Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hladnjak ili mikrovalna

Zamrzavate meso? Ovo je najsigurniji način kako ga konzumirati!

Foto: Thinkstock
1/3
04.01.2018.
u 19:07

Rokovi trajnosti zamrznutog mesa u RH i u ostalim zemljama EU nisu zakonski propisani, ali postoje preporuke, kažu u HAH-u. Tko nema dovoljno vremena, može ga ‘topiti’ i u mikrovalnoj ili u hladnoj vodi

Bacanje hrane kronična je “boljka”, i ne samo u Hrvatskoj. No gomilu namirnica koje nismo stigli potrošiti ili konzumirati tijekom blagdana – od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao “najbolje upotrijebiti do” do ostataka mesa i druge kuhane hrane – mogli smo bez grižnje savjesti zamrznuti. I to što brže kako bi se sačuvala njezina kvaliteta!

Brzim zamrzavanjem sprečava se da mikroorganizmi prijeđu u fazu u kojoj bi bili štetni. Čuvanjem pri -18 °C zamrznute namirnice bit će sigurne. No valja znati da, primjerice, sirovo meso zamrzavanjem duže zadržava kvalitetu nego termički obrađeno s obzirom na to da se tijekom kuhanja ili pečenja gubi tekućina, a nakon što se spremljena hrana odmrzne, najbolje ju je konzumirati unutar 24 sata. Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH), savjetuje da je meso najbolje odmrzavati u hladnjaku. Takav je postupak jednostavan i siguran s obzirom na mogući razvoj mikroorganizama u odnosu na odmrzavanje na sobnoj temperaturi.

– Odmrzavanje većih komada mesa, kao što su puretina i svinjetina, može dulje trajati, stoga je potrebno predvidjeti dovoljno vremena za odmrzavanje, najmanje 24 sata – kaže ona. Pri stavljanju mesa na odmrzavanje u hladnjak važno je odabrati odgovarajuću posudu u kojoj će se meso odmrzavati da bi se spriječilo curenje mesnih sokova u hladnjak. Vilicom se može isprobati je li meso dovoljno odmrznuto, a prije i nakon dodirivanja zamrznutog mesa, treba oprati ruke kako bi se izbjegla moguća kontaminacija. Drugi način odmrzavanja je mikrovalna pećnica.

– To je brži postupak, prikladan za odmrzavanje manjih komada mesa – ističe Gross Bošković. Međutim, kod ovog postupka može doći do laganog pregrijavanja mesa tijekom odmrzavanja. To može utjecati na kvalitetu samog mesa tako da tijekom tog postupka svakako treba slijediti upute proizvođača mikrovalnih pećnica za odmrzavanje hrane. Treći način, koji je zapravo najmanje poželjan, ali u nedostatku mikrovalne te dovoljno vremena za odmrzavanje u hladnjaku prema nekim stručnjacima može proći, odmrzavanje je mesa u hladnoj vodi. Treba ga staviti u nepropusnu plastičnu vrećicu i uroniti u hladnu vodu koju treba mijenjati svakih 30 minuta, a nakon odmrzavanja odmah ga pripremiti.

Gross Bošković ističe kako subjekti u poslovanju s hranom koriste tehnološki postupak zamrzavanja kao najpouzdaniji način zadržavanja optimalnih svojstava mesa. Rokovi trajnosti za zamrznuto meso u Hrvatskoj kao i u ostalim zemljama EU nisu zakonski propisani, već ih određuju sami proizvođači u skladu sa svojom dobrom proizvođačkom praksom.

– Na duljinu pohrane utječu ne samo vrijeme, nego i vrsta mesa, temperatura zamrzavanja i slično – kaže Gross Bošković. Preporuka je tako brzo zamrznute trupove peradi čuvati maksimalno godinu dana u zamrzivaču, konfekcionirano meso devet mjeseci, a zamrznute toplinski neobrađene iznutrice tri do četiri mjeseca, kao i toplinski obrađeno meso peradi, zapakirano u ambalažu koja ne propušta kisik i vlagu. Svinjsko meso u zamrznutom stanju na -18 °C trebalo bi se pak potrošiti u roku od godinu dana.

– Pri skladištenju je bitno održavati temperaturu konstantnom ili bar bez većih varijacija da ne bi došlo do narušavanja kvalitete mesa. Dulje vrijeme zamrzavanja ponajprije utječe na kvalitetu, eventualne promjene u izgledu ili mirisu, povećanom otpuštanju vode i mekoći mesa i slično – rekla je ravnateljica HAH-a.

Galerija: Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati!

1/13

 

Komentara 1

Avatar kenj@c
kenj@c
19:27 04.01.2018.

To što nam supermarketi prodavaju ne možemo mi doma više pokvariti, ni da hoćemo. Zato, svaka dva tri dana u mesnicu, u ribarnicu i na plac kod provjerenog prodavača(tamo gdje je gužva tamo je i dobra roba)po svježe stvari. Too nije veći trošak nego investicija u zdravlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije