Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jagode!

Srcolika rumena čileanka, ružina rođakinja, ljubi se sa slanim i slatkim

jela s jagodama
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/8
28.03.2014.
u 19:00

Manje je poznato da su jagode kroz povijest damama služile i kao eliksir ljepote. Tako su dame njima trljale zube ne bi li bili bjelji

Iako njezina daljnja rođakinja – šumska jagoda – u našim krajevima “stanuje” od pamtivijeka, jagode kakve danas poznajemo na Stari su kontinent stigle tek u 17. stoljeću na brodicama konkistadora iz dalekog Čilea koji je njihova postojbina.

Od krupnih rogatih, do duguljastih tamnocrvenih, srcolikih, sitnijih pa sve do žutih jagoda koje rode dugo u jesen i smatraju se osobitim specijalitetom, jagode su voće kojem malo tko može odoljeti. Nakon duge zimske sezone voća iz hladnjača, ovo pravo proljetno voće prva je udarna doza vitamina i željeza.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Osim onih koje su alergije zakinule za uživanje u jagodama, ova je namirnica podjednako važan sastojak slanih i slatkih jela, kojima daje svježinu, ali i neodoljivu boju. Upravo je nježna hrskava tekstura jagode, dok još nije prezrela, sjajan izbor za tople i hladne salate, rižota...

Umjereno slatka, čak prije kiselkasta, sjajno će se povezati s gorčinom divljih šparoga, kako ju je za čitatelje Večernjaka spojio chef tapas bara Dobra vina Zoran Gajić.

Malo kiselo-slatke kreme reduciranog aceta balsamica odlično će sjesti uz ovu kombinaciju koju je Zoran zapakirao u mini kroasane od finog tijesta s maslacem.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

No, osim što su ih takvoj kombinaciji zagrijale tople šparoge, jagode mogu podnijeti i umjerenu termičku obradu. Ne izravnu, no ako ih zagrije topla riža u kombinaciji sa šparogama i kvarnerskim škampima, pustit će fini slatkasti sok koji će rižoto učiniti nezaboravnim praznikom za nepca.

Kolači i jagode, s čokoladom, kremom i šlagom, kombinacija su koja jamči sjajnu ponudu kolača. No, manje je poznato da su jagode kroz povijest damama služile i kao eliksir ljepote. Tako su dame njima trljale zube ne bi li bili bjelji, a čuvena madam Tallien iz Napoleonova društvenog kruga kupala se u soku od desetak kilograma jagoda i bila poznata po najblistavijem tenu na dvoru.

Razlog tome su, danas se zna, vitamin C i A koji kožu čine glatkom i napetom i k tome ubrzavaju cirkulaciju.Baš zbog toga su i na popisu afrodizijaka, jer tvrdi se da pospješuje ljubavnu moć. Stari Rimljani su još za šumske jagode tvrdili da ‘brišu’ melankoliju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije