Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Via Slavonija i Baranja - hedonizam je na istoku

Hrvatska zahvaljujući svom specifičnom položaju obuhvaća djelić čak triju velikih kulturno-zemljopisnih cjelina Europe
05. svibnja 2022. u 13:00 985 prikaza
Via Slavonija i Baranja
Foto: Nenad Milić
Pogledajte galeriju 1/7

I dok svi znaju za njenu prekrasnu mediteransku obalu, na sjeveroistoku Hrvatske dočekat će vas Slavonija i Baranja. Najveća regija Hrvatske ujedno je i njena najveća tajna, kako je to prije koju godinu primijetio njemački list Münchner Merkur.

Kolijevka dobrog ukusa

Na tom popisu, eno-gastronomsko bogatstvo svakako je last but not least. Zapravo je čari Slavonije i Baranje možda najbolje predstaviti kroz priču o osunčanim vinogorjima i raskošnoj trpezi. Prekaljeni putnici i oni koji će to tek postati ostaju u čudu nad zapanjujućim činjenicama: ovdje su, primjerice, smješteni neki od najstarijih vinskih podruma u Europi. Jedan od njih nalazi se u srcu Baranje, u mjestu Kneževi Vinogradi, podno vinorodnih padina 243 metra visokog uzvišenja koje Baranjci nazivaju Planinom. Sagrađen prije više od petsto godina, suvremenik je europske renesanse, velikih geografskih, ali i kulinarskih otkrića.

Jedno takvo zbilo se upravo u Slavoniji i Baranji. Naime, tijekom prodora Osmanskog Carstva u 16. stoljeću snage su udružile europska, američka i orijentalna kuhinja. U sklopu ove kreativne suradnje meso crne slavonske svinje i indijanski začini (posredstvom Turaka pristigli s Istoka) iznjedrili su kulen ili kulin - najpoznatiji suhomesnati proizvod i gastronomski simbol Slavonije i Baranje. Danas zaštićen kao nacionalno kulturno dobro i namirnica zaštićenog zemljopisnog porijekla Europske unije, kulen ima sve predispozicije da postane međunarodno poznata opća gastro-imenica.

No, horizont slavonsko-baranjskog stola kudikamo je širi od delicije koja ga simbolizira. Nizu mesnih i ribljih specijaliteta, praćenih slasticama što su ih prije dvjesto i više godina u Panoniju donijele njemačke doseljenice, kao da nema kraja. Ovom nedogledu parirati može samo pogled s najistočnije točke Osječko-baranjske županije - riječnog poluotoka kraj Erduta, uzdignutog nad moćnim Dunavom i nepreglednim prostranstvom susjedne Vojvodine. Ako vam došapnemo da je ovo mjesto ujedno i dom najvećeg vinograda u Hrvatskoj, jedne od najvećih vinskih bačava na svijetu i prekrasnog vinarskog kompleksa, dva i pol sata vožnje od terase zagrebačke Esplanade vjerojatno neće djelovati kao prevelika prepreka.

Najbolje od slow turizma

Uostalom, u Slavoniji i Baranji vrijeme je relativna kategorija. Davno je neki slavonski veseljak, dočekujući zoru uz nezaobilazne tambure i čokanjčić rakije, izjavio da je život prekratak da bi se žurilo. Naravno, ovo geslo ne znači da su Slavonija i Baranja mjesto beskonačne razonode (ipak je riječ o regijama čija plodna polja hrane Hrvatsku). Ono naprosto simbolizira filozofiju u kojoj trenutak i ljudi koji ga čine nisu tek kap u prolaznosti života, nego jedinstveno iskustvo kojem se valja posvetiti svim osjetilima. U današnje vrijeme, ova naraštajima njegovana vrijednost pretapa se u temeljnu odliku turističke ponude Slavonije i Baranje - beskrajnu i nehinjenu gostoljubivost te posvećenost gostu.

Naposljetku, magiju gostoljubivosti osjetit ćete čak i dok sami, okruženi tišinom, hodate ili brodite mitskim Kopačkim ritom, najstarijim hrvatskim parkom prirode i jednom od posljednjih netaknutih močvara u Europi. Ovdje, u vodenom zagrljaju Dunava i Drave, gdje svaki posjet Slavoniji i Baranji počinje ili završava, zatvara se i krug hedonizma sa značenjem. I neponovljivog iskustva putovanja kakvo može pružiti samo najveća hrvatska tajna.

Via Slavonija i Baranja | Autor :

Matej Periš
OPROŠTAJ OD SPLIĆANINA
Nenad Periš na ispraćaju sina Mateja u Beogradu: 'Došao je kraj, idem kući sa sinom'
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti