Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kušanje vina

Vinarija Benvenuti predstavila Istru kao terroir za odležana i slatka vina

Vinarija Benvenuti
Foto: Vinarija Benvenuti
1/5
04.04.2014.
u 11:10

Vinarija Benvenuti predstavila je vertikalu vina Anno Domini i cijelu gamu slatkih vina koja dolaze iz istarskih vinograda na posebnim lokacijama

Kao jedna od rijetkih vinarija koja ima sve adute da to doista i može, vinarija Benvenuti je na privatnom kušanju za predstavnike ugostitelja, profesionalaca u gastronomiji i medije prikazala kako Istra nije samo zemlja za jednostavna vina brze konzumacije.

Nikola Benvenuti - koji zajedno s bratom Albertom i ocem Livijom vodi proizvodnju - predstavio je odležana vina Anno Domini godišta 2008. do 2010. te gamu slatkih vina, Coronu Grande 2012., Malvaziju Istarsku San Salvatore 2010., Muškat Momjanski San Salvatore 2009. te slatki Teran 2011.

Na kušanju u prostorijama zagrebačke MIVA Galerije pojašnjeno je kako je odreda riječ o vinima koja dolaze iz vinograda specifičnih po nadmorskoj visini na kojoj su smješteni, kao i po sastavu tla, što im daje osebujan karakter. I Anno Domini, i slatka vina, proizvedena su u ograničenim količinama zbog želje vinarije da naglasak daju na kvalitetu, ne kvantitetu proizvoda.

Portfelj Benvenutija, koji zaokružuju već poznati Malvazija i Teran, pokazuju kako je vinarija među prvima u Istri koja može ponuditi izuzetna vina u svim kategorijama te na taj način istaknuti bogatstvo tog dijela Hrvatske.

Profesionalci su se na kušanju mogli uvjeriti u razlike između Anno Domini 2008., 2009. i 2010. godišta. Generalno, specifičnost ovog vina je grožđe Malvazije Istarske uzgajano na poziciji Turkovo, vinogradu smještenom na 350m nadmorske visine (što mu daje izrazitu svježinu), odležavanje na kožicama (maceracija) od 15 dana te kasnije 24 mjeseca u hrastovim bačvama. Rezultat je vino izrazite mineralnosti, složenosti i punog tijela, spremno za višegodišnje odležavanje u boci. Anno Domini se proizvodi u tek pet tisuća butelja.

Slatko vino Corona Grande kupaža je sorti Malvazije Istarske, muškata i ulovine (lokalne sorte) koje dolaze iz istoimenog vinograda. Slatki Malvazija i Muškat dolaze, pak, iz vinograda San Salvatore, smještenog na 400m nadmorske visine. Upravo zbog nadmorske visine i sastava tla, San Salvatore je jedna od jedinstvenih istarskih i hrvatskih pozicija vinograda. Posebnu pozornost na predstavljanju privuklo je i slatko vino Teran 2011. – vinarija Benvenuti prva je proizvela slatko vino od ove istarske crvene sorte.

Foto: Vinarija Benvenuti

"Upravo iz želje da u vinima izrazimo terroir ovih specifičnih vinograda, ona su sva proizvedena s minimalnom intervencijom u vinogradu i podrumu," istaknuo je tijekom predstavljanja Nikola Benvenuti, naglašavajući poštivanje prirode kao jedne od ključnih okosnica rada vinarije. "Ovim predstavljanjem željeli smo prikazati kako u Istri proizvodimo vina za odležavanje, izrazite aromatske kompleksnosti te s dugogodišnjim potencijalom," zaključio je Benvenuti.

Na predstavljanju su, naravno, bila kušana i dva vina koja javnost iz godišta u godište prepoznaje kao jedne od najboljih, Malvazija 2013. i Teran 2011.

Foto: Vinarija Benvenuti

Vinarija Benvenuti smještena je u istarskom mjestu Kaldiru, gdje je proizvodnja vina dio tradicije i povijesti obitelji. Vinarija je dobitnik niza domaćih i međunarodnih priznanja, među njima šampionske medalje udruge Vinistra, Večernjeg lista, magazina Akademija te uglednog britanskog mjesečnika Decanter. Osim na nizozemsko, vina međunarodno distribuiraju i na tržišta Nizozemske, Italije, SAD-a, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

>>Najveće eno-gastro okupljanje u regiji, Zagreb kao gourmet meka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije