Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Zamrzavate meso? Ovo je najsigurniji način kako ga konzumirati!

Rokovi trajnosti zamrznutog mesa u RH i u ostalim zemljama EU nisu zakonski propisani, ali postoje preporuke, kažu u HAH-u. Tko nema dovoljno vremena, može ga ‘topiti’ i u mikrovalnoj ili u hladnoj vodi
04. siječnja 2018. u 19:07 1 komentara 15679 prikaza
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Bacanje hrane kronična je “boljka”, i ne samo u Hrvatskoj. No gomilu namirnica koje nismo stigli potrošiti ili konzumirati tijekom blagdana – od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao “najbolje upotrijebiti do” do ostataka mesa i druge kuhane hrane – mogli smo bez grižnje savjesti zamrznuti. I to što brže kako bi se sačuvala njezina kvaliteta!

svinjska rebra Nesnosan smrad U mesu pronašli novu bakteriju: 'Bilo je već u fazi truljenja!'

Brzim zamrzavanjem sprečava se da mikroorganizmi prijeđu u fazu u kojoj bi bili štetni. Čuvanjem pri -18 °C zamrznute namirnice bit će sigurne. No valja znati da, primjerice, sirovo meso zamrzavanjem duže zadržava kvalitetu nego termički obrađeno s obzirom na to da se tijekom kuhanja ili pečenja gubi tekućina, a nakon što se spremljena hrana odmrzne, najbolje ju je konzumirati unutar 24 sata. Andrea Gross Bošković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH), savjetuje da je meso najbolje odmrzavati u hladnjaku. Takav je postupak jednostavan i siguran s obzirom na mogući razvoj mikroorganizama u odnosu na odmrzavanje na sobnoj temperaturi.

– Odmrzavanje većih komada mesa, kao što su puretina i svinjetina, može dulje trajati, stoga je potrebno predvidjeti dovoljno vremena za odmrzavanje, najmanje 24 sata – kaže ona. Pri stavljanju mesa na odmrzavanje u hladnjak važno je odabrati odgovarajuću posudu u kojoj će se meso odmrzavati da bi se spriječilo curenje mesnih sokova u hladnjak. Vilicom se može isprobati je li meso dovoljno odmrznuto, a prije i nakon dodirivanja zamrznutog mesa, treba oprati ruke kako bi se izbjegla moguća kontaminacija. Drugi način odmrzavanja je mikrovalna pećnica.

– To je brži postupak, prikladan za odmrzavanje manjih komada mesa – ističe Gross Bošković. Međutim, kod ovog postupka može doći do laganog pregrijavanja mesa tijekom odmrzavanja. To može utjecati na kvalitetu samog mesa tako da tijekom tog postupka svakako treba slijediti upute proizvođača mikrovalnih pećnica za odmrzavanje hrane. Treći način, koji je zapravo najmanje poželjan, ali u nedostatku mikrovalne te dovoljno vremena za odmrzavanje u hladnjaku prema nekim stručnjacima može proći, odmrzavanje je mesa u hladnoj vodi. Treba ga staviti u nepropusnu plastičnu vrećicu i uroniti u hladnu vodu koju treba mijenjati svakih 30 minuta, a nakon odmrzavanja odmah ga pripremiti.

Gross Bošković ističe kako subjekti u poslovanju s hranom koriste tehnološki postupak zamrzavanja kao najpouzdaniji način zadržavanja optimalnih svojstava mesa. Rokovi trajnosti za zamrznuto meso u Hrvatskoj kao i u ostalim zemljama EU nisu zakonski propisani, već ih određuju sami proizvođači u skladu sa svojom dobrom proizvođačkom praksom.

– Na duljinu pohrane utječu ne samo vrijeme, nego i vrsta mesa, temperatura zamrzavanja i slično – kaže Gross Bošković. Preporuka je tako brzo zamrznute trupove peradi čuvati maksimalno godinu dana u zamrzivaču, konfekcionirano meso devet mjeseci, a zamrznute toplinski neobrađene iznutrice tri do četiri mjeseca, kao i toplinski obrađeno meso peradi, zapakirano u ambalažu koja ne propušta kisik i vlagu. Svinjsko meso u zamrznutom stanju na -18 °C trebalo bi se pak potrošiti u roku od godinu dana.

– Pri skladištenju je bitno održavati temperaturu konstantnom ili bar bez većih varijacija da ne bi došlo do narušavanja kvalitete mesa. Dulje vrijeme zamrzavanja ponajprije utječe na kvalitetu, eventualne promjene u izgledu ili mirisu, povećanom otpuštanju vode i mekoći mesa i slično – rekla je ravnateljica HAH-a.

Galerija: Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati!

1 / 13
Ove namirnice nikako ne smijete podgrijavati! Mnogi podgrijavaju ostatke od ručka ili večere kako se hrana ne bi bacila. Ali za neke namirnice to i nije tako dobra ideja jer se gubi hranjiva vrijednost, a neke namirnice kod podgrijavanja mogu postati i toksične. 
Meso Je li kvalitetno Kako prepoznati svježe meso u trgovini? Evo što stručnjaci savjetuju

 

Mikrovalna pećnica, hrana PRIPAZITE 10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu! Vrbovec: Pogon mesne industrije PIK Vrbovec Afera meso Inspekcija: U PIK Vrbovcu nismo našli meso kojem je istekao rok

Što treba znati o odmrzavanju namirnica

1. Meso treba brzo zamrznuti, na -18 stupnjeva, najbolje u malim pakiranjima

2. “Suha” područja prouzročena zrakom nakon odmrzavanja treba odstraniti

3.Potpuno premrznutu hranu treba baciti zbog upitne kvalitete

4. Provjerite miris odmrznute hrane, može biti neugodan ili užegao pa je svakako bacite

5. Označite datum kada je hrana zamrznuta kako biste znali koliko je sigurna

Odmrzavanje ribe

Odmrzava se u hladnjaku ili na zraku što je puno kvalitetnija opcija. U svakom je slučaju bolje svježu ribu koju nećemo odmah pripremati zamrznuti umjesto čuvati u hladnjaku

Odmrzavanje svinjetine, peradi...

Svinjsko meso u zamrznutom stanju na -18 °C trebalo bi se pak potrošiti u roku od godinu dana, a isto tako i meso peradi. Iznutrice traju od tri do četiri mjeseca u zamrzivaču

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar kenj@c
    kenj@c:

    To što nam supermarketi prodavaju ne možemo mi doma više pokvariti, ni da hoćemo. Zato, svaka dva tri dana u mesnicu, u ribarnicu i na plac kod provjerenog prodavača(tamo gdje je gužva tamo je i dobra roba)po svježe stvari. To ... prikaži još!o nije veći trošak nego investicija u zdravlje