Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Zagorsku deliciju hvale chefovi iz 11 zemalja: Naš su br. 1 – štrukli

Zagorsku deliciju hvale chefovi iz 11 zemalja
16. listopada 2015. u 15:00 0 komentara 734 prikaza
14.10.2015., Tuheljske toplice - U hotelu Terme odrzava se VI. Interslast, internacionalni kongres slasticarstva, sladoledarstva i konditorstva. Ucenice srednje skole Topusko Dajana Lucic, Milena Roknic, Ivana Kovacevic s mentoricom prof. Mirjanom Klobuca
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

– U Hrvatskoj posluje 580 slastičarnica i nijedna grana nije u posljednje tri godine toliko propulzivna kao slastičarstvo. Ulaže se u nove pogone i opremu, a od 53 tone domaćih konditorskih proizvoda izvozi se polovica, što je gotovo 118 milijuna dolara prihoda – kazao je Stjepan Odobašić iz izdavačke tvrtke Robinson, organizatora četvrtoga Interslasta, međunarodnoga kongresa o novim trendovima u slastičarstvu koji je u Termama Tuhelj okupio oko 200 sudionika iz 11 zemalja.

Zaštita na razini EU

Mnogo se na njemu razgovaralo i o zaštiti nacionalne slastice, što Hrvatska na europskoj i svjetskoj razini još nema, a najdalje se u tome došlo sa – štruklima. Da je odabir dobar, potvrdili su nam i renomirani slastičarski chefovi iz Italije, Izraela, Češke, Armenije, Japana, Njemačke, Austrije... Oni su na Interslastu demonstrirali najmodernija postignuća u slastičarstvu.

– Štrukli stvarno imaju poseban okus. Još ih nisam radio, ali volio bih naučiti – rekao nam je Federico Anzellotti, koji je vodio radionice ukrašavanja torti šećerom. Štruklima, priznala je, ne može odoljeti ni Jarmila Kozak Marinković iz Daruvara, koja je predstavila češko slastičarstvo dvama kolačima, frgalom i svatovskim kolačićem.

Ide na svjetsko natjecanje

Svoj je recept rado podijelila Nikolina Lončar iz Koprivnice, i to za tortu nazvanu "Čokoladna strast", s kojom je pobijedila na natjecanju "Pastry queen", održanom također na Interslastu. Tom se pobjedom plasirala na svjetsko natjecanje Sigep, koje će se u siječnju održati u talijanskome Riminiju.

>> Hit su deserti u čašicama i kolači sa sladoledom

>> Ne volim ga, ali mi je nakon godinu dana u Argentini jasno da je on jednostavno način života

Pobjednički recept: Probajte ispeći Čokoladnu strast

Nikolina Lončar otkrila nam je recept za tortu s kojom je pobjedila na ovogodišnjem natjecanju Pastry queen.

- Za biskvit trebamo 720 grama bjelanjaka, 750 grama šećera, 480 grama žumanjka i 210 grama kakaa. Od bjelanjaka tučemo snijeg, dodajemo postupno šećer , a kad se snijeg stvrdne, dodamo žumanjke i na kraju lagano umiješamo kakao. Pečemo u pećnici na 170 stupnjeva - kaže Nikolina. Za čokoladni mousse je potrebno 120 grama šećera, 200 grama žumanjka, 800 grama mliječne kuverture od 36 posto, 300 grama tamne kuverture od 64 posto i 900 grama vrhnja za šlag.

- Jaja izmiješati sa šećerom i kuhati na 85 stupnjeva , dodati čokoladu i ohladiti do 45 stupnjeva i lagano pomiješati s tučenim vrhnjem - pojašnjava. Za parfe kremu s bademom i lješnjakom potrebno je 16 grama želatine, 270 grama  vrhnja od 35 posto masnoće, 100 grama meda, 450 grama lješnjaka, 450 grama badema, 1600 grama  vrhnja za šlag.

- Bademe i lješnjake lagano popržiti, ohladiti i usitniti. Namočenu želatinu dodamo u zagrijano vrhnje, otopimo, dodamo med i mljevene bademe te lješnjake.  Ohladimo na 35 stupnjeva te lagano dodajemo, žlicu po žlicu, tučenog vrhnja. Potom ohladimo. Dobar tek - poručuje Nikolina Lončar.

Češki kolačići za vjenčanja

Tijesto:

300 g mekog brašna

200 g oštrog brašna

40 g kvasca

250 ml mlijeka

80 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

2 jaja

100 ml ulja

prstohvat soli

naribana korica jednog limuna  

Nadjev od sira:

250 g mekog ocijeđenog sira

4 žlice šećera u prahu

1 vanilin šećer

2 žlice ruma

malo grožđica

1 žlica praška za puding od vanilije

1/2 žličice kore od limete ili limuna

1 jaje  

Nadjev od pekmeza:

100 g pekmeza (čvršćeg)

2 žlice naribanog keksa

malo ruma  

Nadjev od maka:

200 g mljevenog maka

250 ml mlijeka

200 g maslaca

3 žlice šećera

1 vanilin šećer

malo cimeta  

„Drobenka“:

4 žlice oštrog brašna

3 žlice šećera

2 žlice maslaca

(prstima izmiješati i izmrviti u zdjelici dok ne dobijemo male grudice)  

U mlakom mlijeku otopimo kvasac i dodamo ga u zdjelu s brašnom, šećerom i naribanom koricom limuna, sve promiješamo i dodamo dva žutanjka i ulje. Tijesto dobro umijesimo i stavimo ga da se diže oko sat vremena, s tim što ga svakih 15 minuta još jednom izmijesimo. Tada tijesto podijelimo u dva dijela, jedan dio vratimo u zdjelu da odstoji još malo, dok od druge polovice napravimo valjak. Narežemo ga na podjednake komadiće – tolike da se od svakog može napraviti mala loptica punjena nadjevom od sira, koje posložimo na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku lopticu pritisnemo u sredini dnom manje čaše da dobijemo udubljenje u koje stavljamo nadjev od pekmeza od šljiva, oraha ili maka. Nakon toga sve kolačiće pospemo pripremljenom „drobenkom“, premažemo im rubove bjelanjkom i pečemo na 180ºC 20 minuta. Čim izvadimo kolačiće iz pećnice premažemo im rubove rastopljenim maslacem.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.