Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večer muškata

Umag i ATP Vegeta Croatia Open u znaku biranih istarskih vina

umag vina
Pixsell, Petar Glebov
23.07.2013.
u 10:39

Pjenušci su ove godine hit među vinima, a istarski vinari u Umagu predstavljaju čak tri nova koji dolaze iz vinarija Kabola, Veralda I one Franca Armana

Svjetska teniska špica ovih je dana Umagu, no da je ATP puno više od tenisa govori podatak da je gotovo jednak broj posjetitelja okupljen oko gourmet sadržaja koji ni ove godine u Katoru ne nedostaje. Istrijani su još jednom pokazali da im je domaćinstvo u krvi pa su ove godine, u sklopu gourmet programa Vegeta Croatia Opena, organizirali čitav niz događanja na kojima svoje goste maze i časte biranim delicijama.

Za razliku od dosadašnjih godina kada je naglasak bio na vrhunskim chefovima svjetskog glasa, domaćini su ove godine osmislili vođene vinske degustacije te ih nazvali - „Skrivene čari istarskih vina“.

Riječ je o ideji da se istarski vinari okupljeni oko ATP-a predstave svojim vinima, ali i da posjetitelji iz prve ruke dožive enologiju Poluotoka.

Svaki dan ima svoju temu, svoje vino, svoj doživljaj Istre, od malvazije, mlade i svježe do omiljene 'plavuše' zrelije, odležale malvazije, muškata, terana do pjenušavog iskustva prvih domaćih pjenušaca.

Kušanja i vinska vođenja posvećene su otkrivanju i valoriziranju specifičnosti istarskih sorti, a organiziraju se u u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom.

Glavni 'učitelj' je sommelier od kalibra - Sandi Paris.

Večerašnja tema su istarski muškari kojih ne nedostaje. Manje je poznato da su upravo ta vina, točnije isključivo momjanski muškati, proteklih stoljeća putovali iz Istre u Beč. U Momjan je dolazila carsksa kočija koja je odvozila, tada dragocjene staklene boce, pune muškata namijenjenog za posebne prigode i gozbe na dvoru. Svaka je boca bila zapečaćena i obilježena kako se tijekom puta nebi 'smanji' njihov broj, a kočijaši i carska straža koja je pratila dragocjenu pošiljku, došla u napast nazdravii uz put.

Svaka Parisova vođena degustacija zbrajati će glasove posjetitelja, a posljednjeg dana turnira, ovisno o broju glasova sudionika degustacija, predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović uručit će nagradu onom vinaru čije vino će dobiti najviše bodova. Ono će ujeno biti proglašeno ATP vinom.

Podsjetimo, prošle je godine nagradu za „vino turnira“ od Predsjednika Moreno Coronica, za svoj Gran teran iz 2008

„Ovu manifestaciju organiziramo s ciljem da se gostima ATP turnira približe i prezentiraju čari istarskih vina. Svjesni važnosti dostignute kvalitete istarskih vina želimo ih prezentirati gostima našeg turnira,“ istaknula je Arlen Brozić, predsjednica Izvršnog odbora Vegeta Croatia Opena.

Predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež istaknuo je kako su degustacije prigoda da se prikažu specifičnost ali i raznolikost istarskog podneblja i autohtonih sorti.

Prigoda je to i za predstavljanje novih pjenušaca, vinarija Kabola, Veralda i Franca Armana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije