Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Proljetne alergije'

Zbog alergija vas peku i svrbe oči? Oftalmolozi imaju 4 savjeta za ublažiti smetnje

alergija
Shutterstock
23.05.2021.
u 07:00

Omega 3 masne kiseline mogu se naravno, dobiti kroz rane dodatke prehrani, ali postoji dovoljno namirnica koje su njihovi bogati izvori - poput ribe, oraha, avokada ili chia sjemenki

Ako vas u ovo doba godine izluđuju alergije, znate koliko alergeni koji su svuda oko nas mogu nadražiti oči i koliko iritantno to može biti. Zato oftalmologinja dr. Rudrani Banik savjetuje četiri jednostavne metode s kojima se iritacije očiju mogu spriječiti ili barem ublažiti: 

1. Prije spavanja koristite tople obloge

Prema oftalmologinji dr. MaryAnn Ellement, topli se oblog na očima treba držati najmanje deset minuta, a bitno je i da bude topao cijelo to vrijeme.

- Budući da navečer više izloženi alergenima na otvorenom, obloge je najbolje stavljati prije spavanja - kaže Ellement.

Tjedno udahnemo i konzumiramo jednu kreditnu karticu!

alergija
1/3

2. Navečer na oči namažite bezreceptnu mast 

I to tako da spustite donji kapak i u njegov 'džep' stavite četvrt centimetra masti.

- Pazite da vrhom tube ne dodirujete oko ili kapak -  kaže oftalmologinja, a ako niste sigurni koju bi mast trebali koristiti, savjetuje da od svog oftalmologa zatražite preporuku, ovisno o vašoj ukupnoj dijagnozi.

3. Povećajte unos hrane bogate omega-3 masnim kiselinama

Kao i za mnoge druge bolesti i stanja, prehrana ima ključnu ulogu i za zdravlje očiju, a pokazalo se da omega-3 masne kiseline posebno smanjuju suhoću očiju.

- Omega 3 masne kiseline možete, naravno, dobiti kroz rane dodatke prehrani, ali postoji dovoljno namirnica koje su bogati izvori; poput npr. masne ribe, oraha, avokada, chia sjemenki i sjemenki lana - kaže dr. Banik.

4. Primjenjujte 'pravilo 20/20'

Alergeni štete očima, ali napor pri gledanju računala isto ne pomaže, pa liječnica preporučuje pravila 20/20.

- Napravite pauzu od 20 sekundi za svakih 20 minuta koje provedete za računalom - savjetuje dr. Banik za portal Mind Body Green, a tih je 20 sekundi, dodaje, najbolje oči zatvoriti i koncentrirati se na pravilno disanje.

Hrana - Ove biste namirnice uvijek trebali držati u hladnjaku!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije