Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svijet sira

Zagorski ‘know-how’ u Istri: Ovo su tražena zanimanja

Tečaj o siru
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/11
24.01.2014.
u 10:50

Proizvodnju sira polaznici su pratili korak po korak, ali su tijekom tečaja napravili i svoje sireve.

Diplomu s potpisom i pečatom, upis u radnu knjižicu, svoje prve napravljene sireve te pregršt znanja i dobre volje stekli su nakon višetjedne edukacije novi hrvatski mljekari i sirari.

Zvanje za koje se činilo da je zanemareno opstaje zahvaljujući Udruzi Mlikarica iz Pazina koju predano vodi Silvano Orbanić. Upravo je Silvano najponosniji za novi naraštaj mljekara i sirara koji je sinoć promoviran.

Očuvanje tradicije sirarstva

– Sjajni i talentirani polaznici, njih 36, poklonili su nam svoje povjerenje i pružili priliku da im prenesemo znanje o proizvodnji mlijeka i sira koji je kod nas u Istri na cijeni i vrhunska je gastronomska delicija. Riječ je o manjim proizvodnjama, gotovo manufakturnim, i ograničenim količinama pa su tako polaznici drugog tečaja, koji je održan u organizaciji Udruge, stekli znanje i zvanje kojima se njeguje i održava tradicija sirarstva u Istri – objasnio je Orbanić.

Stekli su polaznici i više od toga, kao licencirani mljekari i sirari sada mogu u svojim domovima ili na gospodarstvima registrirati obrt za izradu sira i baviti se mljekarstvom.

– Tečaj nam je organiziralo Pučko otvoreno učilište Donja Stubica. Oni su nam prodali ‘know-how’, a predavanja je držao vrsni stručnjak, profesor Samir Kalit iz Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, jedan od najboljih poznavatelja tehnologije proizvodnje sira – dodaje Silvano Orbanić.

Polaznici su imali prilike proći svaki korak – od pregleda nepasteriziranog svježe pomuzenog mlijeka do hlađenja, zagrijavanja, dodavanja prirodnog sirila iz telećeg želuca, izdvajanja enzima, zgrušavanja, dogrijavanja, rezanja pa sve do izdvajanja sira. Premještanje u kalupe, prešanje, soljenje, koraci su koje su naučili prije no što su svoje sireve, ujedno diplomske radove, ostavili da zriju u kontroliranim uvjetima Orbanićeve sirane.

Želja+ prilika= sirarica

– I baš kad se činilo da znaju napraviti sir, čekalo ih je premještanje izdvojene dragocjene sirutke u kotao, zagrijavanje i izdvajanje skute. Poslastica je to koja je tražena u gastronomiji, zdrava i osjetljiva jer se mora konzumirati isključivo svježa u roku tjedan dana. Sjajna je kao predjelo s maslinovim ili bučinim uljem ili kao desert s medom, džemovima...

Skutom, ali i škripavcem sladit će se i Ivana Štiković, polaznica koja je tečaj upisala iz želje za novim znanjem.

– Čula sam da se tečaj organizira i eto, spojila sam želju za nadogradnjom znanja, znatiželju i priliku te došla u Kašćergu. Prezadovoljna sam – kaže Ivana te dodaje kako bi se rado okušala u proizvodnji kad bi imala sponzora za mlijeko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije