Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTI UČINAK?

Umjesto osam čaša vode dnevno popijte pivo

pivo
AFP
01.12.2009.
u 15:38

Vrlo je malo znanstvenih dokaza o tome da konzumacija vode utječe na hidrataciju kože kao i da ispijanje veće količine vode ima neki učinak na njen izgled. Isto vrijedi i za glavobolje i smanjenje apetita.

Ispijanje osam čaša vode dnevno odavno se smatra jednim od glavnih načela zdravog življenja. Većina smatra kako poštivanje ove norme daje koži sjaj, pomaže u gubljenju viška kilograma te ispire toksine iz tijela i sprečava glavobolje koje se mogu javiti zbog dehidracije.

No, u izvještaju Britanske nutricionističke zaklade stoji da je ovo vjerovanje čista glupost.

- Vrlo je malo znanstvenih dokaza o tome da konzumacija vode utječe na hidrataciju kože kao i da ispijanje veće količine vode ima neki učinak na njen izgled. Isto vrijedi i za glavobolje i smanjenje apetita - kaže se u tom izvještaju.

- Bubrezi pročišćavaju toksine, neovisno o tome koliko vode pijemo - tvrdi Stanley Goldfarb, profesor sa sveučilišta Pennsylvania.

U prilog ovom istraživanju ide i studija provedena prošle godine u Japanu u kojoj je dokazano kako žene koje piju vodu kako bi smršavjele jednostavno gube vrijeme.

Inače, u prosjeku muškarcima treba oko dvije litre vode dnevno, a ženama 1,8 litara (više po vrućinama i ako su izrazito aktivni), a većinu tih potreba zadovoljavaju hrana i piće, pogotovo voće, juhe, povrće, ali čak i meso i sir sadrže određenu količinu vode.

Istraživanje čak ide toliko daleko da se u njemu tvrdi kako konzumacija više od osam čaša vode dnevno može štetiti organizmu.

- Previše vode može uzrokovati bubrenje mozga što u konačnici može biti fatalno. Voda nema čudesne moći. Nema mnogo kalorija i to je glavni razlog zašto je dobar odabir. No, ako vam iz nekog razloga ne odgovara, tekućinu crpite iz nečeg drugog - objašnjava Goldfarb.

U svakom slučaju dobra vijest za pivopije.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:08 01.12.2009.

Idiotski napis koji služi sotonističkoj zavjeri o uskraćivanju svih prirodnih lijekova čovječanstvu.Izvorska voda,kojoj nije oduzeta energija protokom kroz željezne cijevi je lijek za apsolutno sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije