Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Želite smršavjeti? Jedite sporije!

hrana
Arhiv VL-a
05.11.2009.
u 12:15

Osim što možete imati problema s probavom, brzo i često nesvjesno konzumiranje hrane može dovesti do lakšeg gomilanja kilograma.

Brzo jedenje nije zdravo, i to iz više razloga. Osim što možete imati problema s probavom, sada je potvrđeno da tako možete samo nagomilati kilograme. Naime, ako brzo jedete, veća je vjerojatnost da ćete pojesti previše, odnosno više nego oni koji jedu sporo.

Dok jedete, u tijelu se aktivira hormon koji mozgu govori kada je želudac pun, odnosno kad je osoba sita. Ako osoba prebrzo jede, hormon se ne stigne aktivirati na vrijeme, pa osoba jede i nakon što je sita.

Istraživanje provedeno u Grčkoj pokazalo je da bi sve češće konzumiranje obroka na brzinu, u uredima, na kratkim stankama ili čak za računalom, moglo pridonositi trendu debljanja. Studija će biti objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

- Ako brzo jedete, jedete na poslu, dok gledate u ekran računala i trpate hranu u sebe često nesvjesno, to bi moglo povećati vaš rizik od debljine - kaže profesor Stephen Bloom, koji je sudjelovao u istraživanju.
- Nema sumnje da jedete li sporije i svjesni ste onog što jedete, imate više mogućnosti zadržati idealnu tjelesnu težinu.

U istraživanju su uspoređeni uzorci krvi ljudi koji su pojeli 300 ml sladoleda, ali različitom brzinom. Mjerena je razina hormona koji mozgu javlja da je želudac pun.

Oni koji su jeli sladoled punih 30 minuta imali su veću razinu hormona u krvi i osjećali su se sitijima od onih koji su sladoled pojeli na brzinu.

Komentara 1

SK
skyscraper
20:56 26.12.2009.

smršavjeti! nek ti mama smršavjeti ,a ostatak svjeta neka želi smršaviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije