Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINSKE ZVIJEZDE

U potrazi za vinima vrijednim vaše pozornosti i novca

Foto: Marko Čolić
1/2
19.02.2014.
u 11:53

Danas objavljujemo drugi nastavak ocjenjivanja vina s hrvatskog tržišta, u akciji Vinske zvijezde novoosnovanog Vinskog kluba. Ocjenjivanje je anonimno, metodom do 100 bodova

Danas objavljujemo drugi nastavak akcije Vinske zvijezde; ocjenjujemo vina iz maloprodaje, s hrvatskog tržišta, domaća i uvozna. Želimo naći i preporučiti potencijalnim uživaocima vina koja vrijedi kupiti, koja imaju značajke koje će opravdati vaš izbor. U suradnji s poznatim vinotekama, vinskim prodavaonicama naš će stručni ocjenjivački sud nagrađivati vina koja to zaslužuju visokim odličjima, od srebrne medalje do Velike zvijezde; vina koja će njihovi prodavači ponuditi na kušnju a precijene li ih, ostavit ćemo bez ocjene; prag za našu nagradu samo je srebrno odličje.

Nas trojica specijaliziranih novinara, Željko Suhadolnik, Ivo Kozarčanin i vaš izvjestitelj, Vito Andrić, svatko u svome mediju,odlučili smo udružiti snage i znanje, osnovati Vinski klub i ponuditi vam štivo od kojeg ćete imati, nadamo se, itekakve koristi.

Ocjenjujemo na javnim mjestima, u lokalima, dakako s anonimnim uzorcima. Ne ocjenjuje se sorta, ne ističe se regija, zna se samo godina berbe i stupanj ostatka šećera.

Prvi domaćin bio nam je Hotel Esplanade i njihov lokal Le Bistro. Rabimo metodu do 100 pozitivnih bodova, po OIV-u; uz organizatore u žiriju su i priznati stručnjaci, enolozi, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, vinari-enolozi… Na ocjenjivanje se poziva i promatrača, nekog vinoljupca, vinoznalca, osobu iz javnog života, ovoga puta bila je to Helena Čegec, Vinska kraljica Zagrebačke županije. Kušali smo 29 uzoraka. Uz zavrijeđene bodove, tj. Zvjezdice dajemo i kratak, zajednički opis vina. Svakog tjedna jedanput objavljuju se po četiri vina, u mediju dostupnom svakome od trojice organizatora – facebook, blog, 24 sata, Vecernji.hr, Svijet u čaši.

REZULTATI

Movia Veliko Rdeče

2006.

Aleš Kristančič Movia

Slovenija

Alkohol 13 %

Cijena 320 kn

Bornstein ***

Vrlo prirodno, izvorno, zanimljivo. Posebno vino, kompleksno, još vrlo svježe, živahno. Odaje bogatu strukturu, zaobljeno. Fino prošarano herbalnim nitima. Začini, koža, duhan.

Foto: Marko Čolić

Jakob

2011.

Vina Jakob

Sl. Brod

Alkohol 14,8 %

Cijena 99 kn

Jabuke i ruže ***

Čvrsto, robustno, puno, gusto. Kiselina mu daje kičmu. Alkohol pecka. Fali voćnosti, još previše drva.

Foto: Marko Čolić

Sauvignon Gaj

2012.

Mladina d.d.

Jastrebarsko

Alkohol 14,2 %

Cijena 50 kn

Superkonzum –

Nježan sauvignonski miris. U okusu čvrsto, toplo, ravno, bez osobitih senzacija. Nedovoljno sklada.

Foto: Marko Čolić

Errazuriz Wild Ferment Chardonnay

2010.

Errazuriz

Čile

Alkohol 14 %

Cijena 62,90 kn

Vivat fina vina –

Moderno vino. Izražen miris drveta, vanilije. I suho voće. Malo neskladno u okusu, kiselina strši.

Foto: Marko Čolić

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Ističemo i vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće.

ŽIRI: U hotelu Esplanade, u Le Bistrou, u žiriju su bili organizatori Vito Andrić, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, te ostali ocjenjivači: Ivo Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Vino.com, Velimir Korak, vinar-enolog i Jasminka Šaško, enologinja. Vina je točio Marko Bajagić. Ocjenjuje se anonimno, metodom do 100 bodova, vina su iz maloprodaje, cijene vrijede na dan ocjenjivanja. Opisi su zajednički.

>> Potpuno novo ocjenjivanje - otkrivamo Vinske zvijezde kao vodič za kupnju samo dobrih vina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije