo se ne zna.

Unatoč nejasnoj povijesti, tiramisu je postao iznimno popularan diljem Italije i svijeta. Danas se sastoji od slojeva piškota natopljenih kavom i likerom, kreme od sira mascarponea, jaja i šećera te se posipa kakaom u prahu. Nejasna je i povijest nastanka pizze. Svi znamo da potječe iz Italije, a njeni korijeni sežu daleko u prošlost. Nastala je u Napulju, južnom dijelu Italije, i postala je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih jela diljem svijeta. Međutim, prvi oblici pizze pojavili su se još u antičko doba. Rimljani su pripremali jednostavne pogače od tijesta za kruh koje su posipali začinima i maslinovim uljem. Međutim, ono što danas smatramo klasičnom pizzom razvilo se u Napulju prije nekoliko stoljeća. Tradicionalna napuljska pizza imala je tanak hrskav rub i mekanu, elastičnu sredinu. Izvorno se pripremala s vrlo jednostavnim sastojcima poput rajčice, maslinova ulja, svježeg sira i bosiljka. Najpoznatija verzija je Margherita, pizza prvi put pripremljena 1889. godine koje je ime dobila po talijanskoj kraljici Margheriti.

Pizza je postala popularna među radničkom klasom u Napulju, a zatim se proširila diljem Italije i svijeta zahvaljujući talijanskim imigrantima. Tijekom 20. stoljeća talijanska imigrantska zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama pridonijela je popularizaciji pizze, čineći je globalnom ikonom brze hrane. Jedna od najstarijih pizzerija u Sjedinjenim Američkim Državama otvorena je 1905. godine na Manhattanu, a nazvana je ​Lombardi’s po vlasniku Gennaru Lombardiju.

Danas, čak 118 godina poslije, Lombardi’s i dalje prodaje komade pizze iz iste peći! Preselili su se na drugu lokaciju, ali su nasljednici prvih vlasnika prenijeli peć. Poslije Drugog svjetskog rata popularnost pizze “eksplodirala” je u SAD-u i više se nije smatrala hranom određene etničke zajednice, već je postala dio američke, ali i svjetske prehrambene kulture. U Hrvatskoj je, pak, na iznenađenje mnogih, osim već navedenih “klasika”, među najpretraživanijima recept za – sataraš. To tradicionalno, ali vrlo jednostavno jelo ima niz izvedenica, no ključ je u svježem i sezonskom povrću i umjerenom korištenju začina.

Paneer iz kućne radinosti

U velikom loncu zagrijte mlijeko na srednjoj vatri dok ne počne kipjeti. Povremeno miješajte kako mlijeko ne bi zagorjelo. Kad mlijeko zakipi, smanjite vatru na najmanju moguću. Dodajte limunov sok postupno, žlicu po žlicu, dok se mlijeko ne počne zgrušavati. Miješajte nježno kako bi se sir odvajao od sirutke. Nakon dodavanja limunova soka lonac maknite s vatre i pustite da stoji 5-10 minuta dok se sirutka potpuno ne odvoji od sira. Postavite cjedilo preko posude kako biste uhvatili sirutku. Prekrijte cjedilo gazom ili kuhinjskom krpom kako bi se zgrušani sir mogao ocijediti. Nježno prelijte zgrušani sir u cjedilo i ostavite ga da se cijedi 30-40 minuta. Ovaj će proces ukloniti višak sirutke iz paneera. Nakon što se sir dovoljno ocijedi, nježno ga uklonite iz cjedila i stavite na ravnu površinu. Oblikujte sir u željeni oblik – kvadrat, pravokutnik ili kocku. Ako želite tvrđi paneer, stavite ga pod opterećenje (npr. gore stavite težak tanjur) i ostavite tako sat-dva u hladnjaku. Za mekši paneer možete ga koristiti odmah nakon cijeđenja.

Foto: Shutterstock

Osnovni recept za pileća prsa

Pileća su prsa jedno od omiljenih jela na svijetu zbog svoje svestranosti i niskog udjela masnoće. Jedan od najpopularnijih recepata za pripremu pilećih prsa uključuje mariniranje mesa u mješavini maslinova ulja, limunova soka, začina i bilja po izboru. Zatim se peče u pećnici oko 20 minuta na 180-200 stupnjeva dok ne postane sočno i hrskavo. Ovaj recept nudi razne varijacije, uključujući dodatak umaka ili nadjeva, ovisno o preferencijama pojedinca, no ključ dobrog okusa zapravo je u marinadi.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Domaći sataraš

Rajčicama oguliti kožicu pa narezati na malo veće komade. Luk narezati na ploške, a papriku na malo deblje trakice. Na ulju papriku pržiti nekoliko minuta (2-3) pa dodati luk i nastaviti pet minuta da samo uvene. Sada dodati prethodno oguljenu rajčicu, sol, papar i šećer. Nastaviti još pet minuta, ali voditi računa da se rajčica ne raskuha (redovito kušati). Pred kraj pripreme možete u njemu zapeći jaja, a savršeno funkcionira i kao prilog uz tjesteninu, rižu ili meso. Količine su proizvoljne, prema ukusu onog za koga se priprema, ovisno o tome koje povrće više voli.

Foto: Shutterstock

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije