Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važan korak za zaštitu okoliša

Treba li vam zaista još jedna plastična vrećica?

dm-kupovina
Foto: PR FOTO
1/2
16.02.2016.
u 14:38

Ušli ste u trgovinu. Kupili ste sve što vam je potrebno (vjerojatno i par stvari koji vam ne trebaju, ali ih baš morate imati). Postavljate proizvode na blagajnu, iz novčanika vadite novac ili karticu.

"Molim vas jednu vrećicu", ljubazno ćete reći na blagajni.

Uzimate vrećicu i pakirate proizvode, ne razmišljajući kako ovaj naučeni obrazac ponašanja zapravo šteti okolišu.

Složit ćete se - jednokratne plastične vrećice nisu lijepe i daleko su od modnog dodatka. Uz to što negativno utječu na naš styling, puno je važnija činjenica da plastične vrećice negativno utječu i na okoliš. Plastika se u prirodi ne razgrađuje već foto-degradira, smanjujući se na mikroskopske otrovne komponente koje narušavaju naš okoliš - a to traje i do 1.000 godina!

Usprkos tome, plastiku uzimamo zdravo za gotovo - jednu plastičnu vrećicu u prosjeku koristimo 12 minuta prije nego što je odbacimo.

Danas u većini trgovina možete odabrati ekološku opciju - pamučnu ili platnenu torbu, ili pak torbu za kupovinu koja je napravljena od recikliranih materijala. Znamo, jednostavnije je uzeti plastičnu besplatnu vrećicu ili dati kunu-dvije za vrećicu nego svaki dan u torbi sa sobom nositi trajnu torbu za shopping. Ali pokušajte se sjetiti sutra u trgovini napraviti mali korak ka promjeni navika, a važan korak za zaštitu okoliša.

"Imate li možda trajne torbe za shopping?" upitajte na blagajni.

Odaberite veseli i praktični dizajn koji će vas potaknuti da sutra svoju novu trajnu torbu ponesete sa sobom. Neka vam ona bude partner s kojim ćete razvijati dobre navike i štititi okoliš.

Sljedeći put kada vas u trgovini upitaju "Trebate li vrećicu?" nasmiješite se i odgovorite "Ne trebam, hvala, imam svoju."

Komentara 1

BJ
Bjelovar112
16:49 16.02.2016.

pa dajte konačno donesite zakon o zabrani korištenja plastičnih vrećica ili propis o korištenju,izgledu i namjeni vrećica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije