Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žetva lavande

Za litru ulja od lavande treba 50 kilograma cvijeta

10.07.2013., Vizinada - Obitelj Oklen uspjesno se bavi uzgojom maslina i lavande cije su prve grmove posadili su 2000. godine. Uz naporan rad, sirenje nasada i stalno iskusavanje novih ideja imaju 26.000 grmova. Od ekoloski uzgojene lavande proizvode arom
Foto: Pixsell
1/4
08.07.2014.
u 12:46

Lavanda treba mir, motiku i srp, a tek nakon tri godine dat će prvu žetvu

Ako su pčele prestale zujati iznad polja lavande, znak je to da su se cvjetovi zatvorili i da je vrijeme cvatnje završilo, te da žetva može početi.

Potrebno je par suhih dana kako kiša ne bi namočila cvjetove prepune finih esencija koji će ubrzo biti pretočeni u dragocjene kapi eterična ulja.

Žetva u zoru

Lavanda, ispričala nam je jedna od pionirki uzgoja lavande u Istri Sandra Oklen, raste u pozitivnom okruženju i vraća svaki atom energije uložen u nju. Ne voli agresiju, buku i strojeve pa polja treba ručno okopavati.

- Točnije, svaku sadnicu posebno, motičicom, i to prije no što svane i sunce prosuši zemlju. Ako ste napravili sve što treba oko grmova koje ste posadili dovoljno udaljene da se mogu raskošno raširiti, u trećoj godini imat ćete prvu pravu berbu.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Sve je to samo korak na putu koji vodi do proizvodnje ulja. Naime, od jednoga grma razvijene lavande dobiva se od 1 do 1,5 kg cvijeta, a za jednu litru ulja potrebno je nešto više od 50 kg cvijeta lavande. Iako je uvriježeno mišljenje da se lavanda bere usred dana kada je koncentracija ulja u cvjetovima najveća, u praksi to i nije baš tako.

Naime, ulja iz odrezanog cvijeta tada prebrzo ispare pa žetva počinje u zoru, ali nakon što se rosa osuši s cvjetova. Lavanda se reže desetak centimetara ispod zadnjeg cvijeta na stabljici i slaže u snopove te priprema za destilaciju kojom će se parenjem izdvojiti ulje iz cvijeta, ohladiti i u dekanterima odvojiti ulje koje pliva na hidrolatu. Čuvanje dragocjenog ulja posebna je priča. Čuva se daleko od svjetlosti, u tamnim bocama i čvrsto zatvoreno.

Uz meso, ali i deserte

Osim u terapeutske svrhe i u kozmetici, lavandino ulje sve je popularnije i u gastronomiji, od kolača i slastica pa do kratkih marinada za meso u kojima će par kapi lavandina ulja dati fini notu. Odlična je ako je koristite u desertima, poput sladoleda i sorbeta, pa čak i u kruhu, keksima i pekmezima. Iskusne proizvođačice domaćih slastica, poput Ester Diklić, za tijesto za kekse radije biraju ulje nego cvijet jer, kažu, ljepše izgleda.

>>3 biljke za koje svaka žena mora znati i mora ih imati

>>Blagotvorna i plemenita ljepotica: njezino veličanstvo lavanda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije