Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žličica manje za zdravlje

Zaštitite se od moždanog udara manjim unosom soli

hrana gladan
14.12.2009.
u 13:53

Konzumiranje čajne žličice soli manje vodi i do smanjenja rizika od srčanih bolesti za 17 posto, rezultati su to čak 13 različitih istraživanja

Samo jedna čajna žličica soli manje dnevno smanjuje rizik od moždanog udara čak 25 posto. Konzumiranje manje soli vodi i do 17-postotnog smanjenja rizika od srčanih bolesti. Rezultati su to 13 različitih istraživanja.

Znanstvenici su analizirali rezultate istraživanja koja su uključivala više od 170 tisuća ljudi, a otkrili su kako smanjeni unos soli od pet grama dnevno može spriječiti 1,25 milijuna smrti godišnje, a bilo bi i gotovo tri milijuna manje oboljelih od srčanih bolesti. Profesor Francesco Cappuccio sa Sveučilišta Warwick kaže kako je to mali, ali značajan korak u dokazivanju štetnosti soli.

– Govorimo o četiri ili pet vrećica čipsa dnevno, a konzumiranjem manje slanog kruha ili umaka unos soli se može smanjiti i za više od pet grama – smatra Cappuccio.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevno unos pet grama soli, a Britanci konzumiraju u prosjeku 10 grama. Smanjenjem unosa soli i pravilnim tretmanima može se prevenirati 40 posto moždanih udara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije