Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijeme je kolinja

Što je zarebnjak i kako napraviti istarske kobasice 'po starinski' otkriva Slano&Slatko!

kolinje
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
05.12.2015.
u 14:00

U Istri se rade i slatke krvavice, a njih su rado preuzeli i u drugim dijelovima Hrvatske

I u Istri je, kažu poznavatelji tradicije iz tog kraja, sve ostalo isto. I njima je promjena donijela milostivost prema životinji, ali nož je i dalje glavno oružje za sve što slijedi.

Uvijek je gazda onaj koji najbolje zna što se i gdje reže. Odgovoran je to posao, treba dobro paziti da se pravilno odvoji panceta, žlomprt, pršuti i drugi dijelovi, jer se baš sve može iskoristiti. Na poluotoku koji njeguje tradiciju svinjokolje i proizvodnje prvog našeg međunarodno priznatog i zaštićenog pršuta, recepti se nasljeđuju, ne mijenjaju se puno s godinama, nijanse su samo u začinima. Pomodarstvo tu nije unijelo velike promjene jer upravo jednostavnost u pripremi specijalitet od svinje čini poslasticom.

Za istarske kobasice ‘po starinski’ treba vam 10 kilograma mesa u koje se dodaje 180 g soli, 20 g papra, 120 g češnjaka, 4 dl bijelog vina, 4 lista lovora. Jedno od poznatijih istarskih specijaliteta koji se pripremaju na kolinju je zarebnjak, ombolo ili žlomprt

Recept za slasne istarske kobasice pronađite u novom broju magazina Slano&Slatko!

>>Blagdani počinju uz Slano&Slatko

>>Tomaž Kavčič: Kulinarstvo nije poziv, to je život

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije