Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vina

Večerom u restoranu Trilogija Fino & Vino obilježen dolazak mladog Beaujolaisa

Julio Frangen
24.11.2020.
u 10:30

Studeni je, no osim hladnih dana stigao je i Beaujolais nuveau, kako na stolove vinoljubaca drugdje u svijetu, tako i u nas. U restoranu Trilogija Fino & Vino na Kaptolu u Zagrebu dolazak je mladog Beaujolaisa proslavljen trećeg četvrtka u studenom. Najpoznatije je svjetsko mlado crno, odnosno crveno vino, spajano s francuskim jelima poput quiche lorraine i boeuf bourguignon. Večera je organizirana uz potporu veleposlanstva Francuske u Hrvatskoj.

Foto: Julio Frangen

Treći četvrtak odabran je jer je upravo na taj dan zakonski odobreno puštanje mladih vina s oznakom AOP/AOC, nouveaux/primeur na tržište, a onda se taj dan počeo slaviti mladim vinima i drugdje u svijetu. Uz ovu, naučili smo i neke druge činjenice na večeri posvećenom mladom Beaujolaisu poput one da se vino Beaujolais radi od sorte gamay, da je način proizvodnje karbonska maceracija, da osim mladih vina (s oznakama Nouveau, Villages), u pokrajini Beaujolais ima i deset sela s posebnim položajima „cru“ gdje vina mogu odležavati i biti puno kompleksnija od ovih mladih, svjetski poznatih. Beaujolais s oznakom Nouveau se preporuča popiti dok je mlad, tijekom prve godine izlaska na tržište.

Foto: Julio Frangen

No, večera je ipak započela hrvatskim, plešivičkim vinom, Portugiscem Selection koji je nedavno imao premijeru godišta 2020. a kojim se obilježava dolazak mladih vina raznim manifestacijama u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji uz kestene ali i ozbiljna jesenska i zimska jela. Uz mlado voćno vino Georges DuBoeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2020 gosti su mogli kušati klasični quiche lorraine. S boeuf bourguignonom, odnosno govedinom na burgundski, kuhanom u vinu, sa slaninom, crvenim lukom, mrkvom, češnjakom, začinskim travama, šampinjonima išao je Château des Maladrets Beaujolais -Villages AOP 2020, što je bila doista odlična kombinacija. Na kraju su na stol uz isto vino kao desert servirane čokoladne praline i mousse od čokolade.

Foto: Julio Frangen

Francuski jezik i gastronomija dvije su strasti voditeljice projekta Abeceda finih zalogaja, prof. francuskoga i književnosti Marije Vukelić, koja je na ovoj večeri ispričala neke detalje o vinima i običajima u Francuskoj te preporučila učenje francuskoga jezika, posebice onima koji se bave vinima i gastronomijom. Za kraj, spomenula je i (prigodnu) francusku izreku: „Boire un verre de Beaujolais, c'est boire un verre d'espérance“. (“Kad pijemo čašu Beaujolaisa, kao da pijemo čašu nade).

Foto: Julio Frangen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije