Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Whiskey je moj životni poziv, a Jack Daniel uzor i inpiracija

Pod njegovim je nadzorom ukupno 77 skladišta i 1,7 milijuna bačvi viskija koje leže u destileriji Jack Daniel’s u Lynchburgu u državi Tennessee. – Potrebne su godine za proizvodnju i dozrijevanje viskija, stoga svaki tjedan testiramo okus u svim spremnicima
23. rujna 2016. u 17:12 1 komentara 981 prikaza
jeff
Pogledajte galeriju 1/8

        “Nisam smio prijeći s whiskyja na martini”, bile su, kažu, posljednje riječi slavnoga Humphreyja Bogarta. U filmskim scenama grubijana nježnoga srca, jedinstveni Bogie često se družio s čašicom whiskyja, baš kao i mnoge druge zvijezde Hollywooda.

Pojam whisky označava čitav niz pića, a uključuje scotch, bourbon, “rye”, kanadski whisky, japanski whisky… Kako je Škotska zapravo domovina whiskyja, onda ima i svoju kategoriju pa se tako whisky iz Škotske naziva scotch. Svaki je bourbon whisky, dok whisky nije uvijek bourbon. Američki whisky (za razliku od škotskog) je destilirani alkohol iz fermentiranog zrnja žitarica koji stari u hrastovim bačvama. Bourbon je najpopularnija vrsta whiskyja u SAD-u, a destilacija se obavlja u okrugu Bourbon u Kentuckyju.  Whiskey, whisky, viski ...Kako ga zovete i pišete? Kako god, uvijek je dobrodošao, zar ne? Vatrena voda života, kultno piće ....

Prvi master destiler - Jack, Jack Daniel

Da, Jack Daniel je postojao, a puno mu je ime bilo Jasper Newton Daniel. Rođen je na zelenim brdima Lynchburga u Tennesseeju 1850. godine, ali kako ne znamo točan datum, njegov rođendan slavi se tijekom cijelog rujna. U Lynchburgu je Jack stvorio svoj glasoviti viski, koji se i danas proizvodi na istom mjestu, u istoj destileriji. Jack je, naravno, bio i prvi majstor destiler svog viskija. A sve zapravo počinje hladnom vodom, no ne bilo kakvom. Mora biti bez željeza, ona koja izvire iz vapnenca na izvoru Cave Spring.

Svaka kap Jack Daniel’sa, bez obzira na to gdje ga u svijetu pronašli i probali, nastaje upravo od te izvorske vode u koju je dodan najkvalitetniji žuti kukuruz, ječmeni slad i raž te kulture kvasca koje majstori Jack Daniel’sa brižljivo uzgajaju kako bi dobili kašu. Četiri do sedam dana fermentacije potrebno je prije destilacije kroz masivnu bakrenu destilacijsku kolonu kako bi se dobio konzistentni 70-postotni alkohol. Ovako u najgrubljim crtama izgledaju osnove proizvodnje jednog od najcjenjenijih svjetskih viskija, a nju je za Večernji list detaljno opisao Jeff Arnett, majstor destiler destilerije Jack Daniel’s. Jeff, inače tek sedmi majstor destiler u 148 godina povijesti destilerije Jack Daniel’s, objašnjava kako svaka kap viskija prolazi kroz tri metra tvrdog ugljena od šećernog javora i pritom omekšava, ulijeva se u nove, opaljene i pougljene bačve od bijelog hrasta. Upravo je omekšavanje viskija u ugljenu ono po čemu se razlikuje tennessee od burbona. 

- Same bačve prolaze proces pripreme jer pola okusa i sva boja razvijaju se ondje – objašnjava majstor o čijem poslu maštaju milijuni ljubitelja viskija, a on ga radi od 2008. godine nakon što se za njega pripremao punih sedam godina kao nadzornik kvalitete.  Pod njegovim je nadzorom ukupno 77 skladišta i 1,7 milijuna bačvi viskija koje leže u destileriji Jack Daniel’s u Lynchburgu u američkoj saveznoj državi Tennessee.

– Potrebne su godine za proizvodnju i dozrijevanje viskija pa si ne mogu dopustiti kraj tog procesa kako bih otkrio da imam problem s kvalitetom, stoga svaki tjedan testiramo okus u svim našim spremnicima za omekšavanje ugljenom.

Jack Daniel’s je i jedini proizvođač viskija koji radi vlastite bačve od američkog bijelog hrasta pa se i one prolaze proces testiranja prije uvođenja u destileriju.

- Uzimamo uzorke bačava na različitim mjestima. Više od sto zaposlenika angažirano je samo na provjeri okusa u procesu nastanka viskija. Koristimo samo nove bačve, a kada ih ispraznimo prodajemo škotskoj industriji koja ih koristi narednih 60 godina, objašnjava Jeff Arrnet, glavni destiler.

Deset mjeseci u destileriji, dva na putu po svijetu

Čak 80% svog vremena provodi u Lynchburgu nadgledajući proizvodnju svih Jack Danielsa viskija, a ostatak godine 50 - 60 dan u godini, putuju svijetom educira sve ljubitelje i suradnike Jack Danielsa o tome kako nastaje čuveni whiskey. Put do mjesta glavng destilatora vodio ga je preko tehničkog fakultetea, po struci je inžinjer, i radioje u postrojenju za prženje i preradu kave.

- Ondje sam naučio sve o procjeni mirisa i okusa. Počeo sam karijeru na Jack Danielsa u 2001. godini kao i kontrole kvalitete upravitelja, a nakon sedam godina rada kao pomoćnik masteru dobio sam čast postati sedmi master destilator u našoj 150-godišnjoj povijesti. Definitivno vjerujem je to jedan od najboljih poslova i ne želim ga napusti dok ne bude vrijeme za mirovinu, smije se Jeff.

Svakodnevna vježba i usavršavanje 

- Radim sa sjajnim ljudima, većina ih je s više godina iskustva nego ja, a mnogi od njih naučili su kako napraviti viski od svojih roditelja, baka i djedova. Imamo više od 100 zaposlenihu službenih kušača uz čiju pomoć je viski dosljedan, od serije do serije. Jeff priznaje da ne pije viski prije no što završi radni dan i ne prije večere. Služi ga ‘on the rocks’ - dva prsta viskija i tri kocke leda, odaje Jeff. Kaže da se sretan što ima dar da ‘razgovara’ s viskijem

- Posao mastera destilerije definitivno može se naučiti, ali ima nekih disciplina koje valja usavršiti, poput vježbanja nepca na mirise i arome.

Kada smo ga upitali kojih je pet jednostavnih koraka za laik koji žele ispravno uživati ​​u viskiju, rekao nam je: Mogu smisliti samo tri. Prvo, valja znati svoje granice i imati plan kušanja. Drugo, počnite s malom količinom čistog viskija. Procijenite mu karakter, vidite sviđa li vam se i onda odlučiti želite li dodati led ili vodu. Treće, uživajte i budite sigurni da ste u dobrom društvu. Dobar viski pije se iskljućivo s prijateljima.     

Deset najskupljih whiskeya svih vremena:

- 1939 MACALLAN (1935) -10,125 dolara (stario je 40 godina, a boteljiran je 1979. godine)

- GLENFARCLAS (1955) -10,878 dolara (proizveden 1955. godine, a boteliran je 2005. godine)

- DALMORE 50-YEAR OLD - 11,000 dolara (proizveden daleke 1928. godine, boteliran 1978. godine. Pakirano u 60

- MACALLAN 55-YEAR - 12,500 dolara ( u trenutku boteliranja imao je 55 godina, prodaju ga u dizajnerskoj kristalnoj boci)

- GLENFIDDICH 1937 RARE COLLECTION -20,000 dolara ( destiliran u Škotskoj, stario 64 godine, a boteliran 2001.

- DALMORE 62 HIGHLAND MALT SCOTCH MATHESON - 58,000 dolara -samo je 12 boca ovog viskija proizvedeno 1942. godine, a svaka od njih je dobila drugo ime. Onu s imenom Matheson.

- MACALLAN 1926 - 75,000 dolara. Proizvedeno je samo 40 boca 1926. godine, a boteliran 1986. Najdugovječniji Macallanov viski

- GLENFIDDICH JANET SHEED TOBERT RESERVE 1955 - 94,000 dolara. Napravljen za 100. rođendan JanetSheed, praunuke osnivača Glefiddicha Williama Granta. Bačvu sačuvanu iz 1955. pretvoriti su u u 15 boca.

- MACALLAN 1946 - 460,000 dolara na aukciji u New Yorku. Stručnjaci ga smatraju i jednim od najboljih Macallanovih viskija, a poseban je i po tome što je pravljen na poseban način zbog toga što su cijene ugljena nakon Drugog svjetskog rata bile visoke.

- MACALLAN M - 628,205 dolara (cijena s aukcije u Hong Kongu). Šest litara rijetkog viskija u kristalnoj boci zapremine 6 litara.     

Pet najprodavanijih brendova whiskeya

 1. JACK DANIEL’S - brend iz Tennesseeija, osnovan 1956. godine je broj jedan zahvaljujući prodaji od 135 milijuna boca.

2. JOHNNIE WALKER - viskey iz Diagea prodaje se u više od 120 milijuna boca. Walkerov Honour viski je jedan od najrjeđih blendiranih viskija na tržištu.

3. JAMESON IRISH - proizvod Irish Destillers osnovanog 1780. godine, prodaje se od 19. stoljeća, a danas godišnje 56 milijuna boca

4. CANADIAN CLUB - brend kanadskog CC - a uz Toronta, u vlasništvu japanskog Suntoryja. Proslavio se 60-tih kada je prodavao 48 milijuna boca.

5. SUNTORY - japanski proizvođač viskija iznimno nagrađivan. Treći proizvođač alkoholnih pića u svijetu.     

MALA ŠKOLA whiskeya

Barrel - je bačva kapaciteta od 190 litara.

Blendirani viski, tj Blend - je mješavina malta (sladovanog ječma) i grain viskija (od žitarica).

Butt - je bačva kapaciteta 500 litara.

Coffey Still - je vrsta kotla koji se koristi za proizvodnju grain viskija (viskija od žitarica). Dizajnirao ga je Aeneas Coffey, 1831. godine.

Hogshead - je velika hrastova bačva kapaciteta 250 litara.

Karamel - je prirodna tvar za bojanje koja se proizvodi od dekstroze u posebno kontroliranim uvjetima i čuva konzistentnost boje proizvoda prilikom flaširanja.

Malting -je proces klijanja ječma u proizvodnji škotskog viskija.

Mashing - je proces miješanje samljevenog slada ječma sa sa izvorskom vodom kako bi se dobila tekućina bogata šećerom.

Peating - postupak dodavanje dima treseta sladu ječma tijekom sušenja.

Single Malt - je jedinstven viski proizveden u samo jednoj destileriji, isključivo uz upotrebu ječma.

Slainthe Mhath - “Živjeli” na keltskom.

Starenje - razdoblje tijekom kojeg se alkoholno piće nalazi u hrastovom bačvama. Novo alkoholno piće postaje škotski viski nakon najmanje tri godine.

Uisge Beatha -keltsko ime za viski koje znači “Voda života”.

Vatted Malt - kombinacija od više single malt viskija.

Zeleni malt - je ječmeni slad koji je proklijao, ali nije osušen     

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati