Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edukacija i pregledi

Mala škola sprječavanja karijesa kod djece: Evo što bi svaki roditelj trebao znati

Specijalistički timovi Stomatološke poliklinike Zagreb odlaze u vrtiće i škole Grada Zagreba
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/6
25.11.2019.
u 15:13

U okviru Programa prevencije karijesa djece predškolske i školske dobi Grada Zagreba koji traje od 2007. godine, dosad je pregledano 18.058 djece

U Dječjem vrtiću Sunčana toga je dana vladala uobičajena graja i žamor zaigrane djece. No taj petak nije bio kao i svaki drugi dan u vrtiću jer je djeci u posjet došla teta zubarka odnosno, Snježana Kadić, dr. med. dent., spec. pedodoncije iz Stomatološke poliklinike Zagreb. U Dječjem vrtiću Sunčana u zagrebačkom naselju Špansko toga je dana organiziran pregled dječjih zubića i mala škola kako spriječiti karijes.

Kako to izgleda? Prvo su sva djeca zajedno sa svojim odgajateljicama pogledala prezentaciju na velikom platnu u kojoj je mališanima na njima razumljiv način kroz animirane likove i puno slika pokazano kako sačuvati zdravlje njihovih zubića. Tako su vrtićanci među ostalim naučili i koja je hrana zdrava, a koja nije za zdravlje njihovih zuba, da trebaju piti što manje slatkih sokova, a što više vode te što se sve radi kod zubara, kako to izgleda i koliko puta godišnje trebaju posjetiti stomatologa. Na kraju prezentacije organizirana je i radionica kako pravilno oprati zubiće. Na velikom zubalu koje služi kao model i velikom četkicom za zube, dr. Kadić prvo je pokazala kako ispravno prati zube i koliko pranje zuba mora trajati, zašto je važno redovito mijenjati četkicu za zube i objasnila koliko je važno čistiti i prostor između zubića, a potom su mališani zajedno s njom, a kasnije i sami isprobali kako to treba pravilno raditi.

Foto: Stomatološka poliklinika Zagreb

“Oralna higijena izrazito je važna od najranije dobi, stoga je Stomatološka poliklinika Zagreb u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo još 2007. organizirala program Prevencije karijesa koji se provodi po dječjim vrtićima i osnovnim školama grada Zagreba. U okviru programa, izlazimo na teren te nastojimo podići svijest roditelja i djece o važnosti oralnog zdravlja, o ispravnoj higijeni zuba i pravilnoj prehrani te važnosti redovitih odlazaka na kontrole kod stomatologa”, objasnila nam je dr. Kadić, inače voditeljica Odjela dječje stomatologije u Stomatološkoj poliklinici Zagreb, koja je pokazala malim vrtićancima kako trebaju prati zubiće i obavila preglede zajedno sa svojom medicinskom sestrom koja joj je u tome pomagala.

“Od 2008. godine pa do danas ukupan broj pregledane djece u vrtićima i školama na području grada Zagreba popeo se na 18.058 djece. Dajemo sve od sebe iako ovo radi samo 3 tima, uz mene još dr. Modrić i dr. Jeličić sa svojim medicinskim sestrama, a škola i vrtića je puno. No kao i svi koji se bave preventivom mi smo entuzijasti i s pregledima nastavljamo i dalje, pa bi do kraja godine broj pregledane djece mogao dosegnuti 18.500, što će ovisiti o štrajku u školama koji je već poremetio dogovorene posjete školama unatrag mjesec dana”, objasnila je dr. Kadić.

Foto: Robert Anić/Pixsell

U dio koji se odnosi na edukaciju, osim djece uključeni su i njihovi roditelji, odgajatelji, nastavnici i profesori na način da se organizira i edukativno predavanje posebno za njih gdje stomatolozi, specijalisti dječje stomatologije iz Stomatološke poliklinike Zagreb, ukazuju na važnosti ne samo pravilne i redovne oralne higijene već i pravilne prehrane u smislu prevencije karijesa te važnosti posjeta stomatologu njihove djece svaka 3 mjeseca.

Projekt se provodi na način da stomatolozi izlaze na teren, odnosno u vrtiće i škole u kojima se djeci u njima poznatoj okolini gdje se ugodno osjećaju i u veseloj atmosferi pokazuje kako ispravno prati zube, a osim edukacije, obavljaju se i pregled zubića djece čiji su roditelji dali informirani pristanak. Svako pregledano dijete dobije i pisani nalaz o zdravstvenom stanju svojih zubića te upute i preporuke što i kako dalje.

U okviru ovog programa posebno je važno što osim edukacije i pregleda, roditelji i dijete se mogu javiti s dobivenim nalazom na Odjel dječje stomatologije u Stomatološku polikliniku Zagreb u Perkovčevoj 3 bez uputnice u roku od 6 mjeseci od pregleda u vrtiću ili osnovnoj školi, gdje će mu specijalisti dječje stomatologije pružiti besplatno svu potrebnu oralnu skrb.

Sadržaj je nastao u suradnji sa Stomatološkom poliklinikom Zagreb

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije