Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Roštilj

Kako prepoznati svježe meso u trgovini? Evo što stručnjaci savjetuju

Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano
06. srpnja 2017. u 09:05 9446 prikaza
Meso
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno. Stručnjaci općenito predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi. A osim informacija na pakiranju, i njegov izgled može biti indikator kvalitete. 

Šarena tjestenina proizvodnja hrane Čemu vjerovati? Lažni podaci i na deklaracijama zdrave hrane

Unutarmišićna mast: Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra.

Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.  

Boja: Idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke. 

Obitelj za stolom istraživanje pokazalo Vegetarijanci ili mesožderi? Evo što gotovo svi Hrvati vole jesti...

Voda: Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke. 

Čvrstoća: Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati. 

Slanina URNEBESNO PETA: Navedite jedan razlog da se jede slanina! Internet odgovorio   zdravlje prije svega Nije samo zbog okusa! Evo zašto biste trebali uvijek marinirati meso za roštilj Piletina NEMA EVIDENCIJE Što zapravo jedemo? Uništili smo 3,2 t pilića iz Brazila, a statistički ih i ne uvozimo
Optička iluzija
Silueta, drvo ili ptice? Prva stvar koju vidite otkrit će najveću grešku koju radite u vezama
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb