Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO POREČKO OCIJENJIVANJE

Vinistrina odličja za nagrađena vina, ulja i rakije,

vinistra 2015
07.05.2015.
u 15:18

Dodijeljene medalje za sedmo međunarodno natjecanje malvazija „Svijet malvazija“ te oznaka kvalitete IQ za malvazije i terane

Uoči otvorenja 22. Vinistre sinoć je u porečkom hotelu Laguna Parentium održana svečana dodjela odličja nagrađenim proizvođačima vina, ulja i rakija, dodjela medalja za Svijet malvazija te oznake IQ – Istarska kvaliteta za vino malvazija istarska i teran.  Medalje i diplome proizvođačima dodijelili su predsjednik Udruge Vinistra, Nikola Benvenuti, ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina te g. Jean-Marie Aurand, predsjednik OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino koji je dodijelio medalje Svijeta malvazija.

Dobitnici šampionskih medalja za najbolja vina autohtonih sorata Istre su: Novacco – najbolja mlada maljvazija, Vina Banko- najbolja zrela malvazija, Bruno Trapan – najbolji zreli teran, Steras – Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, pozdravnim govorom otvorio je svečanu dodjelu nagrada. Na Vinistri je bio i Jean-Marie Aurand, predsjednik OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino, koji je za ovu priliku prvi put doletio u Hrvatsku. 

 „Po mom mišljenju uspješnost  izložbe vina ovisi o tri stvari – o kvaliteti i raznolikosti predstavljenih vina, o kvaliteti ocjenjivača  te o kvaliteti organizacije“, rekao je Aurand te nastavio: „Svijet malvazija je natjecateljski veoma otvoreno natjecanje; sakupljeno je oko 140 uzoraka malvazije iz 5 zemalja proizvođača malvazije – Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Grčke i Italije. 30 ocjenjivača iz raznih zemalja odradilo je dobar posao. Organizacija je kao i obično bila veoma profesionalna. Međunarodno natjecanje Svijet malvazija spada među elitu vinskih natjecanja. Na transparentan način doprinosi širenju kulture vina i vrednovanju malvazije, konzumenti imati povjerenja u medalju koje vino nosi,a proizvođači znaju da su njihova vina ocijenjena na veoma rigorozan način, nepristrano.“

Hrvatska je zemlja članica OIV-a od ožujka 2001.g. Oznake IQ - Istarska kvaliteta za vino malvazija istarska i teran dodijelio je dr.sc. Mario Staver, predsjednik savjeta za dodjelu oznake IQ za vino. Dobitnicima oznake, predsjednica Udruge cerebralne paralize Istarske županije, dr.sc. Lorena Lazarić Stefanović  poklonila je zahvalnice s Podsjećamo, uz Udrugu cerebralne paralize,Udruga Vinistra i tvrtka Medit d.o.o.iz Pule sudjeluju u humanitarnoj akciji koja već osmu godinu provodi projekt pod nazivom Zaplivajmo zajedno, a čiji je cilj omogućiti djeci oboljeloj od cerebralne paralize kvalitetan vid rehabilitacije kroz kontinuirano plivanje tijekom godine. Prigodnom prodajom boca vina iz berbe 2014. koje su donirali istarski vinari dobitnici oznake Istarske kvalitete za vino – IQ, sakupljat će se sredstva potrebna za ostvarenje cilja humanitarne akcije. Boce vina biti će ukrašene prigodnim etiketama s motivima plakata prerano preminulog dizajnera i dugogogodišnjeg prijatelja i suradnika Vinistre Predraga Spasojevića,kao i kontra etiketu na kojoj su osnovni podaci sudionika ove humanitarne akcije. Boce vina moći će se kupiti na Vinistri na štandu Udruge cerebralne paralize IŽ po cijeni od 60,00 kuna, stoga se pozivaju svi posjetitelji izložbe vina da se uključe u akciju.

Vinistra izložba vina i vinarske opreme međunarodna je izložba istarskih vina i opreme za
vinogradarstvo i vinarstvo. Izložba se od 1994. godine tradicionalno održava u Poreču. Cilj Vinistre je povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri i šire. Izložba se sastoji od izlagačkog i ocjenjivačkog dijela.

Ove godine Vinistra traje od 8. – 10. svibnja.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije