Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Vlasnik pivskog brenda Corona ulaže četiri milijarde dolara u kanadskog proizvođača kanabisa

Kanadska je vlada u lipnju usvojila prijedlog zakona kojim će se de facto legalizirati tržište kanabisa za upotrebu u rekreacijske svrhe. Zakon će biti upućen u parlament u listopadu.
16. kolovoza 2018. u 15:02 1 komentara 503 prikaza
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Američki proizvođač piva Constellation Brands planira uložiti četiri milijarde dolara u najvećeg kanadskog proizvođača kanabisa Canopy Growth, što bi bila najveća investicija u povijesti pivarske industrije, pišu britanski mediji.

REKREATIVNA UPOTREBA Ispunili obećanje: Kanadski Senat legalizirao kanabis

Američka je kompanija prošle godine uložila 200 milijuna dolara u Canopy u sklopu sporazuma o proizvodnji bezalkoholnog pića na bazi kanabisa, napominje BBC.

Constellation proizvodi i prodaje pivo, vino i alkoholna pića u SAD-u, Kanadi, Meksiku, Novom Zelandu i Italiji, a sada žele zaraditi na trendu legalizacije kanabisa.

Naglašavaju da su vlasti diljem svijeta već u značajnoj mjeri izmijenile stav prema kanabisu i proizvodima na bazi kanabisa.

„U proteklih godinu dana razvili smo bolje razumijevanje za tržište kanabisa i ogromnu priliku za rast koju ono pruža, a Canopy ima najveće kapacitete u tom prostoru”, rekao je izvršni direktor Constellation Brandsa Rob Sands.

U zajedničkom priopćenju s Canopyjem ističu da će ulaganje omogućiti kanadskoj tvrtki da proširi poslovanje "u gotovo 30 zemalja putem na saveznoj razini odobrenog programa upotrebe kanabisa u medicinske svrhe".

Kanadska je vlada u lipnju usvojila prijedlog zakona kojim će se de facto legalizirati tržište kanabisa za upotrebu u rekreacijske svrhe. Zakon će biti upućen u parlament u listopadu.

Pivo dobro je znati Pijete pivo iz boce? Evo zašto ne biste trebali

Canopy je najveći legalni proizvođač kanabisa u svijetu i trenutno proizvodi ulja i mekane kapsule na bazi kanabisa te mnoge druge proizvode.

Najavljenu Constellationovu financijsku injekciju kanadska tvrtka planira upotrijebiti za proširenje asortimana svojih proizvoda baziranih na kanabisu na prehrambene artikle, inhalatore i cigarete.

Također, planiraju razviti lijekove bazirane na kanabinoidu koji bi pružali sigurniju alternativu određenim etabliranim analgeticima i lijekovima za anksioznost, nesanicu i psorijazu.

„(Sporazum) označava kraj faze zagrijavanja u našem sektoru... vrijeme je da se proces zahukta”, rekao je glavni izvršni direktor Canopyja Bruce Linton.

U lipnju je za CNBC procijenio da će se do 2020. ili 2021. godine proizvoditi previše kanabisa, najavljujući stoga preusmjeravanje fokusa s prodaje osnovnog sastojka na proizvode bazirane na kanabisu.

pivo Pokušajte obavezno Pivo mnogi vole piti, no još je bolje kada ga koristite za ovo

Nabolje izglede za prodaju vidi u pićima i tabletama za spavanje baziranima na kanabisu.

Najnovijom investicijom Constellation će preuzeti 38 posto udjela u kanadskoj tvrtki.

Navedeni dogovor čeka regulatorna odobrenja a procjenjuje se da bi mogao biti zaključen najranije krajem listopada.

I druge su kompanije počele istraživati mogućnosti koje nudi tržište proizvoda baziranih na kanabisu. Tako je američki Lagunitas Brewing, u vlasništvu Heinekena, u lipnju objavio najavio da planiraju proizvoditi mineralnu vodu na bazi kanabisa koja će se prodavati na odabranim lokacijama diljem Kalifornije.

Cannabeer pivo s aromom kanabisa Dani piva u Daruvaru Prvo `zeleno`pivo sa ekstraktom kanabisa Cannabeer

Prethodno su mediji izvijestili da Molson Coors, koji među ostalima proizvodi Ožujsko pivo, Tomislav, Jelen te Nikšićko, pregovara s kanadskim proizvođačima proizvoda na bazi kanabisa, uključujući Aphriju i Auroru Cannabis.

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika