Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GROZNICA

Svim sredstvima protiv nesnosnih simptoma peludne alergije

Alergija
05.05.2010.
u 14:09

Peludna groznica britansku ekonomiju stoji više od sedam milijardi funta godišnje zbog smanjene produktivnosti zaposlenika.

Peludna groznica sa svim simptomima, od svrbeža očiju do curenja nosa i umora, već od prvih zatopljenja pogađa velik broj ljudi. Nažalost, svake ih je godine sve više. Simptome uzrokuju histamini, koje tijelo stvara kako bi odgovorilo na alergijsku reakciju, zbog čega liječnici najčešće kao terapiju predlažu antihistaminike.

Najnovije su studije pokazale kako peludna groznica britansku ekonomiju stoji više od sedam milijardi funta godišnje zbog smanjene produktivnosti i pomanjkanja koncentracije među zaposlenicima.

Zanimljivo je kako čak 86 posto ljudi ne zna na koji su tip peludi alergični, zbog čega se alergičarima savjetuje vođenje dnevnika simptoma koji zatim mogu usporediti s peludnim kalendarom.

Na otvorenom
Pri izlasku na zrak, koje bi trebalo ograničiti na podnevne sate, kada je najmanje peluda u zraku (najviše je između 5 i 10 ujutro te od 16 do 19 sati), savjetuje se korištenje antialergijske šminke, nošenje sunčanih naočala te nanošenje vazelina u nosnice kako bismo "zarobili" pelud prije nego što uđe u nosni prolaz. Poželjno je i mijenjanje odjeće, pranje kose nakon izlazaka te izbjegavanje košenja i sličnih radova u vrtovima ili na balkonima. Tijekom vožnje prozori u automobilu trebaju biti zatvoreni, a filteri za klimu redovito očišćeni.

U zatvorenom
Dok je u zraku najveća koncentracija peludi, najbolje je prozore i vrata držati zatvorenima. Savjetuje se i pijenje oko dvije i pol litre vode dnevno kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem.
Krevete i stolove trebalo bi, dok se ne koriste, prekriti, a kućne ljubimce češće četkati jer u krznu znaju prenositi pelud.

Liječenje
Osim lijekova koje treba prepisati liječnik, poput antihistamina i kortikosteroida, mnogi pomoć nalaze u alternativnim rješenjima, poput homeopatije ili akupunkture. Također se čaj od peperminta savjetuje za redukciju kihanja i svrabeži.

Komentara 2

PA
pavle
22:37 05.05.2010.

Ako ste krvna grupa 0 i alergični ste na pelud, pokušajte ne jesti ništa što sadrži pšenicu. Mene je potpuno izliječilo. Više informacija možete naći u knjigama koje je napisao Peter D\'damo ili na njegovoj web stranici www.dadamo.com

PA
pavle
22:37 05.05.2010.

Ispravak: ime je Peter D\'Adamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije