Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za bezbolan život

Za ovo nikada ne biste pomislili da može ukloniti bol

bol
Foto: Thinkstock
30.12.2013.
u 13:45

Najnovije istraživanje pokazalo je da je glavobolja nestala kod 60 posto žena koje su imale migrenu prije stupanja u spolni odnos. Čini se da više nema opravdanja za izjave: Dragi, ne večeras, boli me glava!

Znate onaj osjećaj kada biste zbog bolova koje osjećate najradije lupali glavom po zidu? Mnogi će se složiti da su glavobolja i zubobolja među najiritantnijim kroničnim bolovima. Kako im stati na put, a da se ne koristimo tabletama za ublažavanje boli poput ibuprofena?

1. Smijeh

Često se može čuti kako smijeh liječi. Osim što otklanja stres, koji je sve veći uzrok raznih zdravstvenih problema i oboljenja, smijeh i sagorijeva kalorije i može produžiti život. Ako se povremeno smijete baš onako jako, srčano, rekli bi "iz trbuha", to može otkloniti neke bolove koji se često javljaju jer se na taj način u organizmu otpuštaju endorfini, a oni djeluju kao prirodno sredstvo protiv bolova, piše Huffington Post.

2. Prestanak pušenja

Osobe koje puše mogu patiti od bolova u leđima, ali i te bolove osjećati intenzivnije i češće nego osobe koje ne puše, pokazalo je jedno istraživanje. Stoga bio ovo trebao biti još jedan dobar razlog da donesete odluku o prestanku pušenja.

3. Izbjegavanje stresa

Stres može uzrokovati razne teškoće u svakodnevnom obavljanju poslova, ali i povezan je s nastankom boli u organizmu. Iako je to lakše reći nego učiniti, stres je potrebno izbjegavati ili ga barem svesti na najmanju moguću mjeru. Čak i samo razmišljanje o stresnim situacijama može prouzročiti bol u mišićima u osoba koje pate od kroničnih bolova leđa, piše WebMD.

4. Spavajte

Jedno manje istraživanje provedeno 2012. godine pokazalo je da popodnevno spavanje može pomoći kod nekih zdravstvenih problema. Osim što pomaže kod poboljšanja pamćenja, raspoloženja, ali i kod skidanja masnih naslaga na trbuhu, spavanje ima veliki utjecaj i na smanjenje bolova. U istraživanju je sudjelovalo 18 odraslih osoba koje su podijeljene u dvije skupine. Oni koji su imali dva sata više sna mogli su za 25% više vremena držati ruke u blizini izvora topline prilikom testiranja na toleranciju boli, od osoba koje su imale manje sna.

5. Zaljubite se

U jednom istraživanju sudjelovalo je 17 žena  koje su bile u dugotrajnim vezama, a podvrgnute su kratkotrajnom bolnom podražaju. Neke su za to vrijeme smjele imati fotografije svojih voljenih partnera, dok druge nisu. One koje su gledale u fotografiju svog partnera opisale su bol kao manje intenzivnu nego one žene koje nisu imale fotografije. Prema istraživanju, područje mozga koji se aktiviralo tijekom gledanja fotografije povezano je s osjećajem sigurnosti. Rezultati su pokazali i da se očitavala veća aktivnost u mozgu što je žena bila duže u vezi.

6. Psujte

"Psovati kao kočijaš" znamo da je ružno i uvijek nas uče da to ne smijemo raditi. No, psovanje može biti vrlo korisno. U istraživanju provedenom 2009. godine, 67 studenata moralo je što duže držati ruke u hladnoj vodi. Oni kojima je bilo dopušteno psovati izdržali su u prosjeku oko 40 sekundi duže od onih pristojnih.

7. Krećite se

Iako bi vam to vjerojatno bila zadnja stvar na koju biste pomislili kada osjećate jake bolove, vježbanje može pomoći. Isto kao kada se smijemo, prilikom vježbanja otpuštaju se endorfini u našim organizmima koji pomažu u uklanjanju boli.

8. Slušanje glazbe

Ovo je mali trik za odvraćanje pozornosti. Slušanje glazbe može učiniti čuda kada je riječ o smanjenju boli, pokazalo je jedno novije istraživanje. Sličan utjecaj ima i igranje igrica i razne mozgalice. Kod osoba koje slušaju glazbu barem sat vremena na dan, zabilježen je pad intenziteta boli od 12 do 21 posto, pokazalo je istraživanje iz 2006. godine.

9. Vodite ljubav

Znanstvenici su istražili može li seks pomoći u otklanjanju boli. Iako se u trenucima kada osjećamo neku bol, najmanje osjećamo raspoloženi za seks, znanstvenici su otkrili da se na taj način možemo riješiti boli, posebice glavobolje, piše Prevention. 

Najnovije istraživanje pokazalo je da je glavobolja nestala kod 60 posto žena koje su imale migrenu prije stupanja u spolni odnos. Čini se da više nema opravdanja za izjave: Dragi, ne večeras, boli me glava!

>>Stručnjaci savjetuju: Jedite 9 obroka na dan da smanjite kolesterol

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije