Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detaljno objasnio

Stručnjak za spavanje tvrdi: Za dobar popodnevni odmor popijte šalicu kave

shutterstock
20.01.2021.
u 15:29

Kofein na neko vrijeme uspijeva 'zavarati' živčane stanice, pa nas na kratko uspava prije nego osjetimo njegov stimulativni učinak, objašnjava stručnjak za spavanje, Michael J. Breus.

Stimulativni se kofein uz odmor i spavanje uglavnom spominje u upozorenjima da podiže energiju i razbuđuje, pa bi ga se već od popodnevnih sati trebalo izbjegavati. Ipak, klinički psiholog i stručnjak za spavanje dr. Michael J. Breus kaže kako je kofein 'najbolji prijatelj popodnevnom odmoru ili drijemanju'.

Iako se Breus, naravno, slaže s poznatom činjenicom da nas kofein razbuđuje i ometa nam san, ističe kako je velika razlika između 'pravog' spavanja kao stanja kojem se organizam odmara i obnavlja i popodnevnog odmora - a za ovo drugo je, objašnjava stručnjak za san, kofein izvrstan.

- Kemijski spoj adenozin usporava aktivnost živčanih stanica u mozgu i tako izaziva pospanost - objasnio je Breus koji kaže da se kofein u mozgu veže za receptore adenozina i tako učinkovito ubrzava aktivnost živčanih stanica i razbuđuje nas.

Foto: Shuttershock

No, objašnjava on, našim će živčanim stanicama kofein i adenozin izgledati isto, jer su gotovo istih struktura, a razlika među njima je u samo jednoj molekuli. Zbog toga kofein na neko vrijeme uspijeva 'zavarati' živčane stanice, pa nas na kratko uspava prije nego osjetimo njegov stimulativni učinak.

Turska zabranila društvenim mrežama sklapanje ugovora o oglašavanju dok ne ispune jedan uvjet

1/3

- To njegovo djelovanje neće trajati dugo, oko 25 minuta, što je nekima taman dovoljno vremena za popodnevno drijemanje - objasnio je dr. Breus koji zbog te sposobnosti kofeina za popodnevno drijemanje preporučuje:

- Oko 13 h (ne puno kasnije zbog noćnog spavanja) napravite šalicu crne kave s većom razinom kofeina. Ohladite je s dvije kockice leda, popijte i postavite alarm na 25 - 30 minuta: odspavati ćete kratko ali mirno, a stimulans će taman za cca. pola sata proraditi i neće vam biti preteško 'trgnuti se' iz popodnevnog sna - objasnio je za Mind Body Green.

Usprkos hladnoći i magli, Zagrepčani uživaju u sanjkanju na Činovničkoj livadi!

Usprkos hladnoći i magli, Zagrepčani uživaju u sanjkanju na Činovničkoj livadi!

Objavljuje Večernji list u Nedjelja, 17. siječnja 2021.

Komentara 1

MO
montello
18:57 20.01.2021.

ne mogu onda zzz tesko je zaspati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije