Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera meso

Inspekcija: U PIK Vrbovcu nismo našli meso kojem je istekao rok

Vrbovec: Pogon mesne industrije PIK Vrbovec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
24.12.2017.
u 00:30

Pogon PIK Vrbovca odobren je i za izvoz mesa na tržište Ruske Federacije i Carinske unije, SAD-a, Kanade – kažu iz Ministarstva poljoprivrede

Inkriminirajući kadrovi proizvodnog pogona koji su se koristili u samoj najavi nisu snimljeni u PIK Vrbovcu, što se može nedvojbeno i dokazati, niti je naša tvrtka ikad u svojoj proizvodnji koristila staro, smrdljivo, raspadnuto, zeleno, a u nekoliko navrata, kako se spominje i zaraženo meso, kazao je jučer predsjednik uprave PIK Vrbovca Mate Štetić, nakon što se u emisiji Provjereno Nove TV tu Agrokorovu kompaniju na temelju anonimnih optužbi, baš pred najjače blagdanske vikende po prodaji, prozvalo za niz nezakonitih radnji na štetu potrošača.

Zdravstvena ispravnost prva

Štetić tvrdi kako baš ništa u toj priči, kojom se bez ijednog dokaza nanosi nenadoknadiva šteta kompaniji, nije istinito. Ni to da se proizvodi kojima je istekao rok trajanja koriste ponovno u preradi ili da se prepakiraju da bi im se produljio rok trajanja, niti navodi anonimnih pojedinaca kako se meso nekoliko puta zamrzava i odmrzava. Nisu, tvrdi, u svom diskontu imali ni hrenovke K plus zaražene salmonelom niti je ikad ijedna mesna prerađevina PIK Vrbovca, a govori se čak i o Zrinski salami koje godinama nemaju u asortimanu, bila zaražena salmonelom.

– PIK Vrbovcu primarni je cilj osigurati zdravstveno ispravne i kvalitetne proizvode. U zadnjih godinu dana napravljeno je više od 75.000 tisuća analiza te kontrola ovlaštene inspekcije, državne veterinarske inspekcije, kao i naših kupaca, te su svi ti zahtjevi uspješno zadovoljeni – objašnjava Štetić, što su jučer potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede. Ističu kako je pogon Vrbovca odobren i za izvoz mesa i mesnih proizvoda na tržište Ruske Federacije i Carinske unije, SAD-a, Kanade i ostalih trećih zemalja, te se službene kontrole akreditiranog kontrolnog tijela svakog radnog dana, u sve tri smjene, u objektu obavljaju i temeljem zahtjeva zemalja uvoznica.

Pogledajte i galeriju 7 stvari koje niste znali o jajima:

Vrbovec: Pogon mesne industrije PIK Vrbovec
1/8

– U svakoj takvoj službenoj kontroli, među ostalim, kontrolira se svaka pošiljka ulazne sirovine, pa tako i ona uvozna, kao i prateća dokumentacija – kažu u ministarstvu, prema kojemu su od listopada 2016. do danas u pogonu Vrbovca u svrhu laboratorijskog pretraživanja uzeta 42 uzorka sirovine na mikrobiologiju i 44 na štetne tvari, te 96 uzoraka gotovih proizvoda na mikrobiologiju i 30 na štetne tvari. Za nađene nesukladnosti izdano je 17 rješenja s mjerama i rokovima za otklanjanje. No ta rješenja, objašnjavaju, nisu se odnosila na zdravstvenu ispravnost mesa već na uklanjanje nedostataka vezanih za tehničke uvjete proizvodnje (infrastrukturu i opremu).

– Ukratko, tijekom nadzora u objektu PIK Vrbovec – Mesna industrija d.d veterinarska inspekcija nije našla meso kojemu je istekao rok trajanja, niti meso koje je promijenilo izgled – odgovaraju. Toni Raič, predsjednik udruge Baby Beef, ove će godine PIK-u isporučiti 3000 komada junadi, od koje će 65% završiti u izvozu.

Šteta i za domaće proizvođače

– Poznajem procese proizvodnje i globalne pravce sirovine do PIK-a – ističe te dodaje kako su optužbe “iza paravana” na štetu tvrtke, koja je u proteklih 12 godina u modernizaciju investirala više od 1,2 mlrd. kuna i postala najsuvremeniji pogon i lider u regiji, “potkopavanje domaće proizvodnje i proizvođača, a ne zaštita potrošača”.

Andrea Humski, voditeljica Laboratorija za mikrobiologiju hrane Hrvatskog veterinarskog instituta, tvrdi kako je PIK Vrbovec jedna od tri industrije koje imaju izvoznicu na američko tržište. Ne postoji zemlja svijeta u koju izvoze a da ne prolaze i njihove kontrole, samokontrole te laboratorij HVI-ja, gdje nisu imali nijednog pozitivnog alarmantnog nalaza iz PIK-a koji bi bilo kome zadavao brige, tvrdi ona. Što se tiče Provjerenog, “tužakanja” kako je zbog nekog uvoznog mesa za koje se, i prije nego je ušlo u objekt ustanovljeno da nešto ne valja, pa je inspekcija stavila “crvenu crtu”, a radnici njime morali raditi u rukavicama i dezinficirati, pokazuje samo kako je inspekcija dobro obavila svoj posao.

– Hranu ne bacamo ako je u roku trajanja. Prema tome, ako ona ide u toplinsku obradu, svaki eventualni mikrobiološki kontaminant koji je u njoj bio time je i nestao. Sustav kontrole HACCP točno propisuje načine rješavanja eventualnih opasnosti i radnici zato i dobivaju upute da paze kako nečim rukuju. Za apsolutnu je pohvalu inspekcije da je nešto otkrila i definirala kako se s time ponašati. Uopće ne vidim od čega se radi problem, osim da to netko maliciozno napuhava pred blagdane – izjavila je Humski.

Pogledajte i koji su simptomi da ste pojeli 'stare' ili otrovne gljive:

Vrbovec: Pogon mesne industrije PIK Vrbovec
1/7

Komentara 16

Avatar korona
korona
10:55 24.12.2017.

Ma da je pravna država ispitali bi i porijeklo imovine inspektora.Oni mogu svaštas napraviti.Znam u bivšem sistemu dođe inspektor/najavljena/,naravno u državnu trgovinu,sjedi sa poslovođeom popije koju i zamezi,napravi zapisnik i ode kod Albanca slastičara.Njega oglobi za bilo što da imama nekakva dokument o svom radu,kod privatnog mesara ,prije dolaska,narući 3 kg. mesa, dođe po svoje besplatno meso,ode u državnu birtiju i tamo nešto popije,ode u drugu privatnu,tamo kazni za bilo što i tako je tada išlo,a danas su malo veče svote,a ne pičence.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
11:25 24.12.2017.

Inspekcija u Hrvatskoj ne radi ništa u korist potrošača. Godinama u Plodinama važu već izvagane artikle i preko tvorničke deklaracije lijepe svoju etiketu i na taj način nam ambalažu u koju su zapakirani artikli prodaju pod meso, salamu,..

BO
boris71
06:14 24.12.2017.

ima tu svačega ako se inspekcija najavi naravno da neče zateč ništa i ne rade oni to svaki dan kad se skupi toga napravi se akcija i opet posle sve ok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije