Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO: Jeff Arnett, majstor destiler destilerije najprodavanijeg whziskeya na svijetu - Jack Daniel’s

Whiskey je moj životni poziv, a Jack Daniel uzor i inpiracija

jeff
23.09.2016.
u 17:12

Pod njegovim je nadzorom ukupno 77 skladišta i 1,7 milijuna bačvi viskija koje leže u destileriji Jack Daniel’s u Lynchburgu u državi Tennessee. – Potrebne su godine za proizvodnju i dozrijevanje viskija, stoga svaki tjedan testiramo okus u svim spremnicima

        “Nisam smio prijeći s whiskyja na martini”, bile su, kažu, posljednje riječi slavnoga Humphreyja Bogarta. U filmskim scenama grubijana nježnoga srca, jedinstveni Bogie često se družio s čašicom whiskyja, baš kao i mnoge druge zvijezde Hollywooda.

Pojam whisky označava čitav niz pića, a uključuje scotch, bourbon, “rye”, kanadski whisky, japanski whisky… Kako je Škotska zapravo domovina whiskyja, onda ima i svoju kategoriju pa se tako whisky iz Škotske naziva scotch. Svaki je bourbon whisky, dok whisky nije uvijek bourbon. Američki whisky (za razliku od škotskog) je destilirani alkohol iz fermentiranog zrnja žitarica koji stari u hrastovim bačvama. Bourbon je najpopularnija vrsta whiskyja u SAD-u, a destilacija se obavlja u okrugu Bourbon u Kentuckyju.  Whiskey, whisky, viski ...Kako ga zovete i pišete? Kako god, uvijek je dobrodošao, zar ne? Vatrena voda života, kultno piće ....

Prvi master destiler - Jack, Jack Daniel

Da, Jack Daniel je postojao, a puno mu je ime bilo Jasper Newton Daniel. Rođen je na zelenim brdima Lynchburga u Tennesseeju 1850. godine, ali kako ne znamo točan datum, njegov rođendan slavi se tijekom cijelog rujna. U Lynchburgu je Jack stvorio svoj glasoviti viski, koji se i danas proizvodi na istom mjestu, u istoj destileriji. Jack je, naravno, bio i prvi majstor destiler svog viskija. A sve zapravo počinje hladnom vodom, no ne bilo kakvom. Mora biti bez željeza, ona koja izvire iz vapnenca na izvoru Cave Spring.

Svaka kap Jack Daniel’sa, bez obzira na to gdje ga u svijetu pronašli i probali, nastaje upravo od te izvorske vode u koju je dodan najkvalitetniji žuti kukuruz, ječmeni slad i raž te kulture kvasca koje majstori Jack Daniel’sa brižljivo uzgajaju kako bi dobili kašu. Četiri do sedam dana fermentacije potrebno je prije destilacije kroz masivnu bakrenu destilacijsku kolonu kako bi se dobio konzistentni 70-postotni alkohol. Ovako u najgrubljim crtama izgledaju osnove proizvodnje jednog od najcjenjenijih svjetskih viskija, a nju je za Večernji list detaljno opisao Jeff Arnett, majstor destiler destilerije Jack Daniel’s. Jeff, inače tek sedmi majstor destiler u 148 godina povijesti destilerije Jack Daniel’s, objašnjava kako svaka kap viskija prolazi kroz tri metra tvrdog ugljena od šećernog javora i pritom omekšava, ulijeva se u nove, opaljene i pougljene bačve od bijelog hrasta. Upravo je omekšavanje viskija u ugljenu ono po čemu se razlikuje tennessee od burbona. 

- Same bačve prolaze proces pripreme jer pola okusa i sva boja razvijaju se ondje – objašnjava majstor o čijem poslu maštaju milijuni ljubitelja viskija, a on ga radi od 2008. godine nakon što se za njega pripremao punih sedam godina kao nadzornik kvalitete.  Pod njegovim je nadzorom ukupno 77 skladišta i 1,7 milijuna bačvi viskija koje leže u destileriji Jack Daniel’s u Lynchburgu u američkoj saveznoj državi Tennessee.

– Potrebne su godine za proizvodnju i dozrijevanje viskija pa si ne mogu dopustiti kraj tog procesa kako bih otkrio da imam problem s kvalitetom, stoga svaki tjedan testiramo okus u svim našim spremnicima za omekšavanje ugljenom.

Jack Daniel’s je i jedini proizvođač viskija koji radi vlastite bačve od američkog bijelog hrasta pa se i one prolaze proces testiranja prije uvođenja u destileriju.

- Uzimamo uzorke bačava na različitim mjestima. Više od sto zaposlenika angažirano je samo na provjeri okusa u procesu nastanka viskija. Koristimo samo nove bačve, a kada ih ispraznimo prodajemo škotskoj industriji koja ih koristi narednih 60 godina, objašnjava Jeff Arrnet, glavni destiler.

Deset mjeseci u destileriji, dva na putu po svijetu

Čak 80% svog vremena provodi u Lynchburgu nadgledajući proizvodnju svih Jack Danielsa viskija, a ostatak godine 50 - 60 dan u godini, putuju svijetom educira sve ljubitelje i suradnike Jack Danielsa o tome kako nastaje čuveni whiskey. Put do mjesta glavng destilatora vodio ga je preko tehničkog fakultetea, po struci je inžinjer, i radioje u postrojenju za prženje i preradu kave.

- Ondje sam naučio sve o procjeni mirisa i okusa. Počeo sam karijeru na Jack Danielsa u 2001. godini kao i kontrole kvalitete upravitelja, a nakon sedam godina rada kao pomoćnik masteru dobio sam čast postati sedmi master destilator u našoj 150-godišnjoj povijesti. Definitivno vjerujem je to jedan od najboljih poslova i ne želim ga napusti dok ne bude vrijeme za mirovinu, smije se Jeff.

Svakodnevna vježba i usavršavanje 

- Radim sa sjajnim ljudima, većina ih je s više godina iskustva nego ja, a mnogi od njih naučili su kako napraviti viski od svojih roditelja, baka i djedova. Imamo više od 100 zaposlenihu službenih kušača uz čiju pomoć je viski dosljedan, od serije do serije. Jeff priznaje da ne pije viski prije no što završi radni dan i ne prije večere. Služi ga ‘on the rocks’ - dva prsta viskija i tri kocke leda, odaje Jeff. Kaže da se sretan što ima dar da ‘razgovara’ s viskijem

- Posao mastera destilerije definitivno može se naučiti, ali ima nekih disciplina koje valja usavršiti, poput vježbanja nepca na mirise i arome.

Kada smo ga upitali kojih je pet jednostavnih koraka za laik koji žele ispravno uživati ​​u viskiju, rekao nam je: Mogu smisliti samo tri. Prvo, valja znati svoje granice i imati plan kušanja. Drugo, počnite s malom količinom čistog viskija. Procijenite mu karakter, vidite sviđa li vam se i onda odlučiti želite li dodati led ili vodu. Treće, uživajte i budite sigurni da ste u dobrom društvu. Dobar viski pije se iskljućivo s prijateljima.     

Komentara 1

Avatar Luring
Luring
11:10 26.09.2016.

samo Jackie!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije