Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretilost uzela maha

Traže uvođenje poreza na 'fast-food' i sokove

Overweight Child
Autori: Luka Capar, Hina
01.12.2015.
u 07:56

Borba protiv posljedica pretilosti državno zdravstveno osiguranje u Velikoj Britaniji košta 5,1 milijardu funti godišnje

Nakon višegodišnjeg pomnog istraživanja i analize podataka prikupljenih u zdravstvenim ustanovama diljem Velike Britanije, tamošnji liječnici i znanstvenici zatražili su zakonsku zaštitu zdravlja djece jer je broj pretilih dosegnuo zabrinjavajuće razine. Britanski zastupnici pozvali su vladu na niz oštrih mjera, među kojima su i uvođenje poreza na nezdravu hranu u borbi protiv dječje pretilosti.

Zastupnici smatraju kako je potrebna hitna reakcija na reklamiranje "nezdravih napitaka i hrane" po sniženim cijenama te uvođenje posebnih poreza na zaslađena pića. Parlamentarni odbor za zdravlje poručuje da postoje jasni dokazi da se moraju upotrijebiti mjere za poboljšavanje prehrane kako bi se borilo protiv pretilosti jer borba protiv posljedica pretilosti košta državno zdravstveno osiguranje 5,1 milijardu britanskih funta godišnje.

U izvješću odbor navodi da se prihodi od takvih poreza trebaju usmjeriti na programe pomoći djeci koja su izložena najvećim rizicima od pretilosti. Zastupnici smatraju i da se količina šećera mora početi izražavati i u žlicama.

"Trećina je djece koja izlaze iz osnovne škole pretila", kaže Sarah Wollaston, predsjedateljica odbora.

"Potreban je sveobuhvatni program odvažnih mjera i treba se primijeniti što je moguće prije." Problem pretilosti nije izražen samo u Velikoj Britaniji već i u drugim državama Europe, a i u Hrvatskoj je iz godine u godinu pretile djece sve više.

>>Troše po 10 milijuna kuna da djeca budu 'ovisna' o brendovima

Komentara 1

BE
Berlioz
13:03 01.12.2015.

Porez na hranu jer su djeca pretila? Bolji način je uvesti trošarine roditeljima koji imaju pretilu djecu.Ti roditelji su krivi, nema potrebe da svi solidarno plaćamo porez kada se točno zna u kojim roditeljima je problem. A ovakav porez sam najavio prije dosta godina jer su vlasti uvijek kreativne kada treba uvoditi nove poreze, porez na zrak vezan uz CO2, porez na pušače, naravno da će slijediti porez na masnu hranu, šećer, sol, bijelo brašno. A vi budite naivni i podržite ih u novim porezima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije