Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tijesna borba

Tomislav Karamarko prvak države u kuharstvu

karamarko
Foto: ''
1/10
15.11.2013.
u 09:32

Natjecatelji s namirnicama bili upoznati tek na samom početku natjecanja te su imali na raspolaganju samo dva sata da osmisle recepte za sva četiri jela na meniju

Tomislav Karamarko iz hotela Borik Falkensteiner u Zadru pobjedio je na 10. Državnom prvenstvu kuhara koje se održava u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva. Drugo mjesto pripalo je Nikolini Lončar iz hotela Zlatan u Koprivnici, a treći je Zlatko Novak koji je trenutno na privremenom radu u Njemačkoj.

Borba za titulu je bila tijesna jer je riječ o vrhunskim kuharima, a podsjećamo da je Nikolina bila Prvakinja države u 2009. godini, dok je Zlatko titulu najboljeg ponio lani.

Prvenstvo je uključivalo natjecanja u 13 kategorija, od kojih mnoge imaju i nekoliko potkategorija te je zaista velik broj jela koje je potrebno pripremiti. Sveukupno se natjecalo 50 kuhara, od kojih je šestero prihvatilo izazov takmičenja u tri kategorije obavezne za konkurenciju osvajanja titule Prvaka države. Od ponedjeljka do srijede morali su pripremiti 13 različitih jela.
U kategoriji A pripremali su četiri vrste malih zalogaja, odnosno finger fooda, i to osam porcija svake vrste, te tri različita hladna predjela. Kategorija B zahtjevala je od natjecatelja da pripreme jedno glavno jelo od ribe te jedno glavno jelo od mesa, dok su u kategoriji C kuhali meni od četiri slijeda – juhu, toplo predjelo, glavno jelo te desert. Posljednja kategorija iziskuje mnogo domišljatosti i znanja jer su natjecatelji s namirnicama bili upoznati tek na samom početku natjecanja te su imali na raspolaganju samo dva sata da osmisle recepte za sva četiri jela na meniju.

Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva, održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara u kojem je titulu najbolje zaslužila Ivana Vidaković iz Riviera Adria hotela u Poreču, te 8. Kamelija kup, natjecanje učenika. Pobijedila je ekipa učenika kuhara iz Srednje strukovne škole Vinkovci, a u kategoriji slastičara najbolji je bio predstavnik kninske Srednje strukovne škole kralja Zvonimira, Tomislav Marušić.

>> Dječak iz filma "Otac na službenom putu" postao je slavni kuhar

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije